Blogin arkisto

esittely_otsikkokuva2_pien.gif

Yritysfakta Oy

yritysfakta_kuva.jpg
Fakta-yhtiöt, Yritysfakta Oy:n toimitusjohtaja Mikko Tusa LJK, HHJ.

Bookmark and Share

Yritysfakta vakauttaa yritystalouden

Elettäessä loppusyksyä 2010 yritykset elävät kahdenlaisessa ilmastossa. Osa yrityksistä on päässyt tai pääsemässä laman jälkeen nousuun. Osa yrityksistä on silti kiinni sen vaikutuksissa. Heikentynyt maksuvalmius aiheuttaa maksuviivästymistä, viivästyskorkoja sekä maksuhäiriöitä, toiminnan alasajoja tai siirtoja uusiin yrityksiin. Liiketoiminnan siirroista osa voi olla tarpeettomia ja jatkoa ajatellen jopa haitallisia.

– Yritystalouden vakauttaminen vaikuttaa ensi vaiheessa erityisesti yrityksen maksuvalmiuteen, toteaa maan suurimman saneerausyrityksen Yritysfakta Oy toimitusjohtaja Mikko Tusa.

Yritysfakta on toiminut 90-luvulta alkaen myös Suomen Yrittäjät ry:n valtakunnallisena asiantuntijana.

Milloin ja miten vakauttaminen vaikuttaa maksuvalmiuteen?

Yrityksen talouskriisissä maksuvalmius on kriittisin toimintaedellytys; vaikka kaikki muu olisi kunnossa, voi matkanteko hidastua tai jopa pysähtyä maksuvalmiuden ehtyessä. Siksi vakautus alkaa vaikuttaa parhaimmillaan jo muutamassa viikossa, millä saattaa olla ratkaiseva vaikutus akuuttiin tilanteeseen.

Maksuvalmius vahvistuu kahta tietä. Ensinnäkin vanhojen velkojen ulospäin virtaava rahaliikenne saadaan pysähtymään ja uudet maksut kyetään jatkossa hoitamaan. Tällä on merkitystä myös velkojille. Toiseksi kassan kannalta haitallisten perintäkulujen ja viivästyskorkojen syntyminen saadaan niin ikään lakkaamaan kokonaisuudessaan.

Miten kauan edellä mainittu vanhoja velkoja koskeva rauhoitustila eli vakauttaminen voi kestää?

Yrityksen maksukyky ja velkojen kokonaismäärä huomioidaan ohjelman kokonaisaikaa arvioitaessa. Mitä vähemmän velkaa ja mitä parempi maksukyky (tulorahoitus) on jatkossa, sitä lyhyempi ohjelma. Useimmiten lopulliset ohjelmat ovat noin 3–6 vuoden mittaisia.

Yritykselle on eduksi, että lopullisen ohjelman suorittaminen alkaa kuitenkin vasta noin 6–12 kuukautta kestävän ensivaiheen (saneerausvuosi) jälkeen. Ensivaiheen aikana yrityksen suositellaan tekevän toiminnan tasoa, laatua ja tehokkuutta parantavia toimenpiteitä. Usein suhdanteetkin saattavat parantua, ennen kuin yritykselle vahvistettu lopullinen maksuohjelma alkaa.

Milloin yrittäjän on syytä nähdä yrityksensä kriisiyrityksenä?

Kriisiyritykselle on tunnusomaista mm. seuraavat olosuhteet ja piirteet:

  1. Merkittävää osaa yrityksen veloista (erityisesti päävelkojat) ei ole kyetty maksamaan alkuperäisinä eräpäivinään
  2. Yritys on joutunut tekemään erilaisia maksuohjelmia velkojen maksuista
  3. Yritys maksaa jatkuvasti viivästyskorkoja ja perintäkuluja
  4. Välttämättömiä hankintoja (tavaraostot, tarvikkeet, palvelut ym.) on jouduttu jättämään riittämättömän maksuvalmiuden vuoksi. Tästä on haittaa yrityksen toiminnalle.
  5. Yrityksellä on ollut toistuvasti ulosotossa perittävänä erilaisia velkoja
  6. Omistaja tai johto on joutunut lykkäämään toistuvasti oman palkan maksua
  7. Yritykselle on tulossa tai jo tullut julkinen maksuhäiriö tai ns. konkurssiuhkainen maksukehotus. Lisäksi yritys on voitu poistaa ennakkoperintärekisteristä.
  8. Yritystä uhkaa välitön pakkoperintätoimenpide (ulosotto, häätö, erilaiset sopimusten tai toimilupien irtisanomiset, osamaksuomaisuuden takaisinotto) tai konkurssihakemus

Erityisesti kohtien 7 ja 8 tapauksissa on jo kiire, ja yrityksen tulisi ottaa välittömästi yhteys ja sopia maksuton, noin kaksi tuntia kestävä alkukartoitus yrityksen kokonaistilanteen selvittämiseksi. Kartoituksessa tarvitaan viimeksi päättynyt tilinpäätös sekä viimeisin valmistunut kirjanpidon tuloste.

Missä kartoitus tapahtuu ja mistä siihen voi varata ajan?

Kartoitus voidaan pitää joko yrityksen omalla paikkakunnalla tai sen lähistöllä. Pääkonttorimme Riihimäellä palvelee yrittäjiä arkisin, lisäksi eri puolilla maata toimivat n. 10 controlleria suorittavat jatkuvasti maksuttomia kartoituksia. Kartoituksen voi sopia valtakunnallisesta numerosta 0200 300 31 tai Fakta-yhtiöiden vaihteesta (019) 764 450. Yhteyttä voi ottaa myös suoraan lähimpään controlleriin, joiden yhteystiedot löytyvät nettisivuiltamme.

Lisätietoja: www.yritysfakta.fi

Yritysfakta Oy
Konepajankatu 2 A, 11710 Riihimäki
Puh. 019 764 450/ vaihde
Faksi: 019 764 4595
yritysfakta(a)yritysfakta.fi


Näytä suurempi kartta

<< Takaisin

Hakusanoja: maksuhäiriö, maksuvalmius, maksuviivästys, saneeraus, yrityssaneeraus, rauhoitustila, kriisiyritys, talousongelma, kartoitus