Blogin arkisto

Tarvitseeko yrittäjä verosuunnittelua?

Share |

Torstai 18.4.2013 - Petri Manninen


petrimanninen.jpgHallitus on kehysriihessään esittänyt merkittäviä muutoksia verotukseen. Yhteisöjen verokantaa ehdotetaan pudotettavaksi 20 prosenttiin 24,5 prosentista. Yksityishenkilöiden pääomatulojen veroprosentti on tällä hetkellä 30 prosenttia ja 32 prosenttia 50.000 euroa ylittävältä osalta. Veroprosenttiero (10 % tai 12 %) on melko iso pääomatulojen ja yhteisöveron välillä, joten sijoittaminen yhtiön kautta on yhä houkuttelevampaa etenkin jos pääomatulojen verotusta vielä kiristetään.

Mitä huonoja puolia on sijoitettaessa yhtiön kautta? Tällöin menetetään mahdollisuus käyttää ns. hankintameno-olettamaa myytäessä omaisuus. Hankintameno-olettaman, jonka suurus on joko 20 % tai 40 % omistusajasta riippuen, voi vähentää omaisuuden myyntihinnasta. Yrityksen myydessä omaisuutta vähennetään hankintameno-olettaman sijaan todellinen hankintahinta. Lisäksi yrityksen maksamista osingoista joudutaan maksamaan veroa tulevaisuudessa. Veron määrä on kiivaan keskustelun kohteena.

Verotus voi olla hyvin yllätyksellistä. Esimerkiksi konepajayrittäjä voi sijoittaa hyvinä vuosina yrityksensä kautta kertyneitä voittovaroja esimerksi pörssiosakkeisiin. Konepajayrittäjän osakeyhtiölle voi tulla huono vuosi konepajatoiminnan osalta ja yrittäjä tarvita pörssiosakkeisiin sijoitettuja varoja tappiollisen konepajayritystoiminnan pitämiseen pystyssä. Koska yhteisöjen verotuksessa on vielä on olemassa tulolähdejako, niin passiivisesti omistettua osakesalkkua verotetaan tuloverolain mukaan ja konepajatoimintaan elinkeinotoimintana. Tällöin osakkeiden myynnistä saadusta voitosta joudutaan maksamaan veroja, vaikka konepajatoiminan pyörii tappiolla. Jos pörssiosakesalkkua olisi pyöritetty riittävän aktiivisesti, niin sitä olisi verotettu elinkeinotoiminnan tulona ja se olisi laskettu yhteen konepajatoiminnan kanssa.

sijoittajanverotus_kansikuva.jpg

Sijoitusyhtiöiden ja yleisimpien sijoitustuotteiden verotuksesta kerrotaan lisää Sijoittajan verotus -kirjassa. Tutustu kirjaan FINVAn sivuilla, pääset esittelyyn linkistä.

Onko yritykseen kertynyt sijoitusomaisuus kiviriippa myytäessä yritystä? Sijoitusvarallisuus tekee yrityksen ostamisen kalliimmaksi ja siten sen myymisen vaikeammaksi. Oikein tehtynä yritys voidaan jakaa kahteen osaan osakeyhtiöön ns. jakautumisella. Varsinainen liiketoiminta voidaan jättää yhteen yhtiöön ja sijoitustoiminta toiseen yhtiöön. Tällöin yrittäjä voi myydä yhtiön, jossa ei ole sijoitustoimintaa mukana ja sijoitusyhtiö voi jäädä säästöpossuksi. On huomattava, että jakautuminen tulee tehdä oikein, jotta se hyväksytään verotuksessa.

Myös sukupolvenvaihdos onnistuu pienemmillä rahoituskustannuksilla, kun jatkajan ei tarvitse ostaa yritystoimintaa harjoittavaa yhtiötä siihen ehkä vuosikymmenien kuluessa kertyneine sijoitusvaroineen. Jakautumisessa yritystoimintaa harjoittavan yhtiön tase puhdistetaan ylimääräisestä sijoitus varallisuudesta, jolloin jatkajan ei tarvitse rahoittaa tämän varallisuuden hankkimista. Jättämällä omistukseensa jakautumisessa syntyneen varoja hallitsevan yhtiön luopuva yrittäjä voi varmistaa omaa toimeentuloaan nostamalla osinkoa omistukseensa jääneestä yhtiöstä ja sillä rahoittaa eläkevuosiaan.

Petri Manninen
Entinen yrittäjä

Avainsanat: Petri Manninen, vero, verotus, verosuunnittelu, sijoitus, sijoittaminen, talous, yrittäjä


Kommentit

18.4.2013 7.44  Verotus ei Suomen asialla

Kaikki viittaa siihen, että ne jotka voivat laittavat yrityksensä ulkomaille, esim. Viroon, jossa verotus on oikeudenmukaisempaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini