Blogin arkisto

Näin verkkokauppa kasvatti myyntiään

Share |

Keskiviikko 26.11.2014 - Anja Kadziolka


anjakadziolka.jpgOnko sinulla verkkokauppa tai kivijalkamyymälä? Oletko ajatellut, miten voisit kasvattaa myyntiäsi digitaalisen markkinoinnin avulla? Tässä esimerkki yrittäjästä, joka kasvatti myyntiään kolmessa vuodessa reilusta 60 tuhannesta eurosta seitsemään miljoonaan!

Diana Harbour, yrittäjä ja äiti, perusti yrityksensä The Red Dress vuonna 2005. Hän aloitti myynnin kivijalkamyymälässä, mutta vasta verkkokauppa vei hänet menestykseen.

Päätöksen lähteä yrittäjäksi Diana teki syistä, jotka ovat monelle yrittäjälle tuttuja. Vapaus toimia itsenäisesti ja toteuttaa itseään tuntui tärkeämmältä, kuin säännöllisen palkan tuoma turvallisuus. Diana irtisanoutui omien sanojensa mukaan "sielun murskaavasta" työstään ja perusti oman yrityksensä.

Diana ja hänen miehensä myivät talonsa, ottivat lainan ja muuttivat vuokralle vaatimattomiin oloihin. Yritys aloitti toimintansa kivijalkamyymälässä Athensissa, Georgian osavaltiossa Yhdysvalloissa. Myynti kasvoi vähitellen ja Diana päätti avata toisen myymälän.

Ennen myymälän avaamista Diana oli tehnyt myyntiä eBayssa, ja halusi jatkaa sitä toisen kivijalkamyymälän avattuaan. Myynti ei kuitenkaan lähtenyt kasvuun kummassakaan, jolloin toinen myymälä jouduttiin sulkemaan. Silloin Diana lähti mukaan sosiaaliseen mediaan. Yrityksen Facebook-sivu suljettiin kolmeen otteeseen, ennen kuin Facebook alkoi vasta 2007 hyväksyä myös yritykset mukaan.

Pian The Red Dress olikin Facebookin lisäksi mukana useassa sosiaalisen median kanavassa, kuten Pinterestissä ja Instagramissa. Myymälälle, joka ei tehnyt lainkaan kallista mainontaa, sosiaalinen media tarjosi mahdollisuuden kasvattaa tunnettuuttaan. Myynti kasvoi sosiaalisen median osallistumisen myötä, kun taas toiset myymälät joutuivat laman kourissa sulkemaan ovensa.

Verkkokauppa lähti kasvuun kuvia optimoimalla

Vaikka Dianan mies oli vielä opiskelemassa ja hän itse raskaana, Diana halusi ottaa seuraavan suuremman askeleen verkkobisnekseen. Ensimmäinen askel saada verkkokauppa menestymään, oli ottaa vaatteista laadukkaita, houkuttelevia kuvia. Diana ei halunnut esitellä vaatteita vain valkoista taustaa vasten, kuten moni verkkokauppa teki, vaan tehdä kuvista luovia, luonnollisia ja mielenkiintoisia. Diana etsi malleiksi opiskelijoita ja kuvasi heitä itse.

Tavoitteena oli saada kuvista mahdollisimman luovia, luonnollisia ja mielenkiintoisia.

Kun kuvat oli julkaistu verkkokaupassa, Diana analysoi, mitkä kuvat eivät toimineet niin hyvin kuin olisi pitänyt. Ne kuvat, jotka eivät toimineet, hän otti uudestaan. Toinen kuva toimi yleensä paremmin, eikä vaatteita tarvinnut laittaa alennusmyyntiin. Diana optimoi valokuvien tehokkuutta niin pitkälle, että hänelle muodostui hyvä kuva siitä, mikä toimi ja mikä ei hänen kohderyhmässään.

Sisältömarkkinointi avasi kanavan asiakaspalveluun

Sosiaalisessa mediassa Diana julkaisi niin kuvia oman kotinsa vaihtuvasta sisustuksesta kuin itsestään ja pojastaan. Lisäksi hän teki graafisia kuvia lainauksista ja jakoi niitä omissa some-kanavissaan. "Sosiaalinen media ei nuku koskaan" hän toteaa.

Hän oli löytänyt keinon selvittää, mitä asiakkaat todella halusivat häneltä ostaa!

Diana keräsi jatkuvasti palautetta asiakkailtaan ja hyödynsi sitä palvelunsa kehittämisessä. Lisäksi hän jakoi seuraajilleen kuvia hankintareissuilta, joilla hän otti kuvia vaatteista, joiden ostamista myyntiin hän harkitsi. Palaute oli huikeaa. Hän oli löytänyt keinon selvittää, mitä asiakkaat todella halusivat häneltä ostaa!

Oman yhteisönsä avulla Diana pystyi nyt tekemään menestyksekkäitä hankintapäätöksiä minuuteissa.

Vähittäismyynnissä tämä tieto on kultaa. Oman yhteisönsä avulla Diana pystyi nyt tekemään menestyksekkäitä hankintapäätöksiä minuuteissa. Diana tekee päätöksensä asiakkaiden alkuinnostuksen pohjalta, eikä jää tutkimaan asiaa pidemmäksi aikaa. Kiinnostuneet voivat saada valitsemansa vaatteen itselleen jo parin kolmen viikon kuluessa. Asiakas voi tuntea olevansa muotitietoinen ja että hänellä on päätösvaltaa. Hyville asiakkaille on perustettu myös oma VIP-ryhmä verkkoon.

On tärkeää, että asiakas näkee että Red Dress haluaa auttaa häntä.

Diana ei luota pelkkään twiittailuun tai kuvien jakamiseen Pinterestissä. Hän uskoo asiakaspalveluun ja vastaakin yhä palautteisiin itse, vaikkakin kysymyksiin on vastaamassa myös muutama työntekijä. On tärkeää, että asiakas näkee että Red Dress haluaa auttaa häntä, Diana sanoo. Lisäksi hän laittaa lähetyksiin mukaan käsinkirjoittamiaan viestejä ja ilmaisia yllätyslahjoja. Näin hän viimeistelee ja täydentää asiakkaan kokemusta palvelusta.

Tarina on mahtava esimerkki siitä, miten niin kivijalkamyymälä kuin verkkokauppa voi käyttää digitaalisen markkinoinnin mahdollisuuksia hyväkseen. Visuaalisesti mielenkiintoisesti esitellyt tuotteet, nopea palautteenmahdollisuus, tuotekehitys, asiakkaiden sitouttaminen, asiakaspalvelu verkossa ja sisältömarkkinointi: kaikki yhdessä voivat todella saada myynnin kasvamaan! Miten sinä voisit käyttää digitaalista markkinointia hyväksesi?

Artikkelin lähteenä käytetty artikkelia Fastcompany.com-sivustolla ja yrityksen kertomusta reddressboutique.com-sivullaan.

PS. It-viikko-verkkolehdessä julkaistiin artikkeli suomalaisista verkkokaupoista. Sen mukaan suurin osa suomalaisten verkko-ostosrahoista menee ulkomaille. Suurille verkkokaupoille kuten Asos, Brandos, Bubbleroom, Cubus ja Ellos. Artikkelin mukaan "Suomalaiset verkkokaupat ovat ulkomaisia huonompia ainakin seitsemällä eri tavalla."

Avainsanat: Anja Kadziolka, verkkokauppa, yrittäminen, yritys, myynti, asiakaspalvelu, viestintä, markkinointi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini