Blogin arkisto

Ensivaikutelma ja lopetus, niistä syntyy esitelmä

Share |

Keskiviikko 18.5.2016 - Kari Vahtolammi


karivahtolammi.jpgOlen eräänkin kerran katsellut erilaisia esityksiä. Sellaisia, joissa asiantuntija tai opettaja kertoo jostain tärkeästä asiasta. Jostain sellaisesta mistä hän tietää paljon. Ja olen eräänkin kerran miettinyt, että miksi esiintymistä ei harjoitella.

Jokaisen puhujan pitäisi muistaa, ettei koskaan saa uutta tilaisuutta tehdä ensivaikutelmaa. Monet puhumisen ammattilaiset muistuttavat, että ensimmäiset seitsemän sekuntia ratkaisevat sen, että hyväksyykö yleisö puhujan. Ja seuraavat kaksi minuuttia sen, että otetaanko hänet tosissaan.

Ensivaikutelma ja seuraavat kaksi minuuttia ovat se aika, jolloin kuulijat päättävät että onko kuulija vakavasti otettava. Ja lopetus on toinen tärkeä asia. Ernest Hemingwaykin kirjoitti Jäähyväiset aseille kirjan viimeisen sivun kokonaiset 29 kertaa uudelleen ennekuin hän oli siihen tyytyväinen.

Samoin kannattaa muistaa, että esitelmässä ei voi olla liikaa pääkohtia. Stubb puhuu aina kolmesta pointista.  Timo Sorri avaa tätä asiaa omassa blogikirjoituksessaan eli muistuttaa ihmisen työmuistin rajallisuudesta. Eli hyvässä esitelmässä on ammattilaisten mielestä maksimissaan seitsemän pääkohtaa, jonka kuuntelija pystyy hallitsemaan. Mutta mieluummin vähemmän, jotta ne voidaan käydä kunnolla läpi.

Hyvä esitys syntyy myös siitä, että muistaa Winston Churchillin opetuksen. Muistaa että lyhyen esitelmän valmistamiseen menee pidempi aika kuin  pitkän esitelmän. Churchill sanoi, että viiden minuutin puheen valmistelu kestää kolme viikkoa, mutta tuntien pituisen voi pitää vaikka heti.

Hyvä esitelmä syntyy hyvästä aloituksesta, tiukasta lopetuksesta ja pienestä määrästä tärkeitä pointteja. Ja kannattaa muistaa, että alun silmänräpäyksessä luodaan se ensivaikutelma.

Kuhan pohdin, Kari…

Kari Vahtolammi
Kirjoittaja on hiukan yli viisikymppinen yrittämisestä, opiskelusta (TTY) ja psykologiasta kiinnostunut it-alan ammattilainen.

www.karivahtolammi.com

Avainsanat: Kari Vahtolammi, esiintyminen, ensivaikutelma, puhuminen, esitelmä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini