Blogin arkisto

Dogmaattisia oppeja arvoja ja asenteita

Share |

Torstai 29.9.2016 - Pauli Vuorio


Bruce Lee oli kiinalainen itämaisten taistelulajien taitaja ja Kung-fu-elokuvanäyttelijä. Elokuvissa hän päihittää kaikki vastustajat. Näistä kukin edustaa yhtä tyylilajia aina karatesta taekwondoon, kun taas Bruce Leen salaisuus oli se, että hänellä ei ollut mitään tunnistettavaa tyyliä. Hän pystyi mukautumaan tilanteisiin. Sen viestin hän halusi myös saada maailmalle. Bruce Lee neuvoi olemaan kuin vesi. Älä jumitu.

Internetin tietosanakirja Wikipedia sanoo dogmista muun muassa näin: "Dogmi on uskon ydinkohta, jonka katsotaan olevan käytännössä pakollinen kaikille kyseisen uskonnon seuraajille. Dogmin katsotaan perustuvan asioihin, joista on niin paljon näyttöä, ettei niitä voida kiistää. Dogmin hylkäämisestä seuraa tällöin käytännössä uskonnon omakohtainen hylkääminen tai henkilökohtaiseen epäilyksen tilaan joutuminen."

Ei tarvitse kuitenkaan käsitellä uskontoa vaan ihan arkipäiväistä uskoamme moneen asiaan löytääksemme dogmeja meiltä Suomesta. Koska käsittelemme tässä julkaisussa yrittämiseen, elinkeinoelämään, työelämään ja yhteiskuntaan liittyviä aiheita, törmään itse dogmeihin lähes päivittäin. Dogmina voidaan pitää muun muassa sitä, kun joku sanoo: "Ei koskaan...", "Kaikki ovat sitä mieltä, että..." tai "Ei milloinkaan..."

Dogmina voidaan mielestäni pitää myös sitä, että usein sokeasti uskotaan, mitä tiedotusvälineet viestittävät. Useimmilla tiedotusvälineillä on kuitenkin itsellään hyvin vähän tietoa asioista, joita julkaistaan. Esimerkiksi ulkopuolisesta, aiemmin luotettavasta lähteestä saatu uutinen julkaistaan sen kummemmin asiaan perehtymättä. Tämä on nopean "tiedonvälityksen" heikkous.

Suomalaisille dogmeja ovat muun muassa sanomalehdet (se, mitä sanomalehdessä lukee, täytyy olla totta), televisiouutiset (se näytettiin tv-uutisissa), poliisi (poliisi on joillekin aina paha, kun taas toisille ihmisille hyvä auktoriteetti) ja erityisesti jokin oma tapamme tehdä asioita.

On ihmeellistä, että edes toinen dogmi ei useinkaan muuta jotain johon uskomme vahvasti, koska haluamme viimeiseen asti puolustaa omaa tapaamme ajatella tai tehdä asioita. Karrikoidusti edes tiedemiesten vahvistama tieto ja se, että yli puolet maailman ihmisistä olisi toista mieltä, ei silmänräpäyksessä muuta omaa mielipidettämme. Usko on vahvempaa kuin tieto. Ihmeellistä kyllä, mutta ei mitään uutta.

Yksi dogmaattisuuden kohde ovat aina olleet arvot. Arvot ovat jokaiselle yksilölle tai ryhmälle luonteenomaisia käsityksiä toivottavasta, pyrimme mahdollisuuksien mukaan noudattamaan omaksumiamme arvoja. Asenne ja arvo pitää muistaa erottaa toisistaan, vaikka ne ovat kyllä käsitteinä lähellä toisiaan. Asenne merkitsee hyväksyvästi tai hylkäävästi reagointia johonkin esineeseen, henkilöön tai asiaan.

Kuvainnollisesti sanalla dogmaatikko tarkoitetaan tiukasti dogmeihin pitäytyvää, ahdasmielistä henkilöä, joka pitää väitteitä kyseenalaistamatta tosina.

Pyri omalta osaltasi puuttumaan suomalaisiin dogmaattisiin oppeihin ja väitteisiin, arvoihin sekä asenteisiin. Kaikki mikä on kuultu huhuna, kolmannen käden tietona tai minkä näkökannan tai sanat joku on valinnut viestinnässään, ei ole automaattisesti ainoa oikea tieto. Usko ei ole tietoa. Tieto voi kuitenkin tulla uskomukseksi, vahvan uskon kautta omaan päähän tiedoksi, vaikka se olisi väärääkin.

Ole kuin vesi. Älä jumitu. Ajattele omilla aivoillasi.

Pauli Vuorio

 

Avainsanat: Asenne, arvot, ennakkoluulot, Pauli Vuorio, ihmiset eivät muutu, ihmiset voivat muuttua, työyhteisö, auktoriteetit, auktoriteetti, tottumuksen voima, kehittyminen


Kommentit

16.12.2008 21.57  Minä

jep jep


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini