Blogin arkisto

Ajattelu on raskasta työtä ja siksi moni laiskottelee

Maanantai 2.5.2016 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgKoskaan ennen ei niin monelle ole maksettu ajattelusta kuin nykyään ja silti moni vain sipaisee.

Ajattelu on nimittäin raskasta työtä. Näin kirjoittaa David Rock kirjassaan Your Brain at Work. Ihminen pystyy pohtimaan keskittyneesti vain lyhyen hetken ennen uupumistaan. Monille se on tunti. Toisille se voi olla kolme tuntia.

Toimitusjohtaja Jani kertoi kuinka asiakaspalaveri oli vienyt mehut. Tiedän tunteen. Pidän omat asiakassessioni maksimissaan kolmen tunnin mittaisina, koska ne kuluttavat energian. Kaikki eivät sitä tiedä. He luulevat ihmisen kestävän miten pitkään tahansa, mutta päivän kestävä seminaari on lopussa jo aika puuroa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, työ, johtaminen, ajattelutyö, prosessointi

K***pää-kirjastotäti? Kun säännöt syrjäyttävät ajattelun

Perjantai 12.2.2016 - Juha Ahola

juhaahola.jpgIstuin perjantaina kirjaston hiljaisessa työskentelytilassa nelisen tuntia. Sai todellakin työskennellä häiriöttä, kun salissa oli hiljaista, kuin huopatossutehtaalla. Eräässä vaiheessa kuitenkin syntyi häiriötä nimittäin harmaapäinen eläkeikää lähestyvä kirjastotäti päätti käyttää auktoriteettiasemaa todella fiksusti.

Tästä osansa sai kaksi n. 25 vuotiasta opiskelijaa (naapurintyttö-look), jotka työskentelivät vierekkäin. Työntekijä moitti ”tyttöjen” käytöstä inhottavalla äänensävyllä:

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, kirjasto, ajattelu, säännöt, viestintä, kommunikointi

Kokeile oletko intuitiivinen ajattelija vai järkiajattelija

Maanantai 13.7.2015 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgKesälomien alla pieni koe on paikallaan. Sillä voit myös ilahduttaa sukua, ystäviä ja kavereita loman ajan ja miksei elokuuussakin töiden alettua.

Koe alkaa.

Ota kynä ja paperia ja kirjoita vastaukset.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, intuitio, järki, ajattelu, ajattelija, testi, cognitive reflection, pyy pivossa,

4 päättämisen keinoa jotka parantavat päätöstaitoa

Maanantai 15.6.2015 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgAmerikkalaisen liikkeenjohdon kirjallisuuden yksi keskeinen teema on päättämistaitojen kehittäminen. Suomalaisessa kirjallisuudessa päättämistaidoilla on melko mitätön osa. Syytä en tiedä.

Kuitenkin päättäminen, varsinkin oikein päättäminen, on tuiki tärkeää eikä se koske pelkästään yritysjohdon työtä ja muuta työelämää vaan myös yksityiselämää.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, ajattelu, harkinta, huijata, järkeily, liskoaivo, päätös, päättäminen, selkäranka, systeemi 1, systeemi 2, vaistonvarainen

Syy vai seuraus

Tiistai 17.2.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgTieteellisessä maailmassa harvoin muistetaan, että teoriat ovat vain valistuneita arvauksia tai osatotuuksia tutkittavasta asiasta. Ja sitten pitää vielä muistaa, että tulokset voivat jopa olla tulkittu väärin.

Aika moni softanvääntäjä kertoo, että projektin onnistuminen johtui siitä ja siitä menetelmästä. Eli koska projekti onnistui ja menetelmä oli oikein valittu, niin lopputulos riippui työmenetelmistä ja työskentelymallista. Ja harvoin kehtaa kyseenalaistaa päätelmää. Mutta toisaalta ihminen on omien ennakkoluulojensa vanki, eli vääntää tulokset vastaamaan omia mielikuviaan.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Vahtolammi, teoria, osatotuus, tulokset, seuraus, ennakkoluulo, ajattelu

Tyytymättömyys omaan työhön voi olla seuraus ihmisen ajattelukyvyn kehittymisestä

Maanantai 20.10.2014 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgAjattelukyky on ihmisen kykyä ottaa vastaan tietoa, ymmärtää tieto, järkeillä tiedon perusteella ja tehdä johtopäätöksiä.

Ihmiset kehittyvät. Kun henkilö alkaa tuntea tyytymättömyyttä työhönsä, liittyy siihen usein, että hänen ajattelukykynsä on kehittynyt nykyisen tehtävän edellyttämää kykyä paremmaksi.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Heikki Luoma, aikajänne, ajattelukyky, analysointi, diagnoosi, johtopäätös, tehtävä, tiedon käsittelykyky, työ, työtyytymättömyys, ylennys

Viiden suhde yhteen, positiivista työskentelyä

Tiistai 12.8.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgLauri Järvilehto antaa monessa blogikirjoituksessaan ajattelemisen aihetta. Ei ole ihme, että blogin nimi on Ajattelun Ammattilainen. Yksi hänen blogiteksteistään käsittelee positiivisten tunteiden suhdetta negatiiviisiin tunteisiin. Ja siellä annetaan suhdeluvuksi 5:1 eli positiivisia tuntemuksia pitää olla viisinkertaisesti verrattuna negatiivisiin. Ja mitenkä tämä sitten liittyy laatuun.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Vahtolammi, ajattelu, positiivisuus, Lauri Järvilehto

Positiivisesta ajattelusta

Tiistai 5.8.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgEilen tuli lunta tupaan oikein olan takaa. Ja silloin on aika vaikea ajatella positiivisesti. Eliset ongelmat oli niitä ikääntymiseen liittyviä asioita eli kolotuksia, verenpaineen karkaamista uusiin sfääreihin sekä sen semmoista. Ja kotona sitten kiukuttelin itsekseni siitä, että miksi ei voi olla niinkuin nuorempana. Ja se kirvoitti tähän kirjoitukseen. Eli positiiviseen ajatteluun.

Maailmaa voi katsella erilaisten lasien läpi, mutta ehkä parhaat lasit ovat sellaiset joilla asiat näkee positiivisesti. Eli siksi ajattelin kirjoittaa muutaman ajatuksen positiivisesta katsantokannasta. Ehkä se taasen palauttaa ajatukset maanpinnalle ja laittaa asiat oikeaan perspektiiviin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, vastoinkäymiset, positiivisuus, ajattelu

Ajattele isosti, tee pienesti

Tiistai 15.7.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgAnssi Tuulenmäki piti mielenkiintoisen esitelmän Retoriikan kesäkoulussa. Hänellä oli siellä mukana hyvä ajatus eli pitää ajatella isosti ja toteuttaa pienesti. Ja ajatusta kannattaa pohtia hiukan tarkemminkin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, ajattelu, start-up, yksinkertaistaminen

Kirppusirkusta

Tiistai 1.7.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgLueskelin tuossa jälleen kerran Ajattelun ammattilaista. Tällä kertaa aiheen oli kirppusirkus. Teksti oli lyhyt ja iskevä. Eli siinä kerrottiin kuinka kirpun hypyn pituutta voi säädellä. Eli laittamalla kirput laatikkoon, niin ne säätävät hypyn lyhyemmäksi. Ja vaikka kansi otettaisiin pois, niin hyppy ei pitene.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, ajattelu, kirppusirkus, rajoittaminen

Kun koko maailma huutaa tullakseen kuulluksi ei kukaan kuuntele

Maanantai 30.6.2014 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgVuoden paras myyjä palkittiin myyntikokouksessa. Yleisöstä, joka koostui muista myyjistä, kysyttiin mikä on palkitun myyjän salaisuus. Hän vastasi: “Ihmisellä on kaksi korvaa ja vain yksi suu. Pitää kuunnella kaksi kertaa niin paljon kuin puhuu.”

Se oli hänen salaisuutensa.

Sanot ehkä, että vaatii myynti muutakin kuin kuuntelemista. Olet oikeassa, mutta et voi sanoa fiksusti jos et kuule ensin ostajaa.

Kuuntelun aloittamiseen on erittäin helppo keino. Se on kysyminen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, kuuntelu, kysyminen, ajattelu

Enemmän, nopeammin, halvemmalla

Torstai 8.5.2014 - Pasi Rahikka

pasirahikka.jpgHyväntuulista huomenta! Mitä kuuluu, minkälainen pössis? Kaikki hyvin? Kaipaatko apua johonkin, ihan mihin vain? Kerro. Se olisi hauskaa. Ihan oikeasti.

Pari viimeistä viikkoa on ollut hiljaista. Siihen on syynsä. Ehkä kerron siitä myöhemmin. Tänään minua mietityttää arvo. Haluaisin pohtia ja jutella kanssasi arvon tuottamisen, hintojen ja myynnin ongelmatiikasta. Mukana?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pasi Rahikka, asenne, ajatus, ajattelu

Luovasta prosessista

Tiistai 15.4.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgKoskakohan asian oppii, että ihmisen muisti on aika ihmeellinen. Eli hyväkin ajatus haihtuu olemattomiin minimaalisessa ajassa. Eli aina pitäisi olla jokin muistiinpanovälinen mukana.

Mikäli haluaa hyödyntää omia ideoitaan ja ajatuksiaan, niin ne olisi hyvä kirjata ylös. Luovassa työssä on useampia vaiheita ja ideoiden kerääminen on yksi niistä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, työskentely, luovuus, ajattelu, luova työ, ideointi

Laajennettu mieli

Tiistai 8.4.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgLuin mielenkiinnolla Filosofian Akatemian julkaisua Laajennettu mieli 1.0. Julkaisu herätti paljon hyviä ja mielenkiintoisia ajatuksia. Osa niistä peilaa omia mielipiteitäni opiskelusta ja opetuksesta ja ulkoa opettelusta. Ja osa ajatuksista on muuten vain mielenkiintosia.

Pikku poikana olin ahkera kirjaston käytäjä ja myös kotona olleet tietosanakirjat olivat kovassa käytössä. Mutta koska tiedonhaku oli aina aika hidasta, niin asioita tuli painettua paljon mieleen. Nykyisin informaatiotulvan täyttämässä maailmassa tiedon haku on muuttanut muotoaan eli kriittinen lukeminen on saanut tärkeän paikan tiedon etsinnässä ja suodattamisessa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, ajattelu, tiedonhaku, informaatio, tieto, lukeminen

Sopivan rajoittunutta ja todella tylsää

Torstai 27.3.2014 - Pasi Rahikka

pasirahikka.jpgDuzu ikusten dut tarkoittaa baskinkielellä minä näen sinut. Kerropa mitä sinulle kuuluu ja miten jaksat? Tiesitkö muuten, että voisin katsoa hymyäsi ja silmiäsi joka päivä, ja kuunnella ajatuksiasi..

Halusin tänään kertoa sinulle keskustelustani Ystäväni PikkuT'n kanssa. Keskustelimme siitä miten ikä aiheuttaa rajoittuneisuutta ajattelussamme ja maailmankuvassamme.

Onko sinusta tullut suvaitsevampi, kuin nuorempana? Oletko huomannut ajatustesi ja arvojesi muuttuneen vuosien saatossa?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pasi Rahikka, asenne, muutos, ajattelu, arvot, muutos

Ajattelusta ja ajatussikermästä

Tiistai 25.3.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgLuin illalla sängyssä vuonna 1990 tehtyä kirjaa, jossa mm. puhuttiin ajatussikermistä eli MindMapeistä. Ja siellä korostettiin sitä, että ideointivaiheessa sikermä on parempi työkalu kuin ranskalaiset viivat ja itse alan olla asiasta aika samaa mieltä.

Miettikääpä kuinka hankalaa olisi kuvata ranskalaisilla viivoilla itseään.

  • Ikä 50 v
  • Ammatti: Nörtti
  • Jne..

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, ideointi, ajattelu, mind map, jäsentely, suunnittelu

Älä odota elämäsi alkamista

Torstai 13.3.2014 - Pasi Rahikka

pasirahikka.jpgBy Chris Brogan

Mitä oikein odotat? Me kaikki odotamme jotain, eikö niin? "Minusta tulee hyvä, kunhan ______." Tai ehkäpä ajattelemme, että "kun valmistun löydän itselleni hyvän työpaikan, kun minulla on hyvä työpaikka, etsin loistopaikan asua, kun minulla on kiva asunto, etsin itselleni rakastetun, jonka jälkeen menen naimisiin." Jne...

Odotatko sinä? Mitä?
Minulla on iso lasi puhdasta vettä, ilman mitään mausteita. Entä sinä?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pasi Rahikka, asenne, ajattelu, muutos, ajanhallinta

Naiset haluavat seuraavaa isoa juttua

Torstai 6.3.2014 - Pasi Rahikka

pasirahikka.jpgMaaraw na umaga on tagalogin kielellä aurinkoista huomenta. Tämä lausahdus tietysti kertoo jo sinulle sitä, että tänään on hieman erikoisempi päivä edellisiin päiviin verrattuna.

Olen miettinyt viimeisten viikkojen aikana paljon erilaisia juttuja. Myyntiä. Yrittäjyyttä. Epäonnistumista. Onnistumista. Ja sitä seuraavaa isoa juttua. Sinun isoa juttuasi. Ja minun.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pasi Rahikka, asenne, ajattelu, muutos

Matka sinne ja takaisin 2

Torstai 20.2.2014 - Pasi Rahikka

pasirahikka.jpgTänään on jälleen yksi niistä päivistä. Tunnen välitöntä tarvetta avautua sinulle. Tiiviisti. Ystäväni ystävä, joka on ystäväni...tai no annetaan olla, menee jo lähtökohtaisesti liian vaikeaksi. Sori!

Siis. Kokeilen uudestaan. Ystäväni kysyi ystävältäni, että miten minä olen aina kiireetön.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pasi Rahikka, asenne, ajattelu, muutos, ajanhallinta

Voimme muuttaa asennettamme

Keskiviikko 29.1.2014 - Pasi Rahikka

Asenne ratkaisee. Ajatukset ratkaisevat asenteemme. Me itse päätämme mitä ajattelemme.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pasi Rahikka, asenne, ajattelu, muutos

Vanhemmat kirjoitukset »