Blogin arkisto

Rahat loppu

Keskiviikko 2.11.2011 - Kari Uoti

Kreikkalaiset sairaalat eivät saa enää lääkkeitä, koska valtion luotto on loppu. Sveitsiläiset lääkeyhtiöt tekevät businesta eivätkä anna tavaraa ilmaiseksi koukkunokille, jotka eivät ole hoitaneet omia finanssejaan, tai ovat hoitaneet, mutta hiukan lavealla pensselillä niin, että luotoista alaskirjataan puolet, jotta lopuista saisi edes osan.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Kreikka, talous, raha, euro, valtio, luotto, julkinen sektori, eläkeyhtiöt, pankit

Eläkkeet ja sijoitusten tuotot

Perjantai 14.10.2011 - Juha Vahe

Aivan ensimmäiseksi on todettava, että kaikkein viisainta olisi vaieta koko asiasta. Aihe on epämiellyttävä ja epämiellyttävistä asioista on parasta olla hiljaa. Tämänhän poliitikot hallitsevat ihailtavan hyvin.

Työntekijä maksaa palkastaan eläkevakuutusmaksua iästä riippuen 4,7 % tai 6,0 % vuonna 2011. Työnantajien ja yrittäjien eläkevakuutusmaksut ovat moninkertaisia, mutta niistä harvemmin puhutaan mitään. Julkisessa mielipiteessä hallitseva käsitys on, että työntekijän noin viiden prosentin maksulla eläke tulee kuin Manulle illallinen.

Lue lisää »

10 kommenttia . Avainsanat: Juha Vahe, eläke, eläkkeet, elävakuutusmaksu, eläkeikä, sijoittaminen, sijoitus

Eläkkeellejäänti lisää verotuloja

Tiistai 28.6.2011 - Veikko Laamanen

Työuran pidentämis- ja työeläkeiän korottamiskeskustelu on seilaillut eduskunnassa ja hallituksessa edestakaisin. Mielestäni työeläkkeet eivät edes kuulu valtiovallalle. Työeläkejärjestelmä luotiin muistaakseni vuonna 1962, ja kanto-oikeudet jaettiin poliittisia puolueita lähellä oleville vakuutusyhtiöille. Kuinkahan on valvottu näiden yhtiöiden maksukyky tai halukkuus hoitaa vastuitaan?

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: Veikko Laamanen, työura, eläke, eläkekeskustelu, eläkejärjestelmä

Luvassa vaihtelevaa uraa ja lisää koulutusta

Maanantai 23.5.2011 - Paula Toukonen

Läheinen täti jäi eläkkeelle, tehtyään vähän yli 45 vuoden uran samassa valtion virastossa. Noin pitkiä uria tuskin monelle enää tulee. Vaihtoi täti kuitenkin tehtäviä ja toimistoa muutaman kerran uransa aikana.

Moni asia oli muuttunut sitten 1960-luvun. Tulivat tietokoneet, työhön liittyvä lainsäädäntökin uudistui moneen kertaan. Osa asiakkaista muuttui kiukkuisemmiksi, yhä useamman asioita käsiteltiin enää paperilla, naamaa näkemättä. Vanhat pomot jäivät eläkkeelle ja tilalle tuli nuoria poikasia, joista monet pian jatkoivat urakiitoaan eteenpäin.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Paula Toukonen, ura, ammattitaito, eläke, opiskelu

Miten yhteiskunta määrittelee yrittäjän?

Perjantai 10.7.2009 - Santeri Maunumäki

Miten on mahdollista, että kolme enemmän tai vähemmän julkista tahoa määrittelevät yrittäjyyden toisistaan poikkeavalla tavalla? Kyseessä on kolme hyvinvointiyhteiskunnan tukipilaria: veronkanto, eläketurva ja Kansaneläkelaitos.

Havahduin yrittäjyyden määrittämiseen liittyviin epäselvyyksiin konsultoidessani yhtä alallaan tunnettua omistajavetoista yritystä. Yrittäjällä oli sen verran työvuosia takana, että hän ajatteli siirtyä eläkkeelle ja etsi jatkajaa yritystoiminnalle.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Santeri Maunumäki, Kela, Kansaneläkelaitos, Eläketurvakeskus, yrittäjyys, määritelmä, eläkkeelle siirtyminen, eläke, työttömyysturva

Miten yritys ja sen henkilöstö varmistavat yrityksen toiminnan ja työpaikkoja taantumassa?

Torstai 2.4.2009 klo 8.00 - Veli Inget ja Heikki Sjöblom

Valtaosa yrityksistä tulee olemaan ahtaalla seuraavien vuosien aikana kysynnän edelleen vähentyessä tuotteiden ja palveluiden osalta. Asiakkaat siirtävät hankintojaan ajatellessaan ajan epävarmuutta. Talouskriisin aikana yritysten rakenteet ja toimintatavat kehittyvät nopeasti. Taantumassa on myös hyvää verrattuna ylikuumentuneeseen lähimenneisyyteen. Voimakkaassa murroksessa hyvä johtaminen palkitaan yritysten henkilöstössä positiivisesti verrattuna laaduttomaan johtamiseen.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: eläkeikäraja, johtaminen, valmennukset, tehokkuus, tuotanto, kehittäminen, elvytystoimenpiteet

Lamantorjuntaan

Maanantai 9.2.2009 klo 14.00 - Antti Kaikkonen

Kansainvälinen talouskriisi iskee aaltojaan myös Suomeen. Maailmantalouden vahva keskinäisriippuvuus johtaa siihen, että kun jossain myrskyää, myös Suomessakin on vähintään tuulista. Maailmantalouden poikkeuksellisen huono tilanne johtaa siihen, että Suomenkin talouskehitys tulee olemaan vuonna 2009 huono, se on tässä vaiheessa selvää. Harmillisen monessa yrityksessä joudutaan alkaneen vuoden aikana harkitsemaan lomautuksia ja valitettavasti jopa irtisanomisia.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Antti Kaikkonen, talouskriisi, hallitus, elvytyspaketti, rakentaminen, rahoitus, työnantajien Kela-maksu, ruokakassin hinta, takuueläke, elinkustannukset