Blogin arkisto

Minä värähtelen, sinä värähtelet

Torstai 11.7.2013 - Sampo Manninen

sampomanninen.jpgEnergiasta puhutaan päivittäin, mutta mistä siinä on oikein kysymys? Koska kyseessä on huikean laaja käsite, tarraan siihen kiinni useammasta eri vinkkelistä, pysyen kuitenkin visusti irti niistä, missä lukee Fortum tai Neste.

Minua lämmittää paljon enemmän se hienovaraisempi, ympärillämme leijuva energia. Maailmakaikkeudessa kaikki asiat ovat värähtelyä eli energiaa, olipa sitten kysymyksessä ympäristömme, kehomme, talomme tai tavaramme. Jokainen niistä värähtelee atomi- ja ennen kaikkea kvanttitasolla ja ovat siten myös jatkuvassa muutoksessa, aivan kuten kaikki muukin maailmankaikkeudessa. Tunnemme ja aistimme nämä värähtelyt ja energiat ja vaikka emme aina niitä pystykään selittämään, ovat ilmiöt kiistattomia.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sampo Manninen, meditointi, henkisyys, henkinen kehitys, energia

Kustannuksillako ei väliä?

Maanantai 14.12.2009 - Heikki Ikonen

Suomessa väitellään kiivaasti ydinvoimasta ja energiaratkaisuista, hyvä niin. Energia on ja pysyy keskeisenä tuotantotekijänä, vaikka sen suhteellinen rooli kansantuotteessa pikku hiljaa kaventuu.

Keskeisiä kiistakapuloita on energian hinta. Teollisuus vaatii ydinvoimaa sen edullisuuden vuoksi. Vastustajien mukaan laskelmat eivät huomioi ydinjätteen ikuisia varastointikustannuksia ja onnettomuuksien hintaa. Tähän kiistaan ei asiantuntemukseni riitä, enkä jo sen vuoksi ota kantaa itse ydinvoimaan. Eräät väitteet kuitenkin lyövät ällikällä.

Lue lisää »

19 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, kustannukset, ydinvoima, energia, energian hinta, banaanivaltio

Aurinkoatlas

Tiistai 17.3.2009 klo 8.00 - Pekka Maunumäki

Käänsin otsikoksi vapaamuotoisesti englanninkielisen termin solar map. Googletin tällä nimellä, ja sain runsaat 49 miljoonaa hakutulosta. Luku kuvaa sitä, kuinka tärkeänä maailmalla pidetään aurinkoenergian saannon kartoitusta.

Kannattaa uskoa Obamaan, hän astuu valmiiseen pöytään. Hakutuloksista oli suurin osa amerikkalaisia - luulen kuitenkin, että niiden runsas esiintyminen on vain jäävuoren huippu Amerikassa tehdystä uusiutuvan energian kehitystyöstä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pekka Maunumäki, solar map, aurinkoatlas, energia, aurinkoenergia, uusiutuvat energialähteet

Talouskriisi peittää energiakriisin

Keskiviikko 11.2.2009 klo 9.00 - Aki

Suomalaisia pitäisi kiinnostaa Euroopan lähialueiden öljyntuotannon lasku, varsinkin kun olemme Norjan jälkeen Euroopan kovimpia öljyn kuluttajia. Pohjanmeren öljyntuotanto on vuosituhannen vaihteen jälkeen laskenut kolmanneksen ja samalla UK:sta on tullut öljyn netto-ostaja (yksi lisäniitti UK:n arkkuun). Venäjästä ei ole pelastajaksi, viralliset instituutit ovat sielläkin myöntäneet öljyntuotannon laskut.

Tilanne ei tietenkään näytä niin pahalta, kun öljyn kysyntä (hinta) laskee vielä nopeammin. Samalla moni öljyntuottaja joutuu toteamaan budjettiensa mahdottomuuden. Kun heidän ainoa myyntituotteensa on öljy, niin sitä on tuotettava OPEC:in puheista huolimatta - ja näennäinen ylitarjonta vain pahenee. Itse odottelenkin OPEC:in hajoamista lähitulevaisuudessa.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Öljyntuotanto, talouskriisi, energiakriisi, energia, kysyntä, UK, OPEC, öljykenttä, teknologia, uusiutuvat, tuulivoima, maalämpö, DOW, lama

Yrittäjää autetaan usein tavoin!

Tiistai 10.2.2009 klo 15.00 - Anne Kalmari

Työnantajien kansaneläkemaksun poisto on noussut julkisuuteen vastaantulona elinkeinoelämälle. Todellisuudessa suurimmat hyötyjät ovat suuryritykset ja kuntasektori. Pienyrittäjille merkittävämpää kuin suora rahallinen hyöty onkin se, että työmarkkinajärjestöt pääsivät samalla sopuun monista työehtokysymyksistä, ja lakkoaaltoa ei tarvitse pelätä.

Kuitenkin valtion budjetissa tämä on 800 miljoonan euron tulon menetys. Näin iso vastaantulo hallitukselta siirtää katseet nyt suuryritysten suuntaan. Jos toisessa vaakakupissa on voittojen maksimointi ja toisessa työntekijöiden työllisyys ja heidän lisäkouluttaminen taantuman aikana, eikö tulevaisuuteen katsovan kannata pitää kiinni työvoimastaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anne Kalmari, elvytyspaketti, rahoitus, riski, budjetti, työllisyys, bioenergia, verokortti, kotitalousvähennys, elvytysraha, paperiteollisuus

Energiaa auringosta

Perjantai 2.1.2009 klo 15.45 - Pekka Maunumäki

Aurinkoenergia ei näytä saaneen kovin suurta suosiota Suomessa. Olemme aina olleet valmiita tuomaan öljyä, joka on tuotettu muiden teknologialla. Tuskin teknologia on kuitenkaan ollut kovin kehittynyttä öljyn pumppauksen ja jalostuksen alkaessa. Se on aikaa myöten kehittynyt ja tullut kustannustehokkaaksi.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Pekka Maununmäki, aurinkoenergia, teknologia, öljy, ympäristö, aurinkolämpövoimala

[Esi]merkillinen välirauha?

Perjantai 26.12.2008 - Pekka A. Maunumäki

Greenpeace merkitsee vihreätä rauhaa. En ole oikeastaan koskaan mieltänyt asiaa niin. Ehkä synnytetty mielikuva on tällaiselle keskivertokansalaiselle mieluummin Greenaggression.
Onko Greenpeace kasvanut aikuiseksi ja huomannut että faktoilla vaikuttaminen on tehokkaampaa kuin harvoja miellyttävät tempaukset? Onko vaihtunut rahoittaja, joka tietää, että ilmastokysymyksistä on leikki kaukana?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: greenpeace, Pekka A. Maunumäki, energy revolution, politiikka, tekniikka, uusiutuva energia, uusiutuvat energiamuodot, katastrofi, halpa energia