Blogin arkisto

Esihenkilöviestinnän työkalupakki: Mihin esihenkilöviestintää tarvitaan?

Tiistai 8.8.2023 - Eila Mäntyjärvi

Esihenkilöviestintä on keino tutustua tiimiinPuhe

Esihenkilöviestintä on tärkeä osa johtamista ja varsinkin aloittavalle esihenkilölle tärkeä tapa tulla tutuksi ja tutustua omaan tiimiin.

Tässä esihenkilöviestinnän työkalupakissa kerron esihenkilön viestintätehtävistä ja annan kymmenen viestintävinkkiä työtään aloittavalle esihenkilölle.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Esihenkilöviestinnän työkalupakki

Esiintymistaito kuntoon: Kehonkieli paljastaa todelliset tunteesi

Perjantai 17.3.2023 - Eila Mäntyjärvi

Puhe

Puhetaitoon ei kuulu vain se, mitä puhut, vaan myös se, miten puhut. Kehonkielellä voi luoda vakuuttavuutta, mutta epävarma tai ristiriitainen kehonkieli voi myös murentaa sitä ja saada kuulijat epäilemään sanomaasi. Siksi on tärkeää, että kehonkieli puhuu samaa kieltä sanojen kanssa.

Kehonkieli paljastaa, mitä oikeasti tunnemme ja ajattelemme; ajatuksemme ja tunteemme ikään kuin ”vuotavat” huomaamattamme ulos. Hyvin nopeat reaktiot näkyvät ennen niiden peittämistä niin sanottuina mikroilmeinä.

Jotta luomme puhujina uskottavuutta, meidän täytyy seistä sanojemme takana myös tunnetasolla. Esiintymiskammoiselle kehonkielen hallinta tarkoittaa sitä, että jos hän onnistuu tsemppaamaan itseensä luottamusta ja positiivista asennetta, varmuus huokuu myös ulospäin eikä jännitys näy yhtä pahasti kuulijoille – jos lainkaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Esihenkilö, esimies, johtaminen, viestintä, puhetaito, kuuntelu, tunneäly, vuorovaikutus, palaute, kannutaminen, kehittäminen, alainen, työyhteisö, johtaminen, päällikkö, delegointi, esiintyminen, kehonkieli, nonverbaalinen viestintä, vastaanotto

7 vinkkiä, joilla saat tiimisi loistamaan

Maanantai 16.1.2023 - Eila Mäntyjärvi

Puhe

Esihenkilöviestintä ja esihenkilön vuorovaikutustaidot ovat ratkaisevassa roolissa siinä, miten hyvin tiimi työskentelee ja miten hyvin sen tavoitteet täyttyvät. Esihenkilön viestintä- ja vuorovaikutustaidot vaikuttavat työilmapiiriin, työssä viihtymiseen ja sitä kautta yrityksen tai organisaation tuloksiin. Hyvillä vuorovaikutus- ja viestintätaidoilla esihenkilö saa tiiminsä loistamaan!

(Postaus sisältää lopussa myös kaupallisia linkkejä. Ne on merkitty *merkillä)

Kahdenkeskinen keskustelu on ”rikkainta” viestintää, koska silloin voit keskittyä täysin keskustelukumppanisi sanalliseen ja sanattomaan viestintään

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Esihenkilö, esimies, johtaminen, viestintä, puhetaito, kuuntelu, tunneäly, vuorovaikutus, palaute, kannutaminen, kehittäminen, alainen, työyhteisö, johtaminen, päällikkö, delegointi, esiintyminen, kehonkieli, nonverbaalinen viestintä, vastaanotto

Pidä vaikuttava puhe - muista eetos, paatos ja logos!

Keskiviikko 26.10.2022 - Eila Mäntyjärvi

Puhe

Hyvä puhe vangitsee kuulijansa ja jää mieleen. Mutta mistä syntyy puhe-esityksen voima?

Yhteistyökumppanini Pauli Vuorio kertoo jokaisessa Vaikuttava puhe ja esiintyminen -koulutuksessamme yli kaksi tuhatta vuotta vanhoista vaikuttavan puheen peruspilareista eli eetoksesta, paatoksesta, logoksesta ja kairoksesta. Esittelen ne nyt myös Enerzian blogissa!

Antiikin Kreikassa vaikuttaneen retoriikan eli puhetaidon kehittäjän Aristoteleen mukaan puheen voima syntyy ethoksesta, toisin sanoen puhujan olemuksesta, pathoksesta eli tunteiden herättämisestä sekä logoksesta eli vakuuttavasta ja loogisesti jäsennellystä sisällöstä. Ethoksen, pathoksen ja logoksen toimivasta yhteispelistä syntyy kairos, toimiva ajoitus, jolla puhuja vakuuttaa kuulijansa.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Esihenkilö, esimies, johtaminen, viestintä, puhetaito, kuuntelu, tunneäly, vuorovaikutus, palaute, kannutaminen, kehittäminen, alainen, työyhteisö, johtaminen, päällikkö, delegointi, esiintyminen, kehonkieli, nonverbaalinen viestintä, vastaanotto

Johda viisaasti: 10 vinkkiä toimivampaan esihenkilöviestintään

Maanantai 6.6.2022 - Eila Mäntyjärvi

EILA_LOKKA.jpg

Johtamisella ja esihenkilötyöllä on valtava rooli työssä viihtymisessä, yhteisiin tavoitteisiin sitoutumisessa ja tuloksen tekemisessä. Johtaminen ja esihenkilötyö ovat mitä suurimmassa määrin viestintää, joten ei ole ihme, että suurimmassa osassa organisaatioita sisäinen viestintä on yksi suurimpia kehittämisen kohteita.

Tässä blogissa saat kymmenen vinkkiä, joilla voit kehittää esihenkilöviestintääsi, kommentoithan, jos olet eri mieltä!

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Esihenkilö, esimies, johtaminen, viestintä, puhetaito, kuuntelu, tunneäly, vuorovaikutus, palaute, kannutaminen, kehittäminen, alainen, työyhteisö, johtaminen, päällikkö, delegointi, esiintyminen, kehonkieli, nonverbaalinen viestintä, vastaanotto

Henkilöstöjohtamisen tavoitteet

Tiistai 21.7.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgIstuin eilen illalla henkilöstöjohtamisen tentissä. Tämä on osa omia opiskelujani, joilla tähtään uusien taitojen oppimiseen eli haluan ymmärtää johtamista myös yliopistotasoisen koulutuksen kautta. Ja tämän kurssin avulla pyrin avaamaan itselleni näkemystä siitä, mitä on hyvä henkilöstöjohtaminen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, johtaminen, esimiestyö, henkilöstöjohtaminen

Outo kurssi nörtille: Henkilöstöjohtaminen

Tiistai 12.5.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgViime keväällä hiukan sorruin tutustumaan johtamisen ihmeelliseen maailmaan ja sama suunta näkyy tänäkin syksynä opiskeluissa eli tutustun johtamiseen uudelta suunnalta eli henkilöstöjohtamisen kautta. Eli työn alla on neljän opintopisteen kurssi.

Henkilöstöjohtaminen määritellään kurssilla aika mielenkiintoisesti. Eli sille asetetaan kurssin mukaan muutamia erilaisia haasteita.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, johtaminen, henkilöstöjohtaminen

Niilon menetelmä kilpailun voittamiseen

Maanantai 22.12.2014 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgTutustuin Niiloon ollessamme yhdessä Kolkatassa Intiassa. Teimme yhdessä tarjouksen automaatiojärjestelmästä saksalaisten ja venäläisten kanssa. Tuolla matkalla Niilo sai tarpeekseen Intiasta ja hän siirtyi toisen yrityksen palvelukseen.

Sattumalta monia vuosia myöhemmin tapasin Niilon lentokoneessa. Hän sanoi olevansa myyntiryhmän esimies ja sitten hän kertoi tarinan.

Niilon yritys hävisi paljon kauppoja kilpailijoille, joiden tuotteet eivät olleet yhtään parempia.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: asiakaskontakti, kaupan päättäminen, kauppaan vaikuttavat henkilöt, kilpailu, kontaktirajapinta, määrä, myynti, strateginen myynti, tarjous

Mikä ihmeen ihme? Myönteinen käänne! Resepti tarjolla!

Perjantai 27.6.2014 - Juha Ahola


Ihme, miten sen voisi määritellä? Määriteltäköön vaikkapa näin: “Ihme on yllättävä, positiivinen, käänne.” Tällä kertaa en anna suoraa esimerkkiä viitekehyksestä, johon voit artikelin yhdistää, mutta tämä on helppo yhdistää liiketoimintaan, yrityksen menestymiseen, urheiluseurojen toimintaan, parisuhteeseen, ryhmäprojekteihin ym. Elämässä sekä ylä- että alamäet ovat tavallista. Mikään ei toimi lineaarisesti ja stabiilina.

ihmeenkoostumus.jpg

Mitä ainesosia ihme pitää sisällään, mikä on sen resepti?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, ihme, ideat, ihmiset, henki, hyvyys

Maineen suojelu ja heikkouksien peittely tuhlaa organisaation voimia

Maanantai 23.6.2014 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgMitä sitten merkitsi, ettemme peittele ja salaa heikkouksia ja puutteita?

Se voisi olla sitä, että henkilökuntaa, esimiehet mukaan lukien, kannustetaan siihen, että he pyytävät tarvittaessa apua ja, että avun pyytämättä jättäminen on paha asia kun seurauksena on organisaation epäonnistuminen.

Toisin sanoen, kun lupaa tehdä ja näyttää, ettei onnistu, on pyydettävä apua muilta ja muilla on velvollisuus olla avuksi kykyjensä mukaisesti. Jos osoittautuu, ettei henkilö pyydä apua, jota olisi saatavissa ja hanke epäonnistuu sen vuoksi, niin luottamus henkilöön karisee.

Tuollaisessa ympäristössä “emmä osaa” ei ole hyväksyttävä peruste, koska apua saa ja sitä on pyydettävä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, maine, heikkoudet, puutteet, henkinen kasvu

Minä värähtelen, sinä värähtelet

Torstai 11.7.2013 - Sampo Manninen

sampomanninen.jpgEnergiasta puhutaan päivittäin, mutta mistä siinä on oikein kysymys? Koska kyseessä on huikean laaja käsite, tarraan siihen kiinni useammasta eri vinkkelistä, pysyen kuitenkin visusti irti niistä, missä lukee Fortum tai Neste.

Minua lämmittää paljon enemmän se hienovaraisempi, ympärillämme leijuva energia. Maailmakaikkeudessa kaikki asiat ovat värähtelyä eli energiaa, olipa sitten kysymyksessä ympäristömme, kehomme, talomme tai tavaramme. Jokainen niistä värähtelee atomi- ja ennen kaikkea kvanttitasolla ja ovat siten myös jatkuvassa muutoksessa, aivan kuten kaikki muukin maailmankaikkeudessa. Tunnemme ja aistimme nämä värähtelyt ja energiat ja vaikka emme aina niitä pystykään selittämään, ovat ilmiöt kiistattomia.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sampo Manninen, meditointi, henkisyys, henkinen kehitys, energia

Meditoiva Bisnesmies - Mielen vika?

Torstai 4.7.2013 - Sampo Manninen

sampomanninen.jpgMielen vika?

Suuresti arvostettu opettajani, edesmennyt David Simon tutki mielen ja sairauksien riippuvuuksia pitkään ja tuli siihen johtopäätökseen että yli 90% kehomme sairauksista juontaa juurensa mieleen. Kehomme reagoi stressiin ja erilaisiin mielen epätasapainotiloihin suoraan ja armottomasti mutta myös välillisesti. Sairauden taustalta saattaa löytyä hyvin selkeä syy: Avioero, työttömyys tai jokin muu mielen tasapainoa heilauttanut tekijä, jota biolääketieteen mittaukset eivät löydä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Sampo Manninen, meditointi, henkisyys, henkinen kehitys, äänimeditaatio

Meditoiva bisnesmies

Torstai 27.6.2013 - Sampo Manninen

sampomanninen.jpgKynttilä palaa.

Elin noin vuotta 2005 ja poltin elämäni kynttilää sujuvasti molemmista päistä ja varmuuden vuoksi olin laittanut tulen pariin kohtaan päiden välillekin. Takana oli siinä vaiheessa noin 40 vuotta eloa ja lähes 20 vuotta erittäin vaiheikasta yrittäjän elämää, kaikkine vaikeuksineen ja riemuineen. Olin nähnyt 8 päivän kirjeitä ja muuta tiukkaa tavaraa pöydälläni, perhettä oli tullut ja kaikki piti sovittaa yhteen samalla kun työt veivät maailmalle. Yhtälö ei ollut helpoimmasta päästä.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Sampo Manninen, meditointi, henkisyys, henkinen kehitys

Kuinka yhteiskunta toimii?

Perjantai 14.9.2012 klo 10.55 - Hans-Peter Siefen

siefen.jpgVaikka olenkin vielä nuori mies, jolla on itselläänkin valtavasti opittavaa, on minua silti häirinnyt kuinka moni meistä ei tunnu tietävän miten hyvinvointipalvelut yhteiskunnassamme rahoitetaan.

Meidän jokaisen – poliitikoista puhumattakaan – olisi tärkeää ymmärtää millä mekanismilla me nykyistä hyvinvointia ylläpidämme. Ainoastaan sitä kautta on mahdollista ymmärtää miten hyvinvoinnin voi edes jollain tavalla turvata myös jatkossa. Me yksinkertaisesti tarvitsemme menestyjiä ja menestyviä yrityksiä, jotta tasa-arvo ja hyvinvointipalvelut pyörivät. Kateus on paha hyvinvoinnin vihollinen.

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: Hans-Peter Siefen, yrittäjähenkisyys, talous, vastuullisuus, video

Pettymysten johtaminen

Keskiviikko 18.1.2012 - Tiia Arjanne

Johtajiin kohdistuu monenlaisia odotuksia. Johtaja on kuin joulupukki: hänelle esitetään pitkiä toivelistoja ja lahjat pitäisi toimittaa perille viipymättä. Halutaan uusin kännykkä tai omalle projektille lisää resursseja. Halutaan bonusjärjestelmän käyttöönottoa tai henkilöstön kehittämisponnistuksia tai jollekin hankalalle tyypille potkut tai kukkia käytävään ja pullakahvit firman piikkiin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Tiia Arjanne, johtaminen, johtaja, henkilöstö, jaksaminen, narsismi, työhyvinvointi, työyhteisö, tunne

Henkilökuntaa ei kiinnosta

Keskiviikko 26.10.2011 - Olli Linjala

Kun yrityksen koko henkilökunnalle tarjotaan mahdollisuutta löytää ajatuksia oman työyhteisönsä taloudellisen ja henkisen hyvinvoinnin kehittämiseen, vaikka aivan ilmaiseksi, niin vastauksena usein on, että porukka ei kiinnostunut asiasta. Kenen pitää silloin katsoa peiliin - ja pitkään?

Lue lisää »

8 kommenttia . Avainsanat: Olli Linjala, henkilökunta, kehittäminen, työyhteisö, johtajuus, esimies, kuunteleminen, kannustus, luottamus, hyvinvointi, kielteisyys, onnistuminen, johtamistaito

Maailmanmestaruus on hengen voitto materiasta

Tiistai 17.5.2011 - Heikki Ikonen

Kuudentoista vuoden odotus päättyi lopulta: Suomi on taas jääkiekon maailmanmestari. Urheilullisesta näkökulmasta mestaruudet eroavat eräin osin selkeästi. 1995 Suomi lähti kisoihin yhtenä suosikeista, koska NHL-pelaajat puuttuivat MM-kaukaloista. Suomen ykkösnyrkki Saku Koivu, Ville Peltonen ja Jere Lehtinen tiedettiin jo etukäteen kenties parhaaksi ketjuksi NHL:n ulkopuolella. Maailmanmestaruus ei tullut yllätyksenä.

Lue lisää »

28 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, Granlund, joukkue, joukkuehenki, joukkuelaji, joukkuepeli, jääkiekko, Koivu, maailmanmestaruus, peli, sitoutuminen, suomi, voitto

Yrittäjähenkisyys, avain ihan mihin vain

Tiistai 21.12.2010 - Hans-Peter Siefen

Mikä on varmin tapa varmistua siitä, että yrityksesi yt-neuvottelut eivät koske Sinua? Mikä on tehokkain tapa hakea omaan työhön lisää haasteita, uusia mahdollisuuksia, palkan korotusta tai etenemismahdollisuuksia? Vastaus on yrittäjähenkisyys.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Hans-Peter Siefen, yrittäjähenkisyys, motivaatio, tavoitteellisuus, asenne

Vie sinä, minä valitan?

Perjantai 5.11.2010 - Olli Linjala

Terve ihminen haaveilee. Pääsääntöisesti haaveet kohdistuvat parempaan elämään. Onnellisuus, terveys, talous, raittius, vaikuttaminen, arvostus… Luettelo on loputon. Sellaiseksi se myös jää, täyttymättömien haaveiden listaksi. Miten yhden kirjaimen eron ymmärtäminen voi muuttaa koko elämän? Täyttymätön – täyttämätön!

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Olli Linjala, unelmointi, vastuun pakoilu, vastuun ottaminen, elämänhallinta, oma-aloitteisuus, henkinen vahvuus, asenne, tekosyyt, urautuminen, elämänlaatu

Yrittäjähenki on hyvinvoinnin perusta

Torstai 26.8.2010 klo 13.10 - Sampo Terho

Kansakunnan suurin resurssi on kansanhenki. Siis kansan jakamat ihanteet, moraalikäsitykset, ajattelutavat ja niin edelleen. Tämä henkinen resurssi määrää miten kaikki muutkin resurssit lopulta hyödynnetään. Jos kansa on hengeltään työtä vieroksuvaa tai korruptioon taipuvaista, ei luonnonvarojen tai muiden olosuhteiden suosiollisuuskaan riitä luomaan hyvinvointia. Maailma on täynnä esimerkkejä tästä.

Lue lisää »

32 kommenttia . Avainsanat: Sampo Terho, yrittäjähenki, hyvinvointi, kansanhenki, resurssi, rohkeus, uhkarohkeus, ahneus, ahkeruus, menestys, halu menestyä

Vanhemmat kirjoitukset »