Blogin arkisto

Kasvuyritys - vaiko kasvuyritys

Tiistai 22.9.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgKaksi miestä keskusteli junassa kasvuyrityksestä ja siitä mikä on kasvuyritys. Keskustelua ei voinut olla kuulematta, kun se kaikui neljän penkkirivin päähän. Ja molemmilla oli melkoisen tiukat mielipiteet siitä, että mikä on kasvuyritys.

Keskustelussa vilahteli erilaisia kasvuyrityksen määritteitä ja muita termejä. Toinen puhui räjähdysmäisestä kasvusta, gaselli-yrityksistä ja oikeista tilastojen mukaisista kasvuyrityksistä Ja toinen yritti kampittaa määritelemällä kasvuyrityksen liikevaihdon tai kannattavuuden kasvamisen avulla.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, yritys, yrittäminen, kasvu, kasvuyritys

Näin teet enemmän rahaa tänä vuonna

Keskiviikko 20.5.2015 - Anja Kadziolka

anjakadziolka.jpgSyy, miksi olemme yrittäjiä, on usein halu auttaa muita. Tiedämme jotain, mitä muut eivät tiedä tai osaamme jotain, mitä muut eivät osaa. Olemme löytäneet sen jutun, jossa olemme hyviä ja haluamme tarjota lahjamme muiden käyttöön.

Mutta ei ”lahjana”. Se, että haluamme auttaa, ei tarkoita sitä, että meidän ei pitäisi tienata sillä rahaa. Tarvitsemme rahaa elämiseen, asumiseen, syömiseen, rentoutumiseen, sairastamiseen, lasten pukemiseen ja joskus jopa lomailuun. Tarvitsemme riittävästi rahaa siihen, että voisimme rentoutua ilman syyllisyyden tai paniikintunnetta siitä, että emme ole töissä. Tarvitsemme riittävästi rahaa siihen, että pysyisimme terveinä ja järjissämme!

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anja Kadziolka, yrittäjä, yritys, yrittäjyys, kasvu

Noin 20 hengen yrityksen on alettava organisoitua

Maanantai 11.5.2015 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgMuistan hallituksen puheenjohtajan Teron sanat edelleen, vaikka hän sanoi ne monia vuosia sitten. Tero sanoi, että yrityksen kasvaessa noin 20 henkilön yritykseksi sen on muutettava toimintatapaansa tai tulee vaikeuksia. Meitä oli silloin 10.

Työssäni olen huomannut, että Teron sanat pitävät paikkansa. Joissakin yrityksissä vaikeuksia esiintyy, tai ne tunnistetaan aikaisemmin kuin toisissa, mutta Teron 20 henkeä on aika hyvä peukalosääntö.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, esimies, hierarkia, kasvu, organisaatio, organisoituminen, pk-yritys, toimintatapa

Miten yksinyrittäjä pystyy kasvamaan?

Keskiviikko 1.4.2015 - Anja Kadziolka

anjakadziolka.jpgYksinyrittäjä on usein kovin yksin. On vaikea löytää toista ihmistä, joka oikeasti välittäisi ja olisi valmis panostamaan siihen, että yritys menestyisi. Ideoita on paljon ja suunnitelma kasvuun mielessä, mutta omat kädet eivät vain riitä toteuttamaan kaikkea.

Siksi olisikin hyvä perustaa yritys yhdessä kumppanin tai kumppaneiden kanssa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Anja Kadziolka, yrittäjä, yritys, kasvu, kumppanuus

Voimavarojen puute johtaa säästöihin ja kulukarsintaan

Maanantai 16.3.2015 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgOlin pari viikkoa sitten Tieto Oyj:n tilaisuudessa, jossa puhui Taneli Tikka. Asia oli teollinen internet, josta Taneli puhui mielenkiintoisesti, innostavasti ja samalla kuitenkin realistisesti.

Puheen yksi kohta kiinnitti erityisesti huomiotani. Taneli kertoi, että Suomessa asiakkaat pyrkivät säästämään. Ruotsalaiset asiakkaat pyrkivät luomaan uutta liiketoimintaa.

En ole suuri Suomi-Ruotsi -vertailujen kannattaja varsinkin kun vertailut ovat joskus mallia “me ollaan jo hävitty tämä peli”, mikä kertoo vertailijan asenteesta, mutta Tanelin puheessa ei ollut tuota asennetta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, kasvu, kulujen karsinta, kulukarsinta, säästäminen, säästö, voimavarat, yritys

Maineen suojelu ja heikkouksien peittely tuhlaa organisaation voimia

Maanantai 23.6.2014 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgMitä sitten merkitsi, ettemme peittele ja salaa heikkouksia ja puutteita?

Se voisi olla sitä, että henkilökuntaa, esimiehet mukaan lukien, kannustetaan siihen, että he pyytävät tarvittaessa apua ja, että avun pyytämättä jättäminen on paha asia kun seurauksena on organisaation epäonnistuminen.

Toisin sanoen, kun lupaa tehdä ja näyttää, ettei onnistu, on pyydettävä apua muilta ja muilla on velvollisuus olla avuksi kykyjensä mukaisesti. Jos osoittautuu, ettei henkilö pyydä apua, jota olisi saatavissa ja hanke epäonnistuu sen vuoksi, niin luottamus henkilöön karisee.

Tuollaisessa ympäristössä “emmä osaa” ei ole hyväksyttävä peruste, koska apua saa ja sitä on pyydettävä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, maine, heikkoudet, puutteet, henkinen kasvu

Tie parempaan huomiseen

Tiistai 18.6.2013 - Ville Saarikalle

villesaarikalle-kuva.jpgKuulen toisinaan, että kasvu ei voi enää jatkua: yritysten ei tulisi kasvaa, väestön ei tulisi kasvaa eikä talouden tulisi enää kasvaa. "Se on kestämätöntä", kuulen väitettävän. Väite on liian kyyninen ja yksinkertaisesti väärä. Tie parempaan huomiseen on kasvu, mutta sitä ei taantuma takuulla ole.

Kasvu tekee elämästä helpompaa ja mukavampaa. Jos tarkastelet taloudellisessa alamäessä piehtaroivia maita, voit myös nähdä ihmiset kaduilla. Valitettavasti nuo ihmiset eivät ole huutolauseineen hyvällä tuulella. Etelä-Euroopassa ei tällä hetkellä ole vallalla onnen päivät, vaan pikemminkin kurjistuminen. Silloin kun työttömyysluvut kasvavat ja toiveet valoisammasta tulevaisuudesta haihtuvat, kasvu toivotettaisiin lämpimästi tervetulleeksi. Ilman kasvua valtion on hyvin vaikeaa maksaa velkojansa ja tarjota laadukkaita julkisia palveluita. Käytännössä tämä merkitsee korkeampia veroja, vähemmän julkisia palveluja ja enemmän pahantuulisia ihmisiä kaduilla.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ville Saarikalle, kasvu, talouskasvu, talous, työttömyys, työllisyys, yritystoiminta

Mikä ihmeen kriisi?

Torstai 11.4.2013 - Ville Saarikalle

villesaarikalle-kuva.jpgJos olet seurannut uutismediaa viimeiset vuodet, niin ajattelet varmaankin kaiken mahdollisen olevan täysin pielessä. Talouskriisistä on viimeiset vuodet jauhettu sen verran paljon, että mikään ei enää yllätä. Ja kun oikein tosissaan ryhtyy selvittämään maapallon ongelmia, niin listahan on ihan loputon: sotia, nälänhätää, vesikriisi, luonnonmullistuksia jne. Verhot voisi aivan hyvin laittaa kiinni ja kiltisti vain odottaa sitä tuhoa, joka nurkan takana odottaa? Peli on selvä.

Vai onko sittenkään? Amerikkalainen insinööri, lääkäri ja yrittäjä, Peter Diamandis, valaa TED –puheessaan uskoa huomiseen. Hän huomauttaa, että menneen vuosisadan aikana ihmiselämän pituus on keskimäärin yli kaksinkertaistunut, inflaatiovaikutukset huomioiden ihmisten keskiarvoiset ansiot ovat kolminkertaistuneet ja lapsikuolleisuus on maailmassa vähentynyt kymmenkertaisesti. Lisäksi ruoan, sähkön, liikkumisen ja viestinnän kustannukset ovat tulleet menneen vuosisadan aikana alas kertoimilla kymmenestä tuhanteen. Kuulostaako enää niin pahalta?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ville Saarikalle, talous, vastuullisuus, kasvu

Euroopan on tehtävä päätöksiä pankkisektorin vakauttamiseksi

Keskiviikko 7.9.2011 klo 12.55 - Heikki Ikonen

Uudestaan hidastuneen talouskasvun takana on paljolti Euroopan pankkijärjestelmä ongelmineen. Pankkien taseissa on rutkasti kriisimaiden velkoja, minkä vuoksi monia uhkaa vakavaraisuuden putoaminen pakkaselle. Sen pelossa luototus on taantunut ja kallistunut. Pankkien stressitestien tuloksien perusteella tilanteen ei pitäisi olla niin kehno, mutta testeissä ei huomioitu euromaiden ajautumista maksukyvyttömyyteen. Visio on mahdollinen ja markkinat tietävät sen, mikä nakertaa luottamusta pankkeihin. Sitä kuvaavat pankkien osakekurssitkin, jotka ovat ropisseet alas useissa eurooppalaisissa pörsseissä.

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Heikki ikonen, talous, talouskasvu, pankkikriisi, eurooppa, stressitesti, euromaat, euro, EU, pörssi, vakausmekanismi

Kasvuyritykset ovat Suomen menestystekijä

Keskiviikko 17.6.2009 klo 8.00 - Kimmo Sasi

Haastavassa taloustilanteessa yritysten kasvu on olennaista kansantaloudelle. Työ on hyvinvoinnin perusta. Työstä saamillamme tuloilla me rahoitamme elämisemme. Yhteiskunnan tuki ja palvelut perustuvat yksinomaan siihen, että suuri osa kansalaisista luopuu työnsä tuloksista verojen muodossa. Hyvinvointivaltiota ei ole ilman työtä.

Suomalainen yhteiskunta on pitkään suhtautunut vallitsevaan hyvinvointiimme minimitasona, jonka eteen ei tarvitse juuri ponnistella. Todellisuudessa hyvinvointi on kuitenkin tehtävä joka päivä - saavuttaaksemme tavoitteemme tarvitsemme uudenlaisia avauksia ja uusia innovaatioita.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kimmo Sasi, yrittäjyys, taloustilanne, yrittäjyyskasvatus, verot, verotus, yritysvero, yritysverouudistus, kasvuyritys, kasvuyrittäjyys, kasvu, mahdollisuusyrittäjyys, arvostus, osaaminen, suuret ikäluokat

Jatkuva kasvu johtaa suuriin ongelmiin

Tiistai 9.6.2009 klo 8.00 - Veikko Vallin

Yksi poliitikkojen ja talousviisaiden eniten hokema "totuus" on, että lähes kaiken pitäisi aina kasvaa. Kansantuotteen eli bkt:n pitäisi kasvaa, jotta kaikkea hyvää voidaan jakaa kansalle. Kaupunkien pitäisi kasvaa, jotta ne voisivat pärjätä kilpailussa muita kaupunkeja vastaan. Jopa velanoton pitäisi kasvaa, jotta saadaan rakennettua asuntoja väestöllä, jonka senkin pitäisi kasvaa. Jos syntyvyystilastot näyttävät miinusta, puhuvat poliitikot ja media "uhkaavasta tilanteesta".

Tähän tilanteeseen usein ehdotetaan ratkaisuksi maahanmuuton kasvattamista. Harva kuitenkaan on miettinyt, että mihin jatkuva kasvu lopulta johtaa?

Lue lisää »

17 kommenttia . Avainsanat: Veikko Vallin, talousviisaat, jatkuva kasvu, bkt, velanotto, kasvu, uhka, syntyvyys, kasvuajattelu, kansantuote

Korkeaa tuottavuutta kannattaa tavoitella aina

Keskiviikko 6.5.2009 klo 8.00 - Heikki Ikonen

Valtion tuottavuusohjelma on nostanut työntekijät barrikadeille, koska toiminnan tehostaminen merkitsee työpaikkojen karsimista. Työväki pelkää työttömyyden kasvua, sekä jäljelle jäävän porukan työtahdin kiristymistä kohtuuttomaksi.

En ota kantaa valtion ohjelman sisältöön tai toimeenpanoon, koska en sitä tunne. Lähtökohtaisesti tuottavuuden kasvu ei kuitenkaan tuota kansantalouteen työttömyyttä, eikä sen tarvitse perustua tappavaan työtahtiin - enempää julkisella kuin yksityisellä sektorilla.

Lue lisää »

23 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, tuottavuus, työtahti, tuottavuuden kasvu, työttömyys, tuotantopanos