Blogin arkisto

K***pää-kirjastotäti? Kun säännöt syrjäyttävät ajattelun

Perjantai 12.2.2016 - Juha Ahola

juhaahola.jpgIstuin perjantaina kirjaston hiljaisessa työskentelytilassa nelisen tuntia. Sai todellakin työskennellä häiriöttä, kun salissa oli hiljaista, kuin huopatossutehtaalla. Eräässä vaiheessa kuitenkin syntyi häiriötä nimittäin harmaapäinen eläkeikää lähestyvä kirjastotäti päätti käyttää auktoriteettiasemaa todella fiksusti.

Tästä osansa sai kaksi n. 25 vuotiasta opiskelijaa (naapurintyttö-look), jotka työskentelivät vierekkäin. Työntekijä moitti ”tyttöjen” käytöstä inhottavalla äänensävyllä:

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, kirjasto, ajattelu, säännöt, viestintä, kommunikointi

Onkohan pienyrittäjiinkin iskenyt suuruuden hulluus?

Tiistai 8.9.2015 - Kirsi Mäkinen

kirsimakinen.jpgJäin pohtimaan tätä kysymystä taannoin lukiessani muutamia yrittäjyyttä koskevia artikkeleita. Joskus kuvittelin, että tämä ongelma olisi vain isompien ja keskisuurten yritysten omistajilla, mutta nyt täytyy oikein miettiä omallakin kohdalla, kun digimarkkinat kehittyvät ja ala kiehtoo monia ehkä siitä syystä, että se mahdollistaa kassaviran aikaansaamisen 24/7.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kirsi Mäkinen, yrittäjä, raha, tavoite, markkinointi, digimarkkinat, e-kirja

3 ideaa pk-yrityksen johtoryhmän työskentelyyn

Maanantai 29.6.2015 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgKun yritys oli muutaman hengen kokoinen, kaikki istuivat samassa työtilassa ja asiat hoidettiin ruudun yli huikkaamalla. Silloin oli mikroyrityksen johtoryhmä paikalla ja samalla se oli koko henkilöstön kokous.

Muutamia työntekijöitä lisää ja yrityksen työntekijöiden tehtävät eriytyvät enemmän ja enemmän toisistaan. Kaikki eivät tee, eivätkä pysty tekemään kaikkea, eikä jokaista koske kaikkien muiden asiat.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, aikajänne, apu, johtaminen, johtoryhmä, joukkue, kokous, päätös, pk-yritys, pöytäkirja, työ, työskentely, työtapa

Mikä kortti on kukkarosi arvokkain?

Perjantai 8.5.2015 - Juha Ahola

juhaahola.jpgOnko sinulla Visa tai Mastercard 5000 euron limitillä? Vai kenties American Express?

Ne voivat olla arvokkaita (arvoa tuottavia), mutta yleensä noista korteista on säännöllisiä kuluja ja suuri osa vieläpä käyttää luottoa niinkuin luottokorttiyhtiö toivoo eli takaisinmaksu tulee kovan koron kera (elämällä velaksi). Toisekseen luottokorteilla hankitaan pääosin tuotteita ja palveluita kulutukseen eli ne eivät tuota rahaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, sivistys, lukeminen, kirjasto, kirjastokortti

5 askelmaa aloittavan yrittäjän kirjanpidossa

Keskiviikko 10.10.2012 - Jyri Pajamo

jyripajamo.jpgSinulla saattaa olla jo kaikkien aikojen liikeidea paperilla ja into kaakossa valmiina valloittamaan maailmaa. Ennen kuin lähdet toteuttamaan ideaasi niin taloushallinnon osalta on hyvä pysähtyä miettimään muutamia asioita.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Jyri Pajamo, yrittäminen, yrittäjä, yritys, kirjanpito, taloushallinto

Myyjän rooli

Tiistai 10.4.2012 - Pauli Vuorio

Ratkaisija, asiantuntija, auttaja, palvelija, isä, äiti, kaveri, opastaja, neuvoja, suosittelija, parantaja, tarpeen synnyttäjä, ymmärtäjä, johdattelija, asiakkaan johtaja,  jopa pelastaja tai vapahtaja. Näitä ja paljon muita olen saanut vastauksiksi myyjän roolista myyjiltä itseltään tai myyntijohdolta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pauli Vuorio, myyntitaito, kirja, raha, hyvä myyjä, asiakas, asiakaskohtaaminen

Eurobondit kahden tulen välissä

Torstai 18.8.2011 - Heikki Ikonen

Euromaiden velkakriisin jatkuessa yhä useammalta suunnalta on nostettu ratkaisuksi eurobondit eli euromaiden yhteiset valtionvelkakirjat. Euromaat siis ottaisivat ja vastaisivat veloistaan kollektiivisesti. Se merkitsisi selvää askelta kohti liittovaltiota. Rahoituksen professori Vesa Puttonen näkee sen ainoaksi vaihtoehdoksi pelastaa euro.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, raha, rahoitus, rahamarkkinat, EU, euro, sijoittaminen, eurobondi, valtionvelkakirja, euromaat

Tälläinen on huippumyyjä, osa 2

Maanantai 16.5.2011 - Pauli Vuorio

Perinteinen myyjän rahavirran arvoketju menee tähän tapaan:
1. Rahaa omaan pussiin 2. Rahaa työnantajan pussiin 3. Mahdollisia hyötyjä/etuja asiakkaalle.

Huippumyyjä on sisäistänyt asiat eri järjestykseen, vaikka oma rahapussikin on tärkeä. 1. Hyötyä asiakkaalle 2. Hyötyä työnantajalle 3. Hyötyä itselle. Tämä näkyy nimenomaan asiakkaan kanssa vuorovaikutustilanteessa ollessa. Huippumyyjä totta kai osaa laskea katteen ja myy riittävällä katteella.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Pauli Vuorio, myyntitaito, kirja, raha, hyvä myyjä

Kirjanpito? Rikos?

Tiistai 23.3.2010 klo 12.22 - Kari Uoti

Yrittäjän velvollisuus on huolehtia, että kirjanpito antaa oikean ja luotettavan kuvan yhtiön taloudellisesta asemasta. Kirjanpidon tekemättä jättäminen tai vääristely on rikos. Rikos ei voi tapahtua vahingossa. Henkilöllä pitää olla pahaa tekemisen tahto ja tekeminen pitää olla selkeästi määritetty laissa rikokseksi.

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: kirjanpito, kirjanpitorikos, pörssirikos, rikosoikeudellinen laillisuusperiaate, lain tulkinta, arvostuserä

Oikeus vaieta

Torstai 3.12.2009 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA

Korkeimmassa oikeudessa on kasvamassa uusi tuomaripolvi, joka esittelijöinä huolehtii tuomioistuimen toiminnan laillisuudesta. Timo Ojala on tästä porukasta se, josta olisi syytä leipoa oikeusneuvos, kun vanhemmat jäärät ymmärtävät lähteä kalaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, tuomari, oikeusneuvos, lähdesuoja, Sonera-kirja

Sananvapaus

Maanantai 12.10.2009 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA

Taas tuli syyskuussa uusi "satiirinen" kirja, joka kertoo toimittajan seksifantasioista Ilkka Kanervan kanssa. Jari Tervon Koljatti ei ole paljon ehtinyt viilentyä ennen tätä viimeistä pläjäystä. Taiteen nimissä kirjailijat pääsevät nyt lausumaan julkisuuden henkilöistä sitä ihteään. Kun kyse on taiteesta, ei kenenkään kunniaa saa helposti loukatuksi.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, yksityisyyden suoja, yksityisyys, paljastuskirja, sensuuri, paljastus, kirjallisuus

Verottaja vastaan yrittäjä

Maanantai 5.10.2009 klo 18.24 - Ahti Pontinen

Verotus vaikuttaa jokaisen suomalaisen yrityksen ja yrittäjän elämässä.Verotus on siten eräs merkittävimpiä yritystoiminnassa huomioonotettavia tekijöitä. Jokainen Yrittäjä myös tietää sen.Siitä huolimatta valtaosa yrittäjistämme toimii täysin verolainsäädäntöä ja kirjanpitolainsäädäntöä tuntematta antaen verottajan päättää mitä se yrityksestä ottaa, vaikka asian tulisi olla juuri päinvastoin, eli yrittäjän tulisi päättää mitä hän kunakin vuonna verottajalle veroina antaa.

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: verotus, yritys, yrittäminen, Pentti J Siikarla, verotuslaisäädäntö, kirjanpito, tilinpäätös, yrittäjän perisynti, asiantuntija,

Byrokratian kukkasia

Perjantai 5.6.2009 - Pekka Niskanen

Byrokratialla tarkoitetaan virkavaltaisuutta. Sanahan on itsessään ihan neutraali. Byrokratian pitäisi siis olla järjestäytyneen yhteiskunnan tukipilari. Mutta kun pilasivat sen, byrokraatit nimittäin.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Byrokratia, Kela, työttömyyspäiväraha, byrokraatti, Ajoneuvohallintokeskus, parkkikiekko, pysäköintikiekko, pysäköintikiekkokirja, kiekkokirja, parkkimaksu, pysäköintimaksu, pysäköintivirhemaksu, liikenne- ja viestintäministeriö

Kirjaoppineet Opastavat

Sunnuntai 11.1.2009 klo 20.12 - Ahti Pontinen

Hyvin koulutetut ja kokeneet ihmiset saattavat kirjoittaa fiksusti ja älykkäästi asioista, joista heillä ei ole henkilökohtaisella tasolla kuin pintapuolisia, hetken kokemuksia. Siinä asiaa tuntematon helposti uskoo auktoriteettiin. Myös työyhteisöissä työtä tekevät, itse käytännön kokemusta omaavat ihmiset helposti katsovat asiaa yhdestä näkökulmasta ja toteavat ohjeet hyviksi ja käytännössäkin oikeiksi todetuiksi.

Lue lisää »

6 kommenttia . Avainsanat: Kirjanoppineet, työyhteisö, ylimieliset auktoriteetit, työyhteisö, yrittäminen, liike-elämä, Ahti Pontinen