Blogin arkisto

Suomen hallitus ampuu omaan jalkaansa

Keskiviikko 19.9.2012 - Harri Jyrkiäinen

Suomen hallitus on uudessa hallitusohjelmassaan painottanut mm. yrittäjyyttä ja työllisyyttä. Hallitus näyttää tekevän kaikkensa, jotteivät talouden pyörät Suomessa pyörisi.  Arvonlisäveron korotus ja kilometrikorvausten leikkaus osaltaan saattavat taloutemme rajuun ja pitkään taantumaan. Suomen hallituksen eräiden jäsenten tieto ja taito ymmärtää kansantaloutta on todennäköisesti kansakoulutasoa. Hallituksen ainut keino selviytyä Eurooppaa ja meitä kohtaavasta haaksirikosta on korottaa veroja. Nyt jos koskaan on syytä pidättäytyä kaikista yritykseen kohdistuvista veroluonteisista maksuista.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Harri Jyrkiäinen, Suomen pienyrittäjät, yrittäjä, yrittäminen, yrittäjyys, arvonlisävero, kilometrikorvaus, matkakulut

Myyntimiehelle ja asentajalle joukkoliikenne ei ole realistinen vaihtoehto

Keskiviikko 18.4.2012 - Samuli Myllyharju

Kilometrikorvausjärjestelmään aiottuja muutoksia perustellaan myös tarpeella kannustaa työautoilijoita joukkoliikenteen käyttämiseen. On paikallaan korjata muutamia asiaan liittyviä yleisiä väärinkäsityksiä.

Ehdotetun muutoksen muodosta voi saada vaikutelman, että yli 15 000 km vuodessa työajoa ajavien noin 40 000 henkilön ryhmä ja liikennepoliittisessa selonteossa mainitut liikenteen päästötavoitteet olisivat jonkinlaisessa kohtalonyhteydessä toisiinsa. Ikään kuin esimerkiksi liikkuvan myyntityön ammattilaiset, asentajat ja monien muiden alojen työntekijät ajelisivat huvikseen autoillaan ympäri maata ja aiheuttaisivat suurenkin uhkan valtion päästötavoitteille. Ja että heidän työnsä voitaisiin tehokkaasti tehdä julkisia liikennevälineitä käyttämällä.

Lue lisää »

8 kommenttia . Avainsanat: Samuli Myllyharju, kilometrikorvaus, korvaus, liikenne, smkj

Vääryysministeriö

Maanantai 10.1.2011 - Kari Uoti

Oikeusministeriö teki päätöksen, jonka mukaan vankilassa syyttömänä istunut ei saa korvausta, koska hän esitti valtiolle vaatimuksen liian myöhään. Lain mukaan väärin vankilassa säilötty on velvollinen esittämään korvausvaatimuksen valtiolle kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun vääryys selvisi.

Mitä asiassa sitten on tapahtunut? Valtio otti ja laittoi syyttömän vankilaan. Tämä on riidatonta, sen myöntää oikeusministeriökin. Lain mukaan tällaisessa tapauksessa vapaudenriistosta pitää maksaa korvaus, mikä sekin on aika ymmärrettävää, koska vankilassa istumista turhanpäiten ei yleisesti ottaen pidetä iloisena asiana.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, jääviys, korvausvaatimus, aiheeton vapaudenriisto, pakkokeinopäätös

Työsuhdeturvaan mallia Tanskasta

Torstai 18.3.2010 klo 15.33 - Heikki Ikonen

Ahtaajien lakko on nostanut työtaistelujen etulinjaan työsuhdeturvan. Työntekijät haluavat työnantajan kustantavan reippaan korvauksen irtosanomisen yhteydessä. Ahtaajien mukaan kyse on periaatteesta ja pikkurahasta. Työnantajat taas pelkäävät, että myönnytys johtaa yleiseen malliin, koska ahtaajien jälkeen sitä vaativat kaikki jonkin asteen työtaisteluun kykenevät.

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: työsuhdeturva, lakko, irtisanominen, irtisanomiskorvaus, sosiaaliturva, työttömyys, työllistäminen, työttömyysturva, julkinen talous, työnantajan velvoitteet

Tuloksettomina päättyneiden sopimusneuvotteluiden aiheuttama vahingonkorvausvastuu

Tiistai 9.3.2010 klo 9.01 - Anu Kangasniemi, Antti-Pekka Keränen

Korkein oikeus on kesäkuussa antamassaan ratkaisussa (KKO:2009:45) ottanut kantaa toisen osapuolen etujen huomioon ottamisesta pitkälle edenneissä sopimusneuvotteluissa sekä perusteettomien odotusten luomisen merkityksestä vahingonkorvausvastuun perusteena sopimusneuvotteluiden päättyessä lopulta tuloksettomina.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: vahingonkorvaus, sopimusneuvottelut, sopimusneuvottelujen sitovuus, vuokrasopimus

Lomautus-instituutio - suomalainen työelämän "innovaatio"

Keskiviikko 11.3.2009 klo 8.00 - Mauri Pekkarinen

Lomautukset ovat päivän puheenaihe. Ne kohdistuvat yhä useampaan työntekijään. Erityisesti taloudellisen laskusuhdanteen aikana lomautukset ovat työnantajan käytössä oleva väline sopeuttaa toimintansa työvoimatarpeen muutoksiin.

Lomautuksella tarkoitetaan työnteko- ja palkanmaksuvelvollisuuden "jäädyttämistä" määräajaksi tai toistaiseksi työsuhteiden pysyessä kuitenkin voimassa.

Lomautus on kansallinen innovaatio. Suomessa omaksutun kaltaista järjestelmää ei juuri tavata muualla.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Mauri Pekkarinen, lomautukset, työsuhteet, joustavuus, ansionmenetys, korvaus