Blogin arkisto

Kirja, joka toivottavasti muutti minua

Keskiviikko 5.9.2012 - Heikki Kolehmainen

heikkikolehmainen.jpgLuin juuri kirjan, jonka toivon muuttavan sekä suhdettani että suhtautumistani muihin ihmisiin loppuelämäkseni.

Kirja todistaa viimeisimpään aivotutkimukseen ja huippunsa vietyjen koejärjestelyjen avulla, kuinka me ihmiset tarvitsemme empaattisia, sosiaalisia kontakteja voidaksemme hyvin. Tämä tarve ei ole filosofinen tai aatteellisesti oikea, vaan erottamaton osa fysiologista minäämme.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Heikki Kolehmainen, kommunikointi, viestintä, vuorovaikutus, sosiaalinen äly, empatia, markkinatalous, markkinaehtoisuus

"Jokainen organisaatio oppii virheistään vain, jos ne otetaan esille"

Maanantai 3.9.2012 - Heikki Kolehmainen

heikkikolehmainen.jpgOtsikko on lainattu kokeneen työyhteisöjen kehittäjän, Veli-Pekka Moisalon kirjasta "Arjen johtaminen – käytännön esimiestyötä (2010)". Eikö itse asiassa ole käsittämätöntä, että kyseisenlaisia itsestäänselvyyksiä täytyy painottaa esimiesasemassa oleville aikuisille? Miksi valta tekee meistä – tai paremminkin – koska valta tekee joistakuista meistä tietoa panttaavia hölmöjä, täytyisi olla mekanismi ko. "taudin" välttämiseksi.

Jo pitkään on puhuttu pelon sekaisin tuntein x-, y- ja viimeksi z-sukupolven "kummajaisten" tulosta työmarkkinoille ja kysytty, miten niiden kanssa perinteisissä työyhteisöissä pärjätään?

Lue lisää »

11 kommenttia . Avainsanat: Heikki Kolehmainen, työyhteisö, markkinatalous, organisaatio, johtaminen, kannustimet

Kuubakin oivalsi yrittäjyyden merkityksen hyvinvoinnille

Maanantai 16.4.2012 - Heikki Ikonen

Vain kourallinen maailman maista pitää enää yllä sosialismia, yhtenä niistä Kuuba, joka siirtyi sosialismiin yli 50 vuotta sitten Fidel Castron johtaman vallankumouksen kautta. Castrot ovat edelleen vallassa, joskin vakavasti sairastellut 85-vuotias Fidel jätti 2008 aktiivisen johtamisen viisi vuotta nuoremmalle veljelleen Raúlille. Poliittisia muutoksia Raúl on tuonut niukasti - autoritaarinen ja keskusjohtoinen järjestelmä pidetään yhä pystyssä kovin ottein. Silti Raúl on osoittautunut veljeään käytännöllisemmäksi johtajaksi.

Lue lisää »

17 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, yrittäminen, sosialismi, Kuuba, markkinatalous

Faabelimoraali

Perjantai 14.8.2009 klo 11.07 - Pauli Vuorio

Faabeli on vertauskuvallinen tarina, usein eläinsatu, jossa eläimille tai kasveille on annettu inhimillisiä piirteitä. Usein faabeli on myös moraalisen opetuksen sisältävä tarina.

Tässä yksi: Afrikan savannilla gaselli aamulla herätessään on syvästi tietoinen siitä, että sen pitää sinä päivänä juosta nopeammin kuin nopeinkin leijona, pysyäkseen hengissä. Leijonalle puolestaan riittää, että juoksee hiukan nopeammin kuin hitain gaselli ja murua rinnan alle riittää.

Lue lisää »

10 kommenttia . Avainsanat: Pauli Vuorio, asenne, negatiivisuus, moraari, faabeli, markkinatalous

Taantuman aikana kannattaa panostaa ihmisiin

Perjantai 6.2.2009 klo 8.30 - Arto Satonen

Finanssikriisin seuraukset heijastuivat nopeasti työmarkkinoille. Rekrytointivaikeuksista siirryttiin hetkessä yt-neuvottelujen aikakauteen. Lomautettujen määrä hipoo jo viittäkymmentä tuhatta ja myös irtisanottujen määrä kasvaa.

Näyttää siltä, että talous lähtee kasvuun pohjanmaan kautta. Nyt on hyvin tärkeää sekä tukea työllisyyttä että löytää ne toimintamallit, joilla irtisanotut ja lomautetut saadaan pidettyä työkykyisinä taantuman yli.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Arto Satonen, finanssikriisi, lomautus, irtisanomiset, koulutus, kysyntä, kilpailukyky, markkinatalous, ratkaisu

Kontrollikyvyttömyys

Torstai 9.10.2008 klo 12.56 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Suomen pankkikriisi 1990-luvulla johtui valvovan viranomaisen, tässä tapauksessa Suomen Pankin ja pankkitarkastusviraston kyvyttömyydestä hallita markkinoiden ahneutta, markkinatalouden renkiä, joka hetkeksi pääsi isännäksi. Tänään tilanne on aivan samanlainen, pankkitoimintaa valvovien viranomaisten ymmärrys ja kyky hoitaa kontrollitehtäväänsä on huono, jossakin tapauksessa kelvoton.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Kari, Uoti, Uoti Kari, pankkikriisi, pankit, pankki, pankkitoiminta, Islanti, markkinatalous, pankkitarkastusvirasto, rahanpesu

Kilpailu on kuin tornado

Keskiviikko 17.9.2008 klo 9.32 - Tapio Rissanen

Kilpailujärjestelmä markkinataloudessa on kuin tornado. Ken sen silmään joutuu, niin se pyyhkii yritykseltä kannattavuuden ja usein tuhoaa koko yrityksen. Suhdannetaantuman myötä kilpailun ymmärtäminen ja sen  hallinta on tullut jälleen kovin ajankohtaiseksi. Suomen talouselämän valtavirta seuraa maailman suhdannekehityksen alamäkeä muutaman kuukauden viiveellä.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Tapio Rissanen, kilpailujärjestelmä, talouselämä, valtavirta, työyhteisö, kilpailu, markkinatalous, suhdanne, elinkeinoelämä, taantuma, kannattavuus, palvelu, asiakastyytyväisyys