Blogin arkisto

Muistin syntejä - johdateltavuus

Tiistai 15.9.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgKuluneella viikolla on ollut aikaa ajatella. Iskias iski ja jalka on niin mukavasti kipeä, että kaikki ylimääräinen kulkeminen on melkoista myrkkyä. Kun lääkäri taivutteli jalkaa, tunnusteli lämpötiloja ja pyysi kuvailemaan tuntemuksia, niin tuli mieleen se, että mitkä niistä  ovat tosia ja mitkä mielikuvituksen tuotetta.

Yksi ihmisen muistin synneistä on johdateltavuuden synti. Eli ihmistä voidaan johdatella muistamaan asioita, joita ei ole todellisuudessa tapahtunut. Hyvä esimerkki muistin johdateltavuudesta on hollantilaisen psykologiryhmän testi, jossa he testasivat mitä muistetaan EL Alin lentokoneen putoamisesta vuonna 1992.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, muisti, muistaminen, mielikuva, johdattelu

Luomakunnan kruunu, ei aina - Uusi päivä / Uusi asia

Tiistai 26.5.2015 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgIhmiset pitävät kaikilla mittapuilla mitattuna itseään luomakunnan kruununa. Osaamme kävellä kahdella jalalla, käyttää käsiä ja ajatella menneisyyttä ja tulevaisuutta. Ja kertoa sanallisesti kaikesta noista asioista. Vaikka aivokapasiteettimme on melkoisen mahtava, niin emme siltikään ole luomakunnan kruunu ainakaan työmuistin käytössä.

Kädellisistä ainakin simpanssit hyödyntävät työmuistia tehokkaammin kuin ihmiset. Ihmisen työmuistia kuvaillaan seuraavien asioiden avulla eli muistissa pysyy noin 7  asiaa yhtäaikaa ja tietoja talletaan noin 20 sekuntia. Eli muistamme aika pienen osan asioita kerralla ja hyvin vähän aikaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, ihminen, työmuisti, osaaminen, sosiaalisuus, simpanssi

Työelämän trendinä on kokouksiin käytetyn ajan kasvu

Maanantai 4.5.2015 - Heikki Luoma

heikkiluoma.jpgMonen mielestä työhön kuuluu jo nyt liikaa kokouksia ja monet kokoukset ovat heidän mielestään turhia.

Työelämässä tapahtuu kuitenkin muutoksia, jotka lisäävät eivätkä vähennä kokoustarvetta. Sorvarin kokoustarve on pienempi kuin asiantuntijaorganisaation projektipäällikön kokoustarve.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Heikki Luoma, aikajänne, aikataulu, asialista, kokous, luottamus, määrä, muistio, päätökset, sitoutuminen, sulkeutuneisuus, valmistelu, yhteistoiminta

Muistikirja ja kalenteri roskiin(ko?)

Tiistai 13.5.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgLuin ohimennen Tietoviikosta Microsoftin Areenasta lyhyttä blogitekstiä, joka käski heittää paperikalenterin roskiin. Mielestäni blogitekstin sanoma oli se, että sähköistäminen on tärkeänpää kuin prosessin kehittäminen. Eli siirtymällä paperikalenterista ja muistikirjasta sähköiseen versioon tuottavuus paranee.

Ajatus on hieno, mutta pelkkä siirtyminen sähköisiin työkaluihin ei ole ratkaisu. Oikeampi ratkaisu on oman työprosessin kehittäminen. Eli luoda työprosessista sellainen, että se tukee käytettäviä työkaluja.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, muistiinpano, kalenteri, ajankäyttö, työprosessi

Muistikirjan tarpeellisuudesta?

Tiistai 6.5.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgHuomasin taasen illalla saman perinteisen ongelman, eli sen kuinka nopeasti ajatukset karkaa kun ei ole muistikirjaa paikalla. Eli luin illalla kirjaa, josta ajattelin saavani ideoita. Ja löysin sieltä muutamia mielenkiintoisia kohtia. Sellaisia jotka synnyttivät ideoita aivan johonkin muuhun aihealueeseen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, muistiinpano, kalenteri, ajankäyttö, työprosessi

Opiskelua elämää vai tenttiä varten

Tiistai 1.4.2014 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgIstuin aamulla tentissä ja pohdin samalla opiskelun mielekkyyttä. Kotona oli viikonloppuna juteltu siitä, että onko asian ymmärtäminen ja mahdollisuus soveltaa omaan elämään tärkeämpää kuin arvosana. Ja ainakin itse opiskelen siksi, että saan uutta tietoa tukemaan omia tietojani ja ehkä arvojanikin.

Mutta taasen aamulla mietin opiskelun mielekkyyttä. Tentin tekijä taisi taasen olla mennyt sieltä missä aita on matalin, eli pyrki tenttaamaan sitä, onko materiaali sisäistetty nippelitasolla sen sijaan että tarkistaisi asian ymmärtämystä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, opiskelu, oppiminen, koulutus, muisti

Yksinkertainen on kaunista, myös myyntityössä!

Maanantai 11.5.2009 klo 8.00 - Mikko Ojanen

Kun saamme asiakkaamme lampun välähtämään, on tapahtunut oivallus siitä, että tarjoamamme tuote auttaa asiakasta eteenpäin tavalla tai toisella. Jos asiakkaamme toljottaa meitä myyntitilanteen aikana suu auki kuin lobotomiapotilas, on aika teroittaa kirvestämme seuraavaan asiakaspalaveriin.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Mikko Ojanen, myyntityö, asiakkaat, brändi, myyntitilanne, näkökulma, tulos, muistisääntö, maine, tarina, esitys