Blogin arkisto

Suomi ei ole Kreikka

Torstai 8.4.2010 - Heikki Ikonen

Kreikan velkakriisi paisui sellaisiin mittoihin, että moni suomalainen säikähti oman valtiomme ylivelkaantuvan yhtä syvään kuoppaan. Hallituskin puhuu jo julkisen talouden kurista, ei elvyttämisestä. Joskus julkiset kulut on toki suitsittava, mutta Suomi ei ole Kreikka - ei lähelläkään, muistutti Suomen yrittäjien pääekonomisti Timo Lindholm maaliskuun lopulla Hämeen Sanomissa.

Lue lisää »

24 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, velkaantuminen, ylivelkaantuminen, kansantalous, korot, elvytys, taantuma, noususuhdanne, budjettivaje, talouspolitiikka, pankkikriisi

Superlaman taustatekijä n:o 1 - Talousajattelu

Torstai 13.8.2009 - Aki Järvinen

Kasvun uskonto

Pankeilla on reservivaatimukset eli jokainen talletus pankkiin oikeuttaa pankin lainaamaan siitä 90 prosenttia ulos (jos reservivaatimus on 10 %). Tietenkin pankki pyrkii maksimoimaan tulonlähteensä eli lainauksen. Seurauksena pankeilla on rajusti velkaa (asiakkaiden talletukset) ja saatavina asunto- jne. lainat.

Lyhyesti: systeemi perustuu velkaan. Tilanne on hallinnassa niin kauan kuin ihmiset eivät nosta tilejään tyhjäksi ja maksavat lainansa säntillisesti korkojen kanssa. Koron takia systeemi vaatii ikuisen kasvun, mutta rajallisella planeetalla se on mahdottomuus.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Aki Järvinen, nousukausi, lama, bittiraha, inflaatio, deflaatio, rahan arvo, derivatiivit, johdannaiset, subprime, pankit, asuntolainat

Laman kauniimmat kasvot

Tiistai 16.6.2009 - Katri Lampela

Mistä johtuu, että lamavuosina syntyvyys kasvaa? Eräs irvileuka hoksasi päätellä, että tosi köyhällä ei tietenkään ole varaa huolehtia ehkäisystä... Oli miten oli, asiantuntijoilla on tapana selittää ilmiön johtuvan perhearvojen noususta. Mene ja tiedä, lamalapsia on joka tapauksessa enemmän kuin nousuhuumavauvoja.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Lama, syntyvyys, nousukausi, säästäminen, arvot, sentinvenytys, positiivisuus

Pörssi enteilee taantuman taittumista

Perjantai 15.5.2009 klo 13.01 - Heikki Ikonen

Helsingin pörssi on noussut huimat 50 prosenttia parissa kuukaudessa, vaikka lamauutiset hallitsevat näkymiä. Joissakin maailman pörsseissä on loikattu ylös vielä hurjemmin. Niille kansalaisille ja yrittäjille, jotka eivät sijoittamista harrasta, asia voi tuntua yhdentekevältä. Sitä se ei ole - ainakaan parhaassa tapauksessa.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, pörssi, pörssikurssit, taantuma, suhdanteet, nousu, laskusuhdanne, osakemarkkinat, reaalitalous

"Ihminen on tärkein"

Torstai 5.2.2009 klo 8.00 - Matti Saarinen

Näin kirjoittaa metsäteollisuutemme Grand Old Man, kymmenvuotiaana sotaorvoksi jäänyt paperi-insinööri Pekka Rantala joulun alla ilmestyneessä kirjassaan Noususta Syöksykierteeseen. Rantalan kädenjälki on näkynyt vahvana sekä kotimaassa että ulkomailla. Erikoisen hyvin mies tunnetaan ainakin Lohjalla, Varkaudessa ja Raumalla. Hänellä on myös pitkäaikaiset kokemukset kansainvälisiltä paperimarkkinoilta aina Amerikkaa, Afrikkaa ja Aasiaa myöten. Hänen työuralleen mahtuu tehtäviä työmiehestä toimitusjohtajaan ja johdon konsultointiin.

Kirjassa käydään johdonmukaisesti ja asiantuntevasti läpi menneisyyttä, mutta visioidaan myös tulevaisuutta, tavalla mistä monien kannattaisi ottaa oppia.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Matti Saarinen, Pekka Rantala, Noususta syöksykierteeseen, paperiteollisuus, ympäristökysymys, kestävä kehitys, Kemijärven sellutehdas, Bush, globalisaatio, vastuu, ympäristö, luontoarvot, ympäristökatastrofi