Blogin arkisto

Yrittäjä, ymmärrä kysynnän ja tarjonnan laki ja nosta hintaa, jos?

Perjantai 15.4.2016 - Juha Ahola

juhaahola.jpgLiikkeenjohdon konsulttina kuulen monenlaisia uskomuksia ja ajatuksia. Tässä yksi yrittäjän haaste.

”Pakko palkata osa-aikainen työntekijä, kun kädet eivät riitä kysynnän kasvaessa.”

Työllistäminen on hieno asia ja yhteiskuntavastuullista työtä, mutta ei välttämättä itsetarkoitus. Jos kerran olet lähtenyt yksinyrittäjäksi työllistämään itsesi, mikä pakko sinun olisi ottaa riskiä palkkaamisesta? Totta kai skaalaaminen palkkaamisen kautta on hyvä mahdollisuus saada katetta myös toisten tekemästä työstä, mutta tosiaan mahdollisuus, ei itsestäänselvyys.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juha Ahola, yrittäjä, yrittäminen, kysyntä, tarjonta, työ, palkkaaminen

Pidempiä päiviä, vähemmän lomaa

Keskiviikko 27.1.2016 - Kari Vahtolammi

karivahtolammi.jpgHmmm….  luinpa taasen lehtiä ja totesin, että emme pärjää siksi, että työpäiväme on liian lyhyitä ja lomat liian pitkiä. Ja että palkkammekin on liian kova. Tälläisiä loihti sanomaan Raimo Sailas Karjalaisessa. Mietin vain, että miten niitä työuria pidennetään, päiviä pidennetään ja lomia lyhennetään, kun ei ole riittävästi töitä kaikelle kansalle. Pitäisköhän pohtia ihan muita ratkaisuja.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Vahtolammi, työ, työura, vapaa-aika, yt, palkka-ale

Lomarahat pois ja heti!

Torstai 1.8.2013 - Juha Häkkinen

juhahakkinen.jpgTyöelämän uudistamiseen liittyen on jo parin vuoden ajan saatu kuulla hurjiakin ehdotuksia työmarkkinoiden uudistamisesta. Keskellä kesää tuli sitten taas tämä palkansaajien lomarahojen poistaminen.

Olen samaa mieltä, otetaan ne pois, loppuu jahkaaminen siitäkin.

Suomessahan – yksinkertaistetusti – maksetaan vakituisessa työsuhteessa olevalle henkilölle 11 kappaletta koko kuukauden palkkoja ja yksi kappale 1,5-kertaisia kuukausipalkkoja. Tuo puolikas on se lomaraha. Meillä on tällainen systeemi tässä maassa.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Juha Häkkinen, työ, työelämä, loma, lomaraha, palkka

Palkkamaltti on perusteltua

Keskiviikko 27.2.2013 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgVaikka työmarkkinaneuvottelut jumittavat, osapuolten yhteinen tahtotila vaikuttaa sentään olevan, ettei palkkaratkaisulla vesitetä Suomen kilpailukykyä. Tilastojen mukaan yhteisymmärrykseen on syytäkin. Valtiovarainministeriön tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan mukaan rahaliiton aikana yksikkötyökustannukset ovat kohonneet Suomessa keskimäärin 0,3 prosenttiyksikköä vuodessa muuta euroaluetta nopeammin. Economist-lehden mukaan kustannukset eivät ole nousseet yhtä nopeasti missään euromaassa.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, työ, työmarkkinat, palkkaratkaisu, tuottavuus, kilpailukyky, työkustannus

Ranska ohittaisi vaikeat päätökset devalvaatiolla

Keskiviikko 13.2.2013 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgRanskan presidentti Francoise Hollande haluaa euron kurssiin julkista sääntelyä, koska vahva euro heikentää euroalueen vientiyritysten kilpailukykyä. Saksa on ajatuksen tyrmännyt sanoen, että Ranskan on huolehdittava yritystensä kilpailukyvystä muun kuin devalvaation kautta.

Euro on vahvistunut puoli vuotta EKP:n pelastusohjelman ansiosta, mutta Hollanden vauhkoontumisen todellinen syy on euroalueen sisälle kehittynyt kilpailukykykuilu. Saksa on viime vuosina pitänyt palkkakehityksen tiukassa kurissa, ja sen hintakilpailukyky on aivan eri luokkaa kuin Ranskan – tai Italian ja Espanjan, Kreikasta puhumattakaan. Ranskassa työvoimakustannukset ovat nousseet kymmenessä vuodessa parikymmentä prosenttia, Saksassa vain kymmenen. Ranskalaisten keskiansio on pitkälti päälle kolmekymppiä tunti, selvästi enemmän kuin muissa suurissa euromaissa.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, Euro, EKP, talous, Ranska, työvoimakustannukset, työ, palkka, tuottavuus

Työhyvinvointia voit rakentaa ihan itse

Keskiviikko 1.8.2012 - Jama Jama

jamajama.jpgJos näen työpahoinvointia, puhun rohkeasti esimiehelle. En pelkää työpaikkani puolesta, vaan pelkään, että tulee työpahoinvointia unelmatyössä. Unelmassa voi tulla huonoja hetkiä sekä fyysisesti että ehnkisesti, mutta niitä ei tarvitse pitää sisällään. Pitää rohkeasti avata suunsa ja puhua asia, ettei tarvitse tuntea olevansa yksin. Parhaiten pääsee yli kun puhuu ja kertoo kaiken, mitä on sydämellä. Apu on lähellä: ennen kuin haet reseptiä lääkäriltä, toinen ihminen voi olla sinulle lääkäri. Hän ei anna reseptiä, vaan antaa lääkettä puhumalla ja välittämällä. Jos näen ja huoman, että esimiehelläni on paha mieli, menen kannustamaan ja otan olkapäästä kiinni, koska meistä jokainen tarvitsee kannustusta.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Jama Jama, asenne, asiakaspalvelu, työelämä, jama jama, suosituin, työhyvinvointi, työpahoinvointi, esmies, työntekijä, maahanmuuttaja, palkka, unelma, palaute, asiakas

Työkaverien merkitys

Maanantai 2.7.2012 - Jama Jama

jamajama.jpgTäytyy uskoa koko ajan, että on tärkeä, ja että minua halutaan ja minusta välitetään. Sitä kautta saan iloa ja työ palkitsee joka hetki. Mitä työkaverit merkitsevät minulle – työkavereita, eikä sitä enempää? Olisin väärässä, jos ajattelisin noin. Työkaverit on se, josta kaikki lähtee. Työkaverit ovat minulle kuin perheenjäseniä, jotka välittävät ja kannustavat. Iloitsen heidän puolestaan, ja suren heidän surunsa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jama Jama, asenne, asiakaspalvelu, työelämä, jama jama, suosituin, työhyvinvointi, työpahoinvointi, esmies, työntekijä, maahanmuuttaja, palkka, unelma, palaute, asiakas

Miten saamme unelmat toteutumaan

Torstai 14.6.2012 - Jama Jama

jamajama.jpgTässä maailmassa meistä jokainen tuli 9kk jälkeen äidni mahasta eikä voinut tietää mitä olisi isona tai mitä odottaa. Yksi asia on kuitenkin selvä, että jokainen meistä kasvaa, ja edessä on unelmia ja tavoitteita. Miten ne saadaan toteutumaan? Kovalla työllä. Huipulle ei pääse edes hissillä, koska hissiin pääsemisenkin eteen pitää tehdä töitä. Tuleeko sinusta huippu-urheilija, lääkäri, artisti, näyttelijä vai mikä – kaikki on omasta asenteestasi kiinni. Asennetta ei voi ostaa, se täytyy itse rakentaa, ja siihen täytyy uskoa.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Jama Jama, asenne, asiakaspalvelu, työelämä, jama jama, suosituin, työhyvinvointi, työpahoinvointi, esmies, työntekijä, maahanmuuttaja, palkka, unelma, palaute, asiakas

Kriisimaiden on palautettava kilpailukykynsä

Keskiviikko 9.11.2011 - Heikki Ikonen

Euromaiden kriiseistä on vaahdottu pari vuotta aamusta iltaan, mutta yksi ulottuvuus on jäänyt liian vähälle huomiolle. Kreikassa kuten muissakin ylivelkaantuneissa maissa palkkakustannukset ovat nousseet viimeiset kymmenen vuotta selvästi kiivaammin kuin työn tuottavuus. Se toki pitää aikansa yllä talouskasvua ja ostovoimaa, mutta palkkatason nousun rahoitus velalla johtaa väistämättä kilpailukyvyn heikentymiseen ja massiiviseen kauppataseen vajeeseen.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, euro, kreikka, palkkakustannukset, tuottavuus, työ, rahoitus, palkkasopeutus, kustannustaso, eu

Talouden sääntely ei saa rikkoa perusoikeuksia

Maanantai 20.6.2011 - Heikki Ikonen

Pankkikriisi on nostanut esiin polttavan tarpeen talouden sääntelymekanismien vahvistamisesta. Tavoite on oikea, sen verran toistuvasti sääntelemättömät rahamarkkinat ovat todistaneet tuhoisuutensa. Mutta lääkkeet täytyy valita oikein. Väärät lääkkeet eivät paranna tautia, ne voivat päinvastoin kurjistaa potilasta entisestään.

Lue lisää »

22 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, pankkikriisi, palkka, pankit, palkkarajoitus

Totuuksia yrittäjyydestä

Torstai 28.5.2009 klo 12.00 - Tapani Korpi

Olen pitkään seuraillut eri henkilöiden tarinoita aiheesta yrittäjä/työnantaja sekä julkisuudessa olleita juttuja muutamien isojen yritysten johtohenkilöiden optioista ja kultaisista kädenpuristuksista. Nyt on aivan pakko kertoa muutama totuus pienyrittäjyydestä väärin leimautumisen ehkäisemiseksi, sillä uskon tietäväni aiheesta enemmän kuin moni kirjoittaja. Tämä perustuu siihen, että palkkatyöläisenä olemisen jälkeen ryhdyin yrittäjäksi, ja olen nähnyt ja kokenut asiat, joista kirjoitan.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Tapani Korpi, yrittäjyys, vaikeudet, menestys, sijoitukset, riskit, osingot, tuntipalkka, työnantajan velvoitteet, työllistäminen, toimintaedellytykset

Siivous kunniaan

Tiistai 26.5.2009 klo 11.15 - Pia Gramén

Kiinteistöpalvelualaa ja etenkin siivousta rasittaa alan arvostuksen puute. Yleinen kuvitelma on, että kuka tahansa osaa siivota, vaikka todellisuus on aivan toinen.

Siivouspalveluissa teknologia kehittyy koko ajan ja sen myötä ammattitaitovaatimukset teknisen osaamisen suhteen. Myös asiakaspalvelutaidot korostuvat entisestään. Tällä hetkellä alan yritykset kantavat pääosin itse vastuun henkilöstönsä ammatillisesta perus- ja jatkokoulutuksesta, sillä ilman koulutusta ei tehtävistä suoriudu.

Lue lisää »

14 kommenttia . Avainsanat: Pia Gramén, siivous, siivousala, ammattitaito, palkkaus, työvoimapula

Valitse mielekäs työ hyvän palkan sijaan!

Torstai 30.4.2009 klo 8.00 - Noora Pölkkö

Millään muulla ei ole väliä, kunhan tienaat hyvin. Tällainen asenne tuntuu monelta löytyvän. Ihminen joka tienaa enemmän saa enemmän arvostusta kuin vähemmän tienaava. Monet ovat valmiita luopumaan todellisista unelmistaan ja urasta, jonka oikeasti haluavat. Ja vain siksi, ettei työssä, jota oikeasti haluaisi tehdä tienaakaan niin hyvin. Onko kaikki tosiaan sen arvoista?

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Noora Pölkkö, palkka, mielekäs työ, unelma-ammatti, painostus

Tasa-arvolöpinää

Sunnuntai 23.11.2008 klo 12.41 - Ahti M Pontinen

Kauan on jauhettu sanontaa: "Naisen euro on 80 senttiä miehen eurosta." Onko kukaan huomannut, että yrittäjän euro on 50 senttiä palkansaajan eurosta?

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: tasa-arvo, tasapalkka, ahti pontinen, yrittäjän edut, palkansaaja, palkkaerot, sosiaaliset edut

Yrittäjärasismia

Tiistai 11.11.2008 klo 9.10 - Ahti M. Pontinen

Kun työntekijä pienessä palveluyrityksessä sairastuu tai jää hoitamaan vaikkapa sairasta lastaan, hän on poissa tuottavasta työstä. Yrityksen on kuitenkin maksettava palkka kaikkine sivukuluineen. Vastaavalta ajalta jää laskutus kertymättä, eli juuri se raha, jolla yrityksen tulisi maksaa palkka. Mistä tämä raha otetaan?

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Ahti Pontinen, yrittäjä, yritys, yrittäjärasismi, yhteiskunta, työntekijä, sairasloma, palkka, raha, ammattiliitot