Blogin arkisto

Syysterveisiä Suomen hallitukselle

Tiistai 10.9.2013 - Harri Jyrkiäinen

harrijyrkiinen.jpgTanskassa on nuorisotyöttömyys Euroopan alhaisempia. Vastaavasti meillä Suomessa nuoria on työttömänä lähes 21 prosenttia ja Espanjassa hälytyttävä 56 prosenttia. Tanskan valtio maksaa työttömyyskorvausta, mutta rahan vastapainoksia työtön joutuu hakemaan viittä työtä viikossa.

Suomen hallitus on puuhastellut rakenneuudistusta. Valitettavasti toimet ovat olleet auttamattoman heikot. Hallituksemme ei ole tehnyt ainuttakaan ehdotusta yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi. Tarvitsemme kipeästi elinvoimaisia ja kasvuhaluisia yrityksiä, joiden menestystarinoiden sivutuotteena syntyy työtä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Harri Jyrkiäinen, Suomen Pienyrittäjät, nuorisotyöttömyys, yrittäminen

Tie parempaan huomiseen

Tiistai 18.6.2013 - Ville Saarikalle

villesaarikalle-kuva.jpgKuulen toisinaan, että kasvu ei voi enää jatkua: yritysten ei tulisi kasvaa, väestön ei tulisi kasvaa eikä talouden tulisi enää kasvaa. "Se on kestämätöntä", kuulen väitettävän. Väite on liian kyyninen ja yksinkertaisesti väärä. Tie parempaan huomiseen on kasvu, mutta sitä ei taantuma takuulla ole.

Kasvu tekee elämästä helpompaa ja mukavampaa. Jos tarkastelet taloudellisessa alamäessä piehtaroivia maita, voit myös nähdä ihmiset kaduilla. Valitettavasti nuo ihmiset eivät ole huutolauseineen hyvällä tuulella. Etelä-Euroopassa ei tällä hetkellä ole vallalla onnen päivät, vaan pikemminkin kurjistuminen. Silloin kun työttömyysluvut kasvavat ja toiveet valoisammasta tulevaisuudesta haihtuvat, kasvu toivotettaisiin lämpimästi tervetulleeksi. Ilman kasvua valtion on hyvin vaikeaa maksaa velkojansa ja tarjota laadukkaita julkisia palveluita. Käytännössä tämä merkitsee korkeampia veroja, vähemmän julkisia palveluja ja enemmän pahantuulisia ihmisiä kaduilla.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ville Saarikalle, kasvu, talouskasvu, talous, työttömyys, työllisyys, yritystoiminta

Työvoimaa löytyy yrityksille - EU:sta

Tiistai 5.2.2013 - Heikki Ikonen

heikkiikonen.jpgSuomi on erikoisessa tilanteessa. Monella sektorilla yritykset valittavat työvoimapulaa, vaikka työttömyys on noussut eurokriisin seurauksena, ja irtisanomiset hallitsevat talousuutisia. Yritysten mukaan kyseessä on paljolti rakenteellinen ongelma: työn tarjonta ja kysyntä eivät kohtaa. Nuoret hakeutuvat ammatteihin, jotka he kokevat kiinnostaviksi ja seksikkäiksi. He haluavat toteuttaa itseään piittaamatta työmarkkinoiden realiteeteista. Oppilaitokset tukevat kehitystä tarjoamalla koulutusta, johon on paljon tulijoita. Ne saavat rahoituksensa valmistuneiden määrän perusteella, eivät työllistyneiden.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, työ, työvoimapula, työttömyys, työelämä, teollisuus

Hintaraja

Torstai 1.4.2010 - Kari Uoti

Viro on pudonnut syvälle lamaan. Valtio ei velkaannu parantaakseen työttömyyttä. Valtio pitäytyy eurokriteereissä päästäkseen rahaliittoon, mikä pidentää työttömien jonoja entisestään. Eestiläiset tekevät samanlaista vahvan rahan politiikkaa kuin Mauno Koivisto aikanaan. Tästä seuraa suurta tuskaa ja kärsimystä, kun rahan sijasta kansa joustaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, Viro, lama, työttömyys, euro, kustannustaso, kiinteistökauppa, kulttuurierot

Työsuhdeturvaan mallia Tanskasta

Torstai 18.3.2010 klo 15.33 - Heikki Ikonen

Ahtaajien lakko on nostanut työtaistelujen etulinjaan työsuhdeturvan. Työntekijät haluavat työnantajan kustantavan reippaan korvauksen irtosanomisen yhteydessä. Ahtaajien mukaan kyse on periaatteesta ja pikkurahasta. Työnantajat taas pelkäävät, että myönnytys johtaa yleiseen malliin, koska ahtaajien jälkeen sitä vaativat kaikki jonkin asteen työtaisteluun kykenevät.

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: työsuhdeturva, lakko, irtisanominen, irtisanomiskorvaus, sosiaaliturva, työttömyys, työllistäminen, työttömyysturva, julkinen talous, työnantajan velvoitteet

Velallisrasismia

Perjantai 1.1.2010 - Nimim. Entinen yrittäjä

Velallisten tukijärjestö Fresh Start ry:n puheenjohtaja Jorma Metsä-Ketelä kirjoitti syrjäyttävästä velkajärjestelystä (Yrittäjälinja 8.12.2009).

Olen yli viisikymppinen perheellinen entinen yrittäjä. Hävittyäni riitaisen oikeusjutun jouduin ylipääsemättömiin velkoihin. Minulle myönnettiin kuitenkin pari vuotta sitten velkajärjestely, joka päättyy aikanaan. Pitkän oikeustaistelun ja velkajärjestelyn ajan olen joutunut elämään veronmaksajien elätettävänä kortistoituna työttömäksi työnhakijaksi.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: velkajärjestely, velka, yrittäminen, yrittäjä, starttiraha, työttömyys, velallinen, Jorma Metsä-Ketelä

Työttömyys ei tapa suhdanteen taitetta

Maanantai 14.9.2009 - Heikki Ikonen

Hyvää syksyn alkua! Kuten ennen kesätaukoa puntaroin, taantuman päässä pilkotti jo tuolloin valoa, ja viime viikkoina positiivisia suhdanneuutisia on tulvinut päivittäin. Monet teollisuusmaat kääntyneet jo varovasti kasvu-uralle, Aasia paahtaa jo lujaa. Rahoitusmarkkinoiden paniikki on hellittänyt. Pahin on selvästi takana.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, työttömyys, taantuma, suhdanteet, investoinnit

Metsäteollisuus ja sen työpaikat säilytettävä Suomessa

Keskiviikko 26.8.2009 klo 9.50 - Lauri Oinonen

Äskettäin esille tulleet metsäteollisuuden supistukset ja Varkauden tehtaiden sulkemisajatukset on voitava torjua. Kyse on koko Suomen kansantaloutta koskevasta asiasta. Jos puun käyttö tulisi vähenemään 15 miljoonaa kuutiometriä Suomessa, sillä olisi kielteisiä vaikutuksia metsätalouteen ja sen työpaikkoihin, kone- ja kuljetusyrittäjille maaseudulla ja seurannaisvaikutuksina paljon laajemmalti. Metsäkoneita valmistava teollisuus, korjaamoyrittäjät, tavarajunaliikenne ja laivakuljetukset aina luotsaustoimintaa myöten kokisivat menetyksiä.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Lauri Oinonen, kansanedustaja, metsäteollisuus, työpaikka, työpaikat, supistukset, talous, metsä, kansantalous, työttömyys, työpaikka, työpaikat, yrityselämä

Massatyöttömyyden edessä ei saa lannistua

Tiistai 18.8.2009 - Päivi Räsänen

Suomea uhkaa massatyöttömyys ja samalla kansalaisten arvostamien palveluiden kurjistuminen, ennen muuta terveydenhuollon alasajo. Valtionvarainministeriön budjettiesitys ei tuo ratkaisua ongelmiin. Vajaan 10 000 lisätyöpaikan tavoite on vaisu tilanteessa, jossa työttömiä on 61 000 enemmän kuin vuosi sitten ja työttömyys uhkaa lisääntyä vuoden loppuun mennessä lähes samalla määrällä, yltäen jopa yli 300 000 hengen massatyöttömyyteen. Työllistämistavoite on myös kunnianhimoton sitä taustaa vasten, että valtion velkaa kasvatetaan 13 miljardilla eurolla.

Lue lisää »

7 kommenttia . Avainsanat: Päivi Räsänen, työttömyys, sikainfluenssa, raideliikenne, tasoristeysonnettomuus, rakentaminen

Miten yhteiskunta määrittelee yrittäjän?

Perjantai 10.7.2009 - Santeri Maunumäki

Miten on mahdollista, että kolme enemmän tai vähemmän julkista tahoa määrittelevät yrittäjyyden toisistaan poikkeavalla tavalla? Kyseessä on kolme hyvinvointiyhteiskunnan tukipilaria: veronkanto, eläketurva ja Kansaneläkelaitos.

Havahduin yrittäjyyden määrittämiseen liittyviin epäselvyyksiin konsultoidessani yhtä alallaan tunnettua omistajavetoista yritystä. Yrittäjällä oli sen verran työvuosia takana, että hän ajatteli siirtyä eläkkeelle ja etsi jatkajaa yritystoiminnalle.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Santeri Maunumäki, Kela, Kansaneläkelaitos, Eläketurvakeskus, yrittäjyys, määritelmä, eläkkeelle siirtyminen, eläke, työttömyysturva

Byrokratian kukkasia

Perjantai 5.6.2009 - Pekka Niskanen

Byrokratialla tarkoitetaan virkavaltaisuutta. Sanahan on itsessään ihan neutraali. Byrokratian pitäisi siis olla järjestäytyneen yhteiskunnan tukipilari. Mutta kun pilasivat sen, byrokraatit nimittäin.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Byrokratia, Kela, työttömyyspäiväraha, byrokraatti, Ajoneuvohallintokeskus, parkkikiekko, pysäköintikiekko, pysäköintikiekkokirja, kiekkokirja, parkkimaksu, pysäköintimaksu, pysäköintivirhemaksu, liikenne- ja viestintäministeriö

Korkeaa tuottavuutta kannattaa tavoitella aina

Keskiviikko 6.5.2009 klo 8.00 - Heikki Ikonen

Valtion tuottavuusohjelma on nostanut työntekijät barrikadeille, koska toiminnan tehostaminen merkitsee työpaikkojen karsimista. Työväki pelkää työttömyyden kasvua, sekä jäljelle jäävän porukan työtahdin kiristymistä kohtuuttomaksi.

En ota kantaa valtion ohjelman sisältöön tai toimeenpanoon, koska en sitä tunne. Lähtökohtaisesti tuottavuuden kasvu ei kuitenkaan tuota kansantalouteen työttömyyttä, eikä sen tarvitse perustua tappavaan työtahtiin - enempää julkisella kuin yksityisellä sektorilla.

Lue lisää »

23 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, tuottavuus, työtahti, tuottavuuden kasvu, työttömyys, tuotantopanos

Älä tuijota lamaleimaa, työhönottaja!

Perjantai 13.2.2009 klo 8.00 - Heikki Ikonen

Näinä päivinä työmarkkinoille tupsahtavat nuoret ovat paniikissa. Työpaikat ovat nyt kiven alla kokeneillekin, saati vastavalmistuneille. Työnantajat suhtautuvat lyhyisiinkin työttömyysjaksoihin kuin tartuntatautiin. Erityisen jyrkkiä ovat asenteet kaupallisella ja teknisellä sektorilla. Työnantajan silmissä työttömyys todistaa hakijan rakenteellisesti kyvyttömäksi vuosienkin päästä - tokihan pätevälle aina löytyy ottaja.

Logiikka on kaukana aukottomasta, sillä vaikeina aikoina työmarkkinat tukkeutuvat totaalisesti. Lamassa ainoan väylän avaavat yleensä suhteet. Nuoren työnhakijan kykyjen ja suhdeverkoston välillä leviää usein ammottava kuilu.

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, urakehitys, lama, työttömyys, leima, Osuuspankki, sijoitusneuvoja, työhön otto, rekrytointi

Töitä riittää

Perjantai 9.1.2009 klo 22.44 - Ahti Pontinen

Yhteiskunta on muuttunut , eikä turvaa löydy entiseen tapaan kotoa, koulusta eikä työterveyshuollosta. Kelan julkaiseman lehden mukaan nuoret voivat huonosti. Lehden mukaan työelämä on yhä vaativampaa ja heikko tai vajavainen ei siellä selviydy. Varmaan totta. Kun lehti väittää, että ns. hanttihommat ovat kadonnnet on se kyllä suurta bullshittiä ! Töitä löytyy kyllä jos on halua !

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Ahti Pontinen, ontinen Ahti, Ahti M. Pontinen, virkamiehet, kela, työttömyys, työllisyys, töitä, ammatti, työelämä, nuoret, syrjäytyneet, opiskelu, taantuma

Tuho tulee

Torstai 13.11.2008 klo 8.19 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Finanssimarkkinoiden tuho näyttää potkaisevan reaalitalouden samaan monttuun. Pankit kieltäytyvät antamasta jo lupaamiaan luottoja yrityksille, jotka katkeavat likviditeettikonkursseihin ennemmin kuin myöhemmin. Työttömyys lisääntyy ja ihmisten kyky kuluttaa vähenee. Vienti ei vedä. Kotimarkkinoilla ihmiset laittavat päätä puskaan tuskaillessaan alenevien omaisuusarvojen ja kohoavien lainanhoitokustannusten välissä. Velat ovat tapissa samaan aikaan kun omaisuusarvot katoavat.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, rikosoikeus, finanssimarkkinat, talous, pankki, pankit, työttömyys, ostovoima, yhteiskunta, velka, velat