Blogin arkisto

Pankkikriisi ja pankkikriisi

Maanantai 13.1.2014 - Kari Uoti

uoti_kari_press.jpgTaloussanomissa oli ansiokas huomio Islannin pankkikriisin hoidosta. Islantilaiset pankit tulivat aikanaan hulluksi, kasvoivat ja työnsivät islantilaisten kurkusta alas valuuttaluottoja ja kaikista tuli rikkaita. kalanhaju muuttui kaviaariksi, maja tornitaloksi ja kaikille Range Rover, vaikka ei ollut ajokorttia.

No, kupla puhkesi ja ryhdyttiin selvittämään, että mitä helvettiä. No, ei ryhdytty samaan helvetiin kuin Suomessa eli pankkirikosoikeudenkäynnit jätettiin käymättä ja siirryttiin eteenpäin. Valtio alkoi nousta, mutta ihmiset ei. Monilla oli loputon piikki auki vanhojen valuuttaluottojen vuoksi.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, talous, pankkikriisi, valtio, velka

Velka/BKT - mitä se tarkoittaa

Keskiviikko 26.9.2012 - Ville Kauppinen

villekauppinen.jpgSuomessa ja Euroopassa ollaan kovasti huolissaan valtioiden velkaantumisesta. Mittarina käytetään Etelä-Euroopassa hyväksi havaittua ja koeteltua velka/bkt-suhdetta. Hallitusohjelmaan on jopa kirjattu tämän kultaisen mittarin kasvun katkaisemiseen. Mainitaan heti alussa, että ymmärrän täysin velanoton yhtenä työkaluna tasaamassa suhdannevaihteluja. Mutta päinvastoin kuin yritykset, valtio ei pysty merkittävästi leikkaamaan menoja tulojen laskiessa, vaan tapahtuu itse asiassa päinvastoin.

Mutta miksi velka/bkt on kohtuullisen turha mittari?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ville Kauppinen, bruttokansantuote, talous, kansantalous, markkinat, verotus, velka, valtionvelka

Ei koske Suomea

Maanantai 20.8.2012 - Ville Kauppinen

eikoskesuomea.jpg
Valtiovelan kehitys

Suomen bruttokansantuote supistui tilastokeskuksen julkistamien tarkistettujen tietojen mukaan vuonna 2009 kahdeksan prosenttia. Onneksi julkissektori oli kasvanut terveesti 56 %:iin taloudestamme BKT:lla mitaten. Myös asuntomarkkinat reagoivat iloisesti kasvun hidastumiseen, hinnat raketoivat Helsingissä 20 % ja pääkaupunkiseudulla 16 %. Julkissektori työllisti suoraan noin 650 000 ihmistä ja epäsuorasti julkisista tulonsiirroista riippuvaisia on valtaisa määrä. Tässä maassa ei perusteta yhtään yritystä ilman yritystukia, starttirahoja, tekes-tukiaisia ja niin edelleen. Jopa työntekijöiden palkkaukseen on kehitetty tukea tuen päälle. Kun kaikki ovat riippuvaisia julkissektorista, on julkissektorin karsimista turha edes ajatella.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Ville Kauppinen, bruttokansantuote, talous, kansantalous, markkinat, verotus, velka, valtionvelka

Velan määrä on suorassa suhteessa itsenäisyyteen

Keskiviikko 16.11.2011 - Heikki Ikonen

Charles Bukowskin romaanissa "Kaupungein kaunein tyttö" naispuolinen päähenkilö tuskailee, kuinka tungettelevia miehistä tulee, kun antaa heille luvan tarjota ryypyn. Jos hyväksyt ryypyn, tilaat ongelmia, opastaa kaunotarta kirjailijan alter ego Henry Chinaski.

Kohtaus istuisi liike- ja valtiontalouden peruskurssiin. Euromaiden ja ylipäätään valtioiden ylivelkaantumisen yhteydessä luotottajat esittävät erinäisiä vaatimuksia, joilla halutaan varmistaa velallisen maksukyky. Valtioita vaaditaan rankkoihin säästökuureihin, veronkorotuksiin ja yksityistämisohjelmiin, jotka saavat raivoihinsa suuren osan väestöä. Vaatimuksia syytetään demokratian ja valtiollisen itsenäisyyden loukkauksiksi.

Lue lisää »

9 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, velka, velallinen, maksukyky, valtiontalous, euro, Kreikka

Rahat loppu

Keskiviikko 2.11.2011 - Kari Uoti

Kreikkalaiset sairaalat eivät saa enää lääkkeitä, koska valtion luotto on loppu. Sveitsiläiset lääkeyhtiöt tekevät businesta eivätkä anna tavaraa ilmaiseksi koukkunokille, jotka eivät ole hoitaneet omia finanssejaan, tai ovat hoitaneet, mutta hiukan lavealla pensselillä niin, että luotoista alaskirjataan puolet, jotta lopuista saisi edes osan.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Kreikka, talous, raha, euro, valtio, luotto, julkinen sektori, eläkeyhtiöt, pankit

Eurobondit kahden tulen välissä

Torstai 18.8.2011 - Heikki Ikonen

Euromaiden velkakriisin jatkuessa yhä useammalta suunnalta on nostettu ratkaisuksi eurobondit eli euromaiden yhteiset valtionvelkakirjat. Euromaat siis ottaisivat ja vastaisivat veloistaan kollektiivisesti. Se merkitsisi selvää askelta kohti liittovaltiota. Rahoituksen professori Vesa Puttonen näkee sen ainoaksi vaihtoehdoksi pelastaa euro.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, raha, rahoitus, rahamarkkinat, EU, euro, sijoittaminen, eurobondi, valtionvelkakirja, euromaat

Terveisiä konkurssista

Maanantai 13.6.2011 - Kari Hannunen

Nostamme muutamia aikaisemmin sivustollamme julkaistuja kirjoituksia uudelleen kommentoitaviksi niiden ajankohtaisen teeman takia. Osallistu keskusteluun ja ota kantaa!

Kävin jouluna konkurssissa. Eli Kreikassa, Ateenassa. En huomannut mitään. Konkurssista nimittäin. Maa, tai ainakin pääkaupunki Ateena, vaikutti täysin normaalilta paikkakunnalta. Lämmintä oli parikymmentä astetta ja julkinen liikenne lakossa joka toinen päivä kuten yleensäkin.

Lue lisää »

50 kommenttia . Avainsanat: Kari Hannunen, talouskriisi, velkasaneeraus, tukipaketti, valtionvelka, bruttokansantuote, kansantalous, Kreikka-kriisi

Hodorkovski

Keskiviikko 19.1.2011 - Kari Uoti

Kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) vaatii ulkoministeri Alexander Stubbilta (kok.) perusteluita Suomen vaikenemiselle Mihail Hodorkovskin asiassa. Monet länsimaat ovat tuominneet Venäjän oikeuslaitoksen öljymiljardöörin tuoreen vankilatuomion takia, mutta Suomessa presidentti Tarja Halonen, pääministeri Mari Kiviniemi ja ulkoministeri Stubb ovat olleet hiljaa.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Mihail Hodorkovski, oikeusvaltio, hurskastelu, oikeuskäytäntö, oikeudenmukainen menettely

Kuinka paljon yhteiskunta tekeekään

Torstai 26.8.2010 klo 14.01 - Ahti M. Pontinen

Kuinka paljon yhteiskunta tekeekään, jotta se saisi viimeisenkin pk-yrityksen eurot haltuunsa?

Tätä kysyy myös Pauli Vahtera Iltalehden kolumnissaan Kun yhteiskunta kaataa, niin iso haavi alle. Kirjoitus on loistava ja se kannattaa lukea: http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2010/08/24/kun-yhteiskunta-kaataa-niin-iso-haavi-alle/

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Ahti M. Pontinen, Pauli Vahtera, julkinen talous, yritysverotus, pk-yritykset, valtion varat, rahanjako, yritysmyönteisyys, talouspolitiikka

Uskoako

Keskiviikko 28.4.2010 klo 12.54 - Kari Uoti

Euroopassa Belgia ja Ranska suunnittelevat kieltävänsä burkhan käytön, siis tämän säiliön, minne nainen piilotetaan turvaan miesten katseilta. Burkha alentaa naista ja ylentää miestä. Se on liikkuva vankila ja häpeäpaalu. Onko tällaiselle kiellolle tarvetta ja onko siinä mitään mieltä?

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, burkha, uskonto, suvaitsevaisuus, tasa-arvo, itsemääräämisoikeus, valta, vapaus, moniarvoisuus, alistaminen, oikeusvaltio

Tiedonhankintaa

Keskiviikko 3.2.2010 klo 14.24 - Kari Uoti

Saksan hallitus haluaa kiihkeästi itselleen tietoja kansalaistensa tileistä Sveitsissä, sveitsiläisissä pankeissa. Hallituksella on luonteva ja hyväksyttävä tavoite, se haluaa varmistaa, että kunnon kansalaiset ovat muistaneet maksaa näillä tileillä olleista varoista ja niistä saamistaan tuotoista veroa isänmaalle, Saksaan.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Uoti, verotus, rahanpesu, oikeusvaltio

Kustannuksillako ei väliä?

Maanantai 14.12.2009 - Heikki Ikonen

Suomessa väitellään kiivaasti ydinvoimasta ja energiaratkaisuista, hyvä niin. Energia on ja pysyy keskeisenä tuotantotekijänä, vaikka sen suhteellinen rooli kansantuotteessa pikku hiljaa kaventuu.

Keskeisiä kiistakapuloita on energian hinta. Teollisuus vaatii ydinvoimaa sen edullisuuden vuoksi. Vastustajien mukaan laskelmat eivät huomioi ydinjätteen ikuisia varastointikustannuksia ja onnettomuuksien hintaa. Tähän kiistaan ei asiantuntemukseni riitä, enkä jo sen vuoksi ota kantaa itse ydinvoimaan. Eräät väitteet kuitenkin lyövät ällikällä.

Lue lisää »

19 kommenttia . Avainsanat: Heikki Ikonen, kustannukset, ydinvoima, energia, energian hinta, banaanivaltio

Eikö Suomessa ole mahdollista evätä korporaatioilta päätösvaltaa?

Tiistai 18.8.2009 klo 17.25 - Ahti Pontinen

Tanskassa on hyvin toimiva malli työelämää helpottamaan ja samalla huomattavasti oikeudenmukaisempi yrittämistä kohtaan kuin Suomessa. Tämä lähti liikkeelle noin parikymmentä vuotta sitten, kun Tanska oli asioidensa kanssa vaikeuksissa. Mallin pääajatus on "flexicurity".

Lue lisää »

4 kommenttia . Avainsanat: Ay-liike, Ahti Pontinen, yrittäjäjärjestö, ammattiyhdistysliike, yrittäjäjärjestöt, puolueet, edustuksellinen demokratia, yrittäminen, vapaus suomessa, työllistämistuki, kuntapäättäjät, valtiovalta, vallan keskittyminen, työelämä, ihmisoikeudet

Julkinen valta yllyttää talousrikoksiin

Torstai 28.5.2009 klo 8.00 - Kari Uoti

Helsingin Sanomat uutisoi konkurssirikosryöpystä Helsingin kihlakunnan poliisilaitoksen talousrikosyksikössä. Etunenässä rakennusalan yritykset, jotka kaatuvat kaavalla markkina alta, kassa taskuun ja kannet kiinni.

Rakennusbusiness ei kaadu yksin markkinoiden supistumiseen, tärkeä osa tuhoa on markkinoiden vääristymät, jotka suosivat yrityksiä, jotka eivät hoida julkisia maksuja. Suuri osa rakentamista tällä hetkellä tapahtuu julkisella rahalla, koska markkinaehtoinen rakentaminen on jäissä markkinoiden viilennyttyä.

Lue lisää »

3 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, rakennusala, markkinat, konkurssi, konkurssit, valtio, talousrikokset, hintakilpailu

Linnanmäki

Maanantai 19.1.2009 klo 12.24 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Korkein oikeus avasi vuoden vahdikkaasti heittämällä TJ Groupin veljekset kaappiin muistelemaan vuosituhannenvaihteen temppuja. Osakeannilla ja myynnillä kerättiin yhteensä 250 miljoonaa euroa, joista 60 miljoonaa tippui kummallekin loppujen valuessa yhtiöön.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, rikosoikeus, liike-elämä, oikeusvaltio, rikoslaki, talousrikoslaki, viranomaisten toiminta, suomen laki, talousrikos, yleinen etu, osakeanti, veropetos, pankkirikos

Valtiolta loppuu rahat

Maanantai 12.1.2009 klo 19.00 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Ei tuu enää, huutaa verokassanhoitaja valtiovarainministeriön alakerrasta. Valtion verotulot putoavat huimaa vauhtia. Vienti on pysähtynyt. Kukaan ei enää osta autoja eikä juuri mitään muutakaan, mitä ei voi syödä. Ruoka sentään jaksaa kallistua. Keskusliikkeet, suomalainen ruokakartelli pitää hinnat pystyssä.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: Kari Uoti, Uoti Kari, Verotulot, Julkinen sektori, Talous, Stakes, Verotulot, Yhteiskunta, Valtio, Kunta, Kunnat, Valtiovarainministeriö,

IMF ja Islanti

Tiistai 7.10.2008 klo 16.41 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Suomi oli 1990-luvun alkupuolella päätymässä IMF:n hoiviin kun valtiolle ei enää suostuttu antamaan lainaa maailmalta. Lainaa tarvittiin kun pankit olivat sössineet omat busineksensa antamalla rahaa lainaksi ilman vakuuksia ja valtion piti tulla pelastamaan poloiset pankit. Nyt USA:ssa on päädytty samaan tilanteeseen. Valtio pelastaa pankkirukat ostamalla näiltä niiden huonot lainat roskapankkiin, USA:n Arsenaliin. Hetken päästä kaikki taas rullaa kuin ennen vanhaan. Tämä on ensimmäinen vaihe USA:n talouden uudelle nousulle.

Lue lisää »

5 kommenttia . Avainsanat: Lama, valtio, pankit, pankki, Islanti, IMF, talous, raha, konkurssi

Jotkut saa, toiset ei

Tiistai 9.9.2008 klo 8.01 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Jääkiekkomies Matikainen pääsi maistamaan lain karvaista kouraa todistettuaan hiukan niin ja näin, pyrkimyksin ilmeisesti parhain päin. Oliko Karalahti vielä velkaa HIFK:lle vai ei, toi Matikaiselle rikossyytteen väärästä valasta, koska Matikaisen näkemys asiasta muuttui poliisitutkinnasta oikeuteen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kari Uoti, rikosoikeus, valtio, liike-elämä, oikeusvaltio, rikoslaki, talousrikoslaki, oikeustiede, suomen laki, rikosoikeuden professori, talousrikos, yleinen etu

Talousrikosoikeuden yleiset opit

Tiistai 2.9.2008 klo 14.37 - Kari Uoti, oikeustieteen tohtori, MBA

Rikosoikeuden professori Raimo Lahti Helsingin yliopistosta on lanseerannut talousrikosoikeuteen yleiset opit, jotka mahdollistavat liike-elämässä toimivien henkilöiden tuomitsemisen rikoksesta, vaikka lakikirjasta rikoksen tunnusmerkistöä ei normaali laseilla löydä.

Lue lisää »

2 kommenttia . Avainsanat: Kari Uoti, Uoti Kari, arvot, rikosoikeus, liike-elämä, oikeusvaltio, rikoslaki, talousrikoslaki, viranomaisten toiminta, oikeustiede, suomen laki, rikosoikeuden professori, talousrikos, yleinen etu