Blogin arkisto

Päätöksentekoa samuraisoturin tapaan

19.01.2009

Isoja päätöksiä, isoja rahoja, isoja kysymyksiä… Mistä tiedän, kuinka kannattaisi toimia? Päätösten tekohetkellä on hyvä tunnustella, millaisista arvoista ratkaisut nousevat. Pohjaa päätöksentekoon ja johtajuuteen voi ottaa muinaisen kulttuurin samuraisotureilta.

niskanen.jpg– Hyvä johtaja on kuin samuraisoturi, kouluttaja Petri Niskanen vertaa.

– Sotilas tekee mitä sanotaan. Jokaisella soturilla puolestaan on velvollisuus tehdä joka asiassa moraalisesti oikea päätös. Soturi on vastuussa omista teoistaan ja niiden seurauksista.

Tämä pätee myös liikemaailmaan. Todellinen johtajuus mitataan tiukassa paikassa, silloin, kun menee huonommin, tulee vaikeuksia tai kun joudutaan tekemään suuria päätöksiä.

– Samuraisoturien tuli noudattaa omia periaatteitaan läpi elämänsä. Myös meillä täytyy olla rohkeutta tehdä päätöksiä omien periaatteidemme mukaisesti. Johtajuus on vastuun kantamista ja moraalisten päätösten tekemistä tiukkojen tilanteiden keskellä. Samurai-sotureiden kielellä: Olet valmis elämään vain, jos olet joka hetki valmis kuolemaan periaatteidesi vuoksi, Niskanen muistuttaa.

Kiireen noitapiirissä

Yrityksen kivijalka ovat sen arvot. Siksi johtamisen, päätöksien – ja oikeastaan kaiken, mitä teemme, tulisi Niskasen mukaan perustua niihin arvoihin ja periaatteisiin, joihin uskomme. Mikäli päätöksenteko ei perustu omiin arvoihin, pohja niiden tekemiseen on epävarma, ja se johtaa usein moraalisesti ja pitkällä jänteellä vääriin ratkaisuihin.

Arvomaailmamme joutuu kuitenkin jatkuvasti testiin, sillä tämän päivän maailmassa meitä ympäröi kärsimättömyyden noitapiiri.

– Kiire, paineet ja ympäristön odotukset saattavat meidät kiusaukseen joustaa omasta arvomaailmastamme. Saatamme kokea, että meidän on pakko toimia toisin, Niskanen kuvaa.

Tällöin suurta päätöstä saattavat ohjata lyhyen tähtäimen tavoitteet tai sidosryhmien toiveet – eivätkä arvot.

Isot, tärkeät asiat jäävät sivuun, eivätkä ole päätöksenteossa ratkaisevassa roolissa.

Petri Niskanen mukaan arvomaailman voi ottaa mukaan päätöksentekoon esimerkiksi peilaamalla sitä samuraisoturin tien, Bushidon seitsemään arvoon.

– Rehellisyys ja oikeudenmukaisuus, säädyllinen käytös, rohkeus, kunnia, myötätunto, vilpittömyys, uskollisuus ja velvollisuudentunto. Jos elät näiden arvojen mukaan, on vaikea sanoa, että sinulla on väärät periaatteet. Arvot ovat sovellettavissa myös bisnesmaailmaan.

Unelmien aikataulu

– Mistä unelmoit? Mitkä ovat tavoitteesi liike-elämässä? Jos et tiedä, mikä on unelmasi, miten teet oikeita ratkaisuja saavuttaaksesi unelmasi? Petri Niskanen herättelee pohtimaan.

– Se, miksi emme useasti toimi arvopohjan mukaan tai emme ole määritelleet unelmiamme, johtuu usein siitä, että tärkeillä asioilla ei ole aikataulua. Kukaan ei tule muistuttaman, että "nyt parisuhde kuntoon", tai "nyt huolehdit terveydestäsi" tai "tänään luomme vision, mitä yrityksemme on 10 vuoden kuluttua". Ne ovat tärkeimpiä asioita, mutta niitä ei ole sidottu kelloon tai viikonpäiviin – niillä ei ole kiireellisyyden leimaa. Siksi niiden asioiden pohtimiseen ei käytetä tarpeeksi aikaa, Niskanen sanoo.

– Ensimmäinen askel kohti unelmia tapahtuu luomalla arvopohjalta ponnistaen visio, määrittelemällä selkeät tavoitteet, laatimalla konkreettinen suunnitelma – ja raa’alla työllä. Uskon tämän olevan oikea polku unelmiemme saavuttamiseksi, Niskanen summaa.

Teksti ja kuva: Minna Lehrbäck

 

Hyvän päätöksenteon huoneentaulu:

BUSHIDO – soturin tien seitsemän arvoa

Gi – rehellisyys ja oikeudenmukaisuus. Toimi joka tilanteessa rehellisesti ja oikeudenmukaisesti. Oletko valmis kertomaan päätöksestäsi avoimesti? Jos et, mieti sitä uudemman kerran. Entä pitävätkö kaikki asianosaiset päätöstä oikeudenmukaisena?

Rei – säädyllinen käytös. Muista erityisesti kulttuurista toiseen siirryttäessä. ”Mitä parempi kaveri sitä enemmän sille vinoillaan” -tyyli ei sovi kaikkialle. Soturit noudattivat säädyllistä käytöstä myös taistelutilanteessa. Säädyllinen käytös merkitsee kaikkien ihmisten kunnioittamista.

Yu – rohkeus. Kun huomaat epäkohdan, puutu siihen. Se edellyttää rohkeutta nousta esiin kun tilanne sitä vaatii, eikä pakenemista toisten ihmisten taakse.

Meiyo – kunnia. Ainoa tie hankkia kunniaa on olla kunnian mies, toimia kunniallisesti joka päivä. Siitä nousee myös arvostus.

Jin – myötätunto. Pohdi, kehen päätöksesi vaikuttaa, ja miten. Ole valmis katsomaan asiaa toisen ihmisen näkökulmasta. Mieti, miten muut kokevat asian. Käyttämällä myötätuntoa annat hyvän kiertää ja levität hyvää mieltä ympärillesi.

Makoto – vilpittömyys. Kun se unohtuu, silloin kannattaa vaihtaa alaa ja miettiä asiat halki. Vilpitön usko itseen ja omaan tekemiseen yhdistettynä oikeudenmukaisuuteen ja rehellisyyteen on mahtava voimavara ja hyvä pohja jokaisen elämälle.

Chu – uskollisuus ja velvollisuudentunto. Tämän periaatteen mukaan; uskollisuudesta ystäviä, työtovereita ja kaikkea tekemämme kohtaan, tulee toimia aina, tiukassakin paikassa.

Lue lisää Petri Niskasen kirjasta Business Bushido. Johtamisen seitsemän arvoa.

 

Petri Niskanen on toiminut kouluttajana vuodesta 1994. Puhujakokemusta hänellä on yli 50 maasta. Hän on myös ainut suomalainen, joka on toiminut nuorkauppakamarijärjestön maailmanpresidenttinä. Washingtonissa Petrin esitystä johtamisesta ja kulttuurien välisestä yhteistyöstä oli kuuntelemassa 2000 ihmistä, joukossaan Petriä henkilökohtaisesti kiittänyt USA:n vaikutusvaltaisin senaattori Edward Kennedy. Petri on saanut henkilökohtaiset kiitoskirjeet työstään muun muassa presidentti Bill Clintonilta ja varapresidentti Al Gorelta. Al Goren, Monacon ruhtinas Albertin, Japanin pääministeri Taro Ason sekä presidentti Martti Ahtisaaren kanssa Petri on keskustellut koulutusaiheistaan ja saanut heitä arvokkaita ajatuksia, neuvoja ja kokemuksia koulutustensa kehittämiseen.

Lisätietoja Niskasen koulutuksista: www.vaikutus.fi.

11.08.2015Lakanneita yrityksiä enemmän kuin viime vuonna
10.08.2015Power Truck Show'ssa täynnä painavaa asiaa ja viihdettä
07.08.2015Heinäkuussa vähiten konkursseja neljään vuoteen
06.08.2015Fennovoiman kotimainen omistus yli 60 %:n - rakentamislupahakemuksen käsittely jatkuu
05.08.2015Rehn Skodan Transtech-kaupasta: Ratkaisu turvaa tärkeän osaamisen säilymisen Kainuussa
04.08.2015Ainutlaatuinen kansainvälinen kuljetusalan suurtapahtuma
30.06.2015Teknologiasta ikääntyneiden arkea
29.06.2015Toukokuussa 330 000 työtöntä työnhakijaa
24.06.2015Joka kymmenes suomalainen lomailee velaksi
23.06.2015Sano kyllä! -kampanja kannustaa työelämän uudistamiseen

Siirry arkistoon »