Blogin arkisto

Toimialat kehittävät ahkerasti suomalaista työelämää

24.10.2014

Toimialakohtainen työelämän kehittäminen ulottuu jo lähes joka kolmannen suomalaisen työpaikalle. Esimerkiksi useamman vuoden käynnissä olleet Teknologiateollisuuden Hyvä työ – Pidempi työura -hanke ja Kemianteollisuuden Hyvää huomenta – Hyvää huomista -hanke tavoittavat yhteensä lähes 400 000 palkansaajaa. Valtion Kaiku-ohjelma ja kunta-alalla käynnistymässä oleva Kunteko-ohjelma sekä kirkon valmistelema työelämäohjelma tavoittavat parhaimmillaan yli puoli miljoonaa palkansaajaa.

Toimialojen omilla hankkeilla tavoitellaan työpaikkojen johdon ja henkilöstön yhteisiä etuja. Hankkeiden teemat voivat vaihdella riippuen toimialan erityispiirteistä ja tulevaisuuden haasteista. Toimialasta riippumatta yhteistä kaikille hankkeille on halu olla mukana rakentamassa Suomeen laadukasta ja tuottavaa työelämää.

Toimialojen omat kehittämishankkeet pohjautuvat työehtosopimuksissa sovittuihin kehittämisen painopisteisiin. Hankkeissa ovat mukana sekä työnantaja- että työntekijäliitot. Toimialakohtaiset kehittämisohjelmat ovat myös osa kansallista Työelämä 2020 -hanketta. Se kokoaa työelämän kehittämiseksi tehtävää työtä yhteen ja tarjoaa työpaikoille siihen apua ja välineitä. Työelämä 2020 -hankkeen tavoite on rakentaa Suomeen Euroopan paras työelämä vuoteen 2020 mennessä.

Finanssiala uutena tulokkaana mukaan

Uutena tulokkaana mukaan on lähtenyt finanssiala omalla Hyvinvoiva finanssiala -hankkeellaan. Kyseessä on ensimmäinen palvelualan toimialahanke työmarkkinaosapuolten kesken, ja se osallistaa alan yrityksiä ja henkilöstöä. Hankkeen tarkoituksena on rakentaa finanssialasta hyvinvoiva toimiala siten, että se on samaan aikaan omistajilleen tuottava ja markkinoilla kilpailukykyinen sekä alan työntekijät myös voivat työssään hyvin. Lähtökohtana on asiakaskäyttäytymisen muutos. Hankkeessa ennakoidaan maailman ja toimialan muutoksia ja sitä, mitä ne alalle tarkoittavat. Tarkoitus on löytää käytännön keinoja myös siihen, mitä finanssialan yhtiöissä pitäisi muuttaa, jotta ala pysyy kehityksessä mukana.

– Yhteinen keskustelu alan toimijoiden kesken on erittäin tärkeää ja olemme kaikki olleet innostuneita hankkeesta. Meitä on mukana tässä hankkeessa neljä palkansaajaliittoa sekä Finanssialan keskusliittoon kuuluvia työnantajayrityksiä, hankkeen puheenjohtaja Ari Loukkola kertoo.

Hyvinvoiva finanssiala -hankkeen strateginen tavoite on lisätä osapuolten yhteistä näkemystä alan tulevaisuudesta. Yhteinen näkemys ja sovitut toimenpiteet luovat parempaa työhyvinvointia. Samalla niillä ennakoidaan muutoksia, lisätään tuottavuutta ja parannetaan alan kilpailukykyä. Tavoitteena on löytää käytännön työkaluja yrityksissä tehtävään työelämän kehittämistyöhön sekä löytää eri osa-alueille myös mittareita.

– Harjoitus ei ole helppo, koska teemme jotakin aivan uutta ja tämä vaatii meiltä kaikilta paljon uudenlaista ajattelua. Hankkeessa käsitellään asioita toimiala-, yritys- ja yksilötasolla, ja niihin kaikkiin tasoihin liittyy hieman eri tulokulmia, Loukkola sanoo.

Työelämä 2020 -hanke ja työmarkkinakeskusjärjestöt järjestävät ensi viikolla yhteisen seminaariin, jonka tarkoituksena on jakaa käytännön osaamista kehittämistyön tueksi eri toimialoille. Alojen omista kehittämishankkeista voi lukea lisää Työelämä 2020 -hankkeen verkkosivuilta.

Teksti: TEM

11.08.2015Lakanneita yrityksiä enemmän kuin viime vuonna
10.08.2015Power Truck Show'ssa täynnä painavaa asiaa ja viihdettä
07.08.2015Heinäkuussa vähiten konkursseja neljään vuoteen
06.08.2015Fennovoiman kotimainen omistus yli 60 %:n - rakentamislupahakemuksen käsittely jatkuu
05.08.2015Rehn Skodan Transtech-kaupasta: Ratkaisu turvaa tärkeän osaamisen säilymisen Kainuussa
04.08.2015Ainutlaatuinen kansainvälinen kuljetusalan suurtapahtuma
30.06.2015Teknologiasta ikääntyneiden arkea
29.06.2015Toukokuussa 330 000 työtöntä työnhakijaa
24.06.2015Joka kymmenes suomalainen lomailee velaksi
23.06.2015Sano kyllä! -kampanja kannustaa työelämän uudistamiseen

Siirry arkistoon »