Blogin arkisto

Uutiset ja artikkelit

24.4.2015 Suomalaiset työpaikat monilta osin Euroopan kärkeä Lue lisää » 23.4.2015 Selvitys: yritykset hyötyvät yhteishankkeiden kansainvälistymisavustuksista Lue lisää » 22.4.2015 Maan alta maailmalle - suomalaisella kaivossuunnittelulla huomio alueen erityispiirteisiin Lue lisää » 21.4.2015 Palvelujen liikevaihto kasvoi marras-tammikuussa 3,4 prosenttia vuoden takaisesta Lue lisää » 16.4.2015 Power Truck Show - Pohjoismaiden monipuolisin kuljetusmessutapahtuma Lue lisää » 14.4.2015 Maksuhäiriöisiä henkilöitä on nyt enemmän kuin koskaan Lue lisää »

Hyvään työelämään kuuluvat yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys

Share |
10.05.2012

Helsingin yliopistossa on valmistunut tutkimusraportti, jossa tarkastellaan syrjinnän ilmenemistä suomalaisessa työelämässä olemassa olevan tutkimustiedon perusteella. Tarkastelun kohteena ovat kaikki yhdenvertaisuuslaissa kielletyt syrjintäperusteet. Lisäksi raportti sisältää tulokset ensi kertaa Suomessa toteutetusta varsinaisesta kenttäkokeesta, jossa tutkittiin rekrytoinnissa esiintyvää syrjintää etnisen alkuperän ja sukupuolen perusteella.

Tutkimusraportti luovutettiin työministeri Lauri Ihalaiselle 7.päivänä toukokuuta.

– Suuri osa syrjinnästä erityisesti työhönottotilanteissa jää piiloon. Työnhakija ei ehkä itse tunnista joutuneensa syrjityksi tai syrjivästä kohtelusta ei ilmoiteta viranomaisille. Suomen laki kieltää syrjinnän työelämässä yksiselitteisesti. Meillä on toimivat valvontamekanismit ja valituskanavat syrjinnästä ilmoittamiseksi, mutta siitä tarvitaan myös tutkimustietoa, Ihalainen totesi.

– Ensimmäistä kertaa meillä on nyt käytössämme kattava tietopaketti suomalaisen työelämän syrjintätilanteesta. Tutkimusraportin perusteella pystymme muodostamaan kokonaisvaltaisen arvion eri väestöryhmiin kohdistuvasta syrjinnästä työsuhteen eri vaiheissa. Raportissa esitetyt ehdotukset antavat erinomaiset eväät kansallisen syrjinnän seurantajärjestelmän kehittämiseen, sanoi Ihalainen.

Raportti tuo esiin myös suomalaisen syrjintätutkimuksen aukkokohtia. Esimerkiksi romanien, vammaisten sekä seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen tilanteesta on vain vähän tietoa. Rekrytointisyrjintää koskeva kenttäkoe osoittaa, että esimerkiksi työnhakijan vieraskielinen nimi vaikeuttaa työhaastatteluun pääsyä. Lisäksi tietyt alat näyttävät olevan vahvasti sukupuolittuneita.

– Yhdenvertainen kohtelu ja syrjimätön rekrytointi ovat toimivien työmarkkinoiden ja hyvän työelämän peruselementtejä. Yksittäisen tutkimuksen tuloksia ei voi yleistää, mutta tulokset antavat selkeitä viitteitä siitä, että asenteissa on tarkistamisen varaa. Olemme asettaneet tavoitteeksi, että Suomen työelämä on vuonna 2020 Euroopan paras. Tässä onnistumme, kun kaikki väestöryhmät pääsevät tasapuolisesti kiinni työelämään.

Tutkimusraportin Discrimination in the Finnish Labor Market   toteutti Helsingin yliopiston Sosiaalitieteiden laitos työ- ja elinkeinoministeriön tilauksesta. Tutkimushanketta rahoittivat lisäksi sisäasiainministeriö ja EU:n Progress-ohjelmaan kuuluva YES-Yhdenvertaisuus Etusijalle -hanke.

Lähde: TEM

24.04.2015 Suomalaiset työpaikat monilta osin Euroopan kärkeä
23.04.2015 Selvitys: yritykset hyötyvät yhteishankkeiden kansainvälistymisavustuksista
22.04.2015 Maan alta maailmalle - suomalaisella kaivossuunnittelulla huomio alueen erityispiirteisiin
21.04.2015 Palvelujen liikevaihto kasvoi marras-tammikuussa 3,4 prosenttia vuoden takaisesta
16.04.2015 Power Truck Show - Pohjoismaiden monipuolisin kuljetusmessutapahtuma
14.04.2015 Maksuhäiriöisiä henkilöitä on nyt enemmän kuin koskaan
13.04.2015 Työministeri Ihalainen: Talous- ja velkaneuvonnan saatavuus tulee varmistaa
09.04.2015 Työmahdollisuudet hoivakodeissa kiinnostavat nuoria
08.04.2015 Nuorten yrittäjyys entistä vahvemmin osaksi nuorisotakuuta
07.04.2015 Maahanmuuttajayrittäjät kaipaavat yhteistyötä ja verkostoitumista kantaväestön kanssa

Siirry arkistoon »