Blogin arkisto

esittely_otsikkokuva2_pien.gif

Ammattiopisto Luovi

luovi_kuva.jpg

Luovista valmistuu osaavia työntekijöitä. Oulussa Luovin oppisopimuskoulutuksessa opiskeleva Heidi Taskinen työskentelee päiväkodissa. Heidin työtehtäviin kuuluvat erilaiset siivoukseen ja puhtaanapitoon liittyvät työt sekä päiväkodin muissa töissä auttaminen – esimerkkinä Halloween-juhlien järjestelyt

Bookmark and Share

Tarjolla monen alan opiskelijoita

Yrityksen tarvitessa uutta työvoimaa kannattaa muistaa ammatillisten erityisoppilaitosten opiskelijat. Ammattiopisto Luovi on Suomen suurin ammatillinen erityisoppilaitos.

Luovilla on toimintaa ympäri Suomen Helsingistä Ylitornioon. Suurimpia yksiköitä ovat Oulun, Muhoksen, Liperin ja Alavuden yksiköt. Opiskelijoita Luovin kaikissa yksiköissä on yhteensä 1460, lisäksi aikuiskoulutuksessa noin 1400 opiskelijaa. Työntekijöitä on yhteensä noin 890.

Luovin koulutustarjontaan kuuluu valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus. Ammatilliseen perustutkintoon johtavia koulutusaloja on kuusi: kulttuuriala, luonnontieteiden ala, luonnonvara- ja ympäristöala, matkailu-, ravitsemis- ja talousala, tekniikan ja liikenteen ala sekä yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon ala. Opiskella voi siten yli 20 erilaista ammatillista perustutkintoa.

Luovilla on myös laaja aikuiskoulutustarjonta ja koulutusta esimerkiksi vankiloissa.

– Luovi-nimen sisälle mahtuvat meidän arvomme: Luovuus, Uudistajuus, Osaaminen, Välittäminen ja Ilo, kertoo työelämäyhteyksien koordinoinnista vastaava aikuiskoulutusjohtaja Anja Kallio-Koski.

Erityistä tukea

Luovissa opiskelee opiskelijoita, jotka tarvitsevat terveydellisistä tai muista syistä opinnoissaan ja työllistymisessään erityistä tukea. Tuen tarpeen syitä on monenlaisia. Suurimpina yksittäisinä perusteina tilastoituvat lievä tai vaikea kehityksen viivästymä sekä psyykkiset pitkäaikaissairaudet.

Diagnooseja ei opiskelussa tuijoteta, vaan kaikille tarjotaan mahdollisuus yksilölliseen tukeen ja onnistumiseen. Opinnoissa auttavaa tukihenkilökuntaa onkin organisaatiossa paljon. Luovissa opiskellaan pienissä ryhmissä.

Suomi tarvitsee kaikki kädet

Huomattava osa opinnoista suoritetaan työssäoppimalla.  Anja Kallio-Koski haluaa rohkaista työnantajia ottamaan Luovin opiskelijoita työssäoppimisjaksoille.

– Kun Suomessa puhutaan työvoimapulasta, niin usein unohdetaan, että maassamme on uusimpien arvioiden mukaan jopa 200 000 osatyökykyistä, jotka pystyisivät sopivin tukitoimin työelämään. Mottomme onkin, että Suomi tarvitsee kaikki kädet.

Mielekäs työ parantaa huomattavasti yksilön elämänlaatua. Yrityksille löytyy näin tarvittavaa aputyövoimaa. Kallio-Kosken mukaan jotkut Luovin opiskelijoista ovat työllistyneet työssäoppimisjaksojen jälkeen samoille työnantajille.

Työnantajilta vaaditaan jonkin verran ennakkoluulottomuutta ja halua paneutua työhön opastamiseen. Kallio-Koski muistuttaa, että yrittäjille on tarjolla sekä taloudellista että muuta tukea ja neuvontaa.

 

– Vuoden aikana meillä käy äärettömän monta Luovin nuorta tutustumassa taloon ja saamassa jonkinnäköisen käsityksen siitä, millainen on tavanomainen teollisuustyöpaikka, kuten suurpesula. Olemme tyytyväisiä, että saamme heidän työpanostaan ja uusia kasvoja arkeemme, toimitusjohtaja Matti Johansson Oulun Keskuspesula Oy:stä sanoo.

Työpaikalla pyritään siihen, että opiskelijat pääsevät mukaan tuotannon aputehtäviin, he tekevät esimerkiksi viimeistelyä ja viikkausta.

– Joillakin voi olla korkea kynnys tulla tällaiseen 70–80 hengen työyhteisöön, mutta toivottavasti pystymme sitä madaltamaan. Jokaiselle oppiminen on oma henkilökohtainen kokemus.

 

luovi_logo.jpg

Ammattiopisto Luovi
www.luovi.fi
puh. 020 575 4000

<< Takaisin

Hakusanoja: koulutus, koulu, opinnot, kulttuuriala, luonnonvara-ala, ympäristöala, matkailuala, ravitsemusala, talousala, liiketalous, tekniikka