Blogin arkisto

Törppöys syntyy ennakkoluuloista

Share |

Keskiviikko 14.1.2009 klo 14.04 - Miia Godwin


Yritysten nimiin ja titteleihin suhtaudutaan yleensä Suomessa avarakatseisesti ja joustavasti. Siis mitä ulkomaisemmalta tai siansaksamaiselta kalskahtaa, sitä parempi. Olen vuosien mittaan tavannut yrittäjiä, jotka ovat valinneet elämäntyölleen niin vaikuttavan nimen, etteivät itsekään osaa sitä kirjoittaa, lausumisesta puhumattakaan. "Riitsonaal Tairektor Seppo Suomalainen Pyhtään Kloupal Solutions Merinia-Nordellasta, päivää!"

Sama kansainvälisyyden aallonharjalla ratsastava ja sulavasanainen Seppo muuttuu harmittavan usein Teppo Törppöläksi, kun kuulee vastapelurin hieman erikoisen oman nimen. Jos sukunimi ei satukaan olemaan nen-päätteinen, tai etunimessä on joku vierasperäinen kirjain, oletusarvona näyttää olevan, että varmasti itse henkilössäkin on jotain epäilyttävää.

Kukapa olisi uskonut, että törmään joskus elämässäni rasistisiin kommentteihin ja vielä kanssakansalaisteni taholta. Kaltaisenani valkonaamaliinaharjana olen onneksi saanut elää muukalaisvastaisuudelta suojattua elämää. Toki olen ulkomailla asuessani tavannut monenlaista möläyttelijää ja syvään piintyneitä ennakkoasenteita "skandeista", mutten koskaan mitään kovin vakavaa.

Jos ei yritystäkään, ei nimen pitäisi naistakaan pahentaa. Olen nyt uuden sukunimeni vuoksi joutunut puolustuskannalle tavatessani muutaman epäluulokkaan. Erilainen tulkitaan liian helposti oudoksi ja kenties epäluotettavaksikin. Syntyjäni supisuomalaisena koen asetelman aika hämmentävänä. Miksi minun pitäisi alkaa selvittää sukunimeni saloja kellekään? Enhän ainakaan kohteliaisuussyistä kyseenalaista Sepon yrityksen nimivalintaakaan.

En ole onneksi kohtaamassa mitä tahansa suustaan päästäviä töräyttelijöitä aivan yksin, muitakin kohtalotovereita on löytynyt. Viime viikolla keskustelin erään toisen naisyrittäjän kanssa ja hän kertoi asiakkaastaan, joka oli tutkiskellut naisen käyntikorttia. Tovin tavailun jälkeen asiakas paljasti älykkyytensä: "Minkä v:n mutakuonon kanssa sä oot menny naimisiin, kun on tuollainen sukunimikin?!" Yrittäjä meni hieman hämilleen, sillä eihän hänen ruotsalaisperäinen sukunimensä nyt niin erikoinen ollut, kunnes tajusi, mitä asiakas tarkoitti. "Kuule, se on vaan yritykseni nimi ruotsiksi käännettynä!" Oli kuulemma vetänyt hiljaiseksi.

Itse kullekin olisi terveellistä silloin tällöin pysähtyä miettimään omia asenteitaan. Niissä riittää varmasti viilaamista. Ole varuillasi, sillä ennakkoluulot ovat törppöyden siemen!

Miia Godwin (os. Taivainen)
International Freelancer, yrittäjä ja yrittäjän muija

Avainsanat: Miia Godwin, ennakkoluulot, rasismi, titteli, sukunimi, sukunimet, vierasperäinen, rasistinen kommentti, nimi, nimet, ulkomainen nimi, törppö


Kommentit

30.1.2009 0.33  bluebird

Meitä on moneen junaan mutta kun alkeellisimmatkin käytöstavat.. (ennekkoluuloista huolimatta, kaikilla meillä ainakin aavistus sellaista tuikituntemattomia ihmisiä kohtaan eri tilanteissa) ...niin alkeellisimmatkin käytöstavat puuttuvat moukkalan tyypeiltä, niin kyllähän se vähän hämmentää.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini