Blogin arkisto

Pidetään hauskaa, hihitellään kaveri sairaalakuntoon!

Share |

Sunnuntai 25.1.2009 klo 17:18 - Olli Linjala


Työyhteisöissäkin usein hauskuus perustuu siihen, että nolataan työkaveri. Leikin laskeminen toisen kustannuksella on hyvin yleistä. Mitä enemmän leikinlaskun kohde häkeltyy, punastuu ja menee sanattomaksi, sitä hauskempaa porukoilla on. Huumorin nimissä on kätevä pönkittää omaa erinomaisuuttaan toisen kustannuksella. Hihitellä kannuksia.

– Sain kuule mahtavan katiskanmallin. Eukko lähti löylystä niin piirsin persuksen jäljen voipaperille. Kalaa tulee, eikä tarvinnut kuin pikkuisen nielua pienentää.Illanistujaisissa muut hihittelevät, paitsi kertojan vaimo. Työyhteisöissä usein kuultua myönteisen palautteen antamista:– Kylläpäs sinä olet kehittynyt, en olisi ikinä uskonut!Tai naisten keskuudessa usein kuultua kehumista: – Kylläpäs sinulla on tukka nätisti – tänään.Kuulin hiljattain omin korvin:– Sinä olet ostanut uuden takin, voi että kun se on hyvännäköinen. Meidän Lissu osti aivan samanlaisen kirppikseltä ja ajatella, hän sai sen 15 eurolla!Hyvin harvoin kukaan tekee tätä tahallaan, vaan useimmiten on kyse laukaisijan itsetunnosta.

Rupinen itsetunto näkyy

Me emme kykene peittämään sisintämme. Heikko itsetunto huokuu asenteessamme ja asenne näkyy kaikessa toimissamme, tahdomme sitä tai emme. Asennetta ei voi peittää.Edellä mainitut esimerkit ovat hyvin tyypillisiä keinoja peittää omaa henkistä pahoinvointia. Jos emme ole väleissä itsemme kanssa, miten voisimme olla väleissä muiden ihmisten kanssa? Ei mitenkään. Tahtomaton piruilu koskettaa sen kohteeksi joutuneita henkilöitä, sitä kovemmin, mitä heikommalla itsetunnolla he ovat matkassa. Tästä syntyy kierre, jota hihittelijät syventävät ja jota on vaikea katkaista.

Nujerretaan sairaalakuntoon

Oikein käy sääliksi kun huomaa parisuhteen osapuolen nöyrtyneen, antaneen periksi, kun toisella on ollut tarve korostaa itseään puolisonsa kustannuksella, mollaamisella jopa huumorin varjolla.Työyhteisöissä tästä samasta syystä on lukemattomia ihmisiä tälläkin hetkellä sairauslomalla, sairaseläkkeellä tai he kokevat itsensä pohjaan palaneeksi. Työpaikkakiusaamista ja henkistä väkivaltaa huumorin varjolla, hihittelemällä. Kun vielä muut hihittelevät työkaverit ajattelemattomuuttaan yhtyvät terrorismiin menemällä mukaan leikinlaskuun, niin lopputulos on taattu.

Tunnista itsensä korostajat

Kenelläkään ei ole oikeutta käyttää työkavereitaan tai puolisoaan kynnysmattona omien paskojensa puhdistamiseen. Mieti, miltä tuntuisi joutua porukoiden leikinlaskun, hihittelyn ja ”hyväntahtoisen” pilkan kohteeksi.

Työyhteisössä täytyy olla yhteisvastuuta myös työkavereista. Jokaisella täytyy olla selkärankaa tarttua asioihin kiinni ennen kuin ne riistäytyvät liian pitkälle. Ota asia avoimesti esiin, olet sitten se kohde tai mukana hihittelijä. Jokainen ihminen on oman työyhteisönsä tärkein. Ihmisistä syntyy koko työyhteisön hyvinvointi, jaksaminen ja menestys. Siihen tarvitaan jokaista.

Onko kiva tehdä niitä töitä, joita se kiusattu ei yksinkertaisesti jaksa enää tehdä? Ei se paljon hihitytä.

Olli Linjala

 

Avainsanat: työyhteisö, työkaverit, huumori


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini