Yrittäjyyden mallimaana on pitkään pidetty Amerikan Yhdysvaltoja, eikä suotta. Maassa on historiansa alusta saakka kunnioitettu yrittäjyyttä ja uskottu siihen. Monien amerikkalaisten mielestä Yhdysvallat on oikeastaan ennen kaikkea alusta, jolla jokaisella täytyy olla oikeus harjoittaa omaa yrittäjyytensä muotoa mahdollisimman vapaasti.
Yrittäjyyden mallimaana on pitkään pidetty Amerikan Yhdysvaltoja, eikä suotta. Maassa on historiansa alusta saakka kunnioitettu yrittäjyyttä ja uskottu siihen. Monien amerikkalaisten mielestä Yhdysvallat on oikeastaan ennen kaikkea alusta, jolla jokaisella täytyy olla oikeus harjoittaa omaa yrittäjyytensä muotoa mahdollisimman vapaasti.
Ei sinänsä ole ihmeellistä, että historia muokkasi amerikkalaisen kansanhengen niin yritteliääksi. Kysyihän paljon rohkeutta nykyisten amerikkalaisten esi-isiltä ylipäänsä lähteä merten yli onneaan etsimään. Samoin oli alusta saakka selvää, ettei tuota onnea löytyisi kuin oman työn kautta. Ilmaiseksi ei Yhdysvalloissa koskaan annettu mitään, mutta yrittäväisen mahdollisuudet olivat melkeinpä rajattomat.
Amerikkalainen unelma on tuttu kaikille maailmassa. Sitä etsittiin Uudella mantereella niin preerioilta, kaivoksilta, tehtailta, öljylähteiltä, metsistä kuin meriltä. Amerikkaan lähteneet siirtolaiset saivat käsiinsä mantereen, jolla oli käsittämätön potentiaali, muttei mitään valmiina. Parissa sadassa vuodessa he rakensivat erämaista maailman rikkaimman valtion.
Se ei olisi onnistunut ilman suunnatonta yritteliäisyyttä, rohkeaa ja taipumatonta henkeä. On sanottu, että ainutlaatuinen amerikkalainen kansanluonne muokkaantui nimenomaan ”rajaseudulla”, joka meille on tuttu ennen kaikkea lännenelokuvista. Rajaseutu oli sitä aluetta, joka ikään kuin sivistyksen ensimmäisenä airuena levisi aina länttä kohti, kunnes oli kulkenut yli koko Pohjois-Amerikan mantereen.
Rajaseutua asuttivat Yhdysvalloissa yhä sankareina juhlitut ja kunnioitetut uudisraivaajat. He jos ketkä olivat yrittäjähengen ruumiillistuma. He vaativat saada vain mahdollisuuden, eivät muuta, ja tarttuivat siihen riskejä arkailematta ja vuosikymmenien vaivannäköä karttamatta. Useinkaan rikastuminen ei kohdannut vielä sitä sukupolvea, joka ensimmäisenä matkaan oli lähtenyt. Heidän oli vain uurastettava ja uskottava, että ainakin lapsensa saisivat parempaa.
Tässä lastensadulta kuulostavassa tarinassa on koko Yhdysvaltain historiallisen nousun perusta ja todella sellainen henkinen perintö, joka ansaitsee koko maailman kunnioituksen, oli Yhdysvalloista tai sen politiikasta muuten mitä mieltä tahansa. Tämä on se osa amerikkalaisuutta, josta meilläkin olisi aidosti opittavaa.
Sitä on vain vaikea uskoa nyt, kun Yhdysvallat ei enää olekaan maailman talouskasvun, vaan päinvastoin kansainvälisen finanssikriisin veturi. Mutta jos Yhdysvalloissa on rahtunenkaan jäljellä vanhaa yrittäjähenkeään, he nousevat tästäkin, aivan kuten aiemmista kriiseistään. Vastaavasti ilman yrittäjähenkeä runsaimmatkaan elvytyspaketit tuskin pystyvät lamaa nujertamaan sen enempää Yhdysvalloissa kuin muuallakaan.
Sampo Terho
Suomalaiset ovat olleet enemmän taipuvaisia vanhan vitsin mukaisesti venäläisyyteen. Jos naapurilla on jotain, vaikka uusi auto, mennään ja puhkotaan siitä kumit mieluuummin, kuin ajatellaan ja toimitaan niin, että mitenkähän minäkin saisin tuolllaisen? Ainakin sisäisesti Suomalaiset ovat tosi kateellisia. Täytyy olla esimerkiksi pirun rikas, että ero itseen on selvä, ennenkuin ihannoidaan.Merkillistä?