Blogin arkisto

Pörssi enteilee taantuman taittumista

Share |

Perjantai 15.5.2009 klo 13:01 - Heikki Ikonen


Helsingin pörssi on noussut huimat 50 prosenttia parissa kuukaudessa, vaikka lamauutiset hallitsevat näkymiä. Joissakin maailman pörsseissä on loikattu ylös vielä hurjemmin. Niille kansalaisille ja yrittäjille, jotka eivät sijoittamista harrasta, asia voi tuntua yhdentekevältä. Sitä se ei ole - ainakaan parhaassa tapauksessa.

Avainsanat: Heikki Ikonen, pörssi, pörssikurssit, taantuma, suhdanteet, nousu, laskusuhdanne, osakemarkkinat, reaalitalous


Kommentit

15.5.2009 22:01  Kupla otsassa ja vähän muuallakin

Mitenkäs luotettavaa tuo pörssien viisaus mahtaa olla, kun 1990-luvun lopussa it-osakkeet nousivat järjettömiin korkeuksiin ja sitten romahtivat kuin tenavien hiekkalinna. Kuplia tulee ja menee, köyhiä ja tyhmiä vedätetään, taitaako tuolla olla paljoa tekemistä oikean talouden kanssa.

Nokian osake porskutti jossain älyttömissä korkeuksissa 2000-luvun taittesessa, eikä tainnut olla isoa linkkiä reaalimaailmaan.

16.5.2009 11:41  Heikki Ikonen

Osakemarkkinoiden kykyä hinnoitella osakkeita ei voi useinkaan kehua, se on totta. Nousukauden lopulla osakkeiden hinnat nousevat aina kohtuuttoman korkealle eli riskipreemiot laskevat aivan liian alas. Laskusuhdanteen lopulla käy taas päinvastoin, eli osakkeiden hinnat putoavat alle todellisen arvonsa eli ovat usein rankassakin alennusmyynnissä.

Tältä osin markkinoiden viisautta ei voi tosiaan kehua. It-kuplan kohdalla virhehinnoittelu oli alan saaman hypen vuoksi erityisen kohtuutonta.

Mutta talouden suuunnan markkinat kyllä rekisteröivät tehokkaasti. Kun it-kupla poksahti 2000-luvun taitteessa, talous oli menossa taantumaan. Ja kun osakkeiden pitkäputki päättyyi 2002-2003 taitteessa, edessä oli lähes viiden vuoden noususuhdanne.

yst. Heikki Ikonen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini