Blogin arkisto

Tieto on valtaa?Tiedätkö sinä, että tiedät?

Share |

Torstai 16.7.2009 klo 15.40 - Pauli Vuorio


Sanotaan, että tieto on valtaa. Jos ollaan ihan tarkkoja, niin en voi olla samaa mieltä. Pelkästään sillä, että on tietoa ei oikein tapahdu mitään, vaan tietoa pitää käyttää ja sitä pitää käyttää oikein.

Koska itse olen ja olen ollut pääosin myynnin alalla, esitän siitä aiheesta tyypillisen esimerkin.

Myyjä jolla on paljon tietoa, ei pelkästään sen takia ole hyvä myyjä.
Tästä voi olla joskus jopa haittaakin. Asiat menevät snobbailuksi, fiksuusotteluksi tai tietokilpailuksi ja päämäärä, joka myyjällä on, eli kaupan tekeminen ei hyödy tästä tiedosta. Olen nähnyt tämän lukemattomia kertoja. Oikeastaan paljon tietävällä myyjällä pitää olla kyky esittää asia kiteytetysti, muutoin hän häviää kaupantekotaidossa jopa juniorimyyjälle jolla tämä kyky on, mutta ei niin paljon tietoa.
Asiakaskin saattaa ärsyyntyä, kyllästyä liikaan tietoon ja hänen mielenkiintonsa ulkopuolella olevaan tietoon.Tietysti on sitten paljon muitakin asioita, jotka vaikuttavat.

Entä mitä tieto sitten on? Joillain myyjillä on "tieto", että asiakkaat eivät osta heinäkuussa.No, silloinhan he eivät osta. Joskus myyjällä on "tieto", että hinta on liian kova. No silloinhan asiakas ei osta, koska näin on.Toinen myyjä kumoaa tämän "tiedon" tekemällä ihmeellisellä tavalla kauppaa heinäkuussakin ja niillä liian kalliilla hinnoilla. Näitä esimerkkejä "tiedosta" joita myyjillä on voisin esittää loputtomiin.
Sama "tieto" koskee myös toki myyntijohtoa. Kun usko on tarpeeksi kova siitä tulee ihmisen päähän "tietoa".

Tästä jalostaen:

Puhutaan kultuurien kohtaamisesta, uskonnoista jne...
Kun asioita on luettu kirjoista, sanomalehdistä, katsottu televisiosta, kuultu kavereilta, voidaanko sitä sanoa tiedoksi? Kun kyseessä on meille erilainen asia, kuinka voimme sanoa tiedoksi sitä, minkä saattaa mahdollistaa vasta henkilökohtainen kokemus asiasta?

Jotkut puhuvat asenteista, toiset tottumuksesta. Mikä loppujen lopuksi on tietoa?
Jotkut tiesivät aikoinaan, että aurinko kiertää maata. Me taas tiedämme toisin.
Rooman valtakunnassa tiedettiin, että valtakunta on ikuinen ja kolmas valtakunta tiedettiin joidenkin mielestä olevan tuhatvuotinen.Raamattu tiesi ihmisen polveutuvan Aatamista ja Eevasta, Charles Darvin tiesi sen olevan evoluution tulosta. Mistä me loppujen lopuksi tiedämme, että tietomme on tietoa.

Kuinka suuri osuus tiedosta on intuitiolla:

Wikipediasta löytyi "hyvä" esimerkki. ( "tiedän", että on hyvä )
Eräs tietämisen perusluokittelu johtaa intuitioon. Tiedämme tai emme tiedä. Tiedostamme tietävämme tai emme tiedosta. Saamme seuraavat neljä tietämisen mahdollisuutta:

Tiedämme, että tiedämme (positiivinen tieto)
Tiedämme, että emme tiedä (negatiivinen tieto)
Emme tiedä, että tiedämme (intuitio)
Emme tiedä, että emme tiedä (tietomme rajat).

Esimerkki näistä tasoista: olemme menossa kotiin naapurin talon ohi. Yleensä oikaisemme naapurin nurmikon kautta, koska naapurin isäntä, joka ei pidä nurmikkonsa kautta oikaisemisesta, ei ole tänä viikonpäivänä vielä kotona. Tiedämme, että tiedämme, että naapurin Matti on kotona. Näimme hänet ikkunassa kulkiessamme naapurimme kodin ohi. Tiedämme, että emme tiedä, onko naapurin Liisa kotona. Naapurin Liisan kotona olosta ei ole vielä merkkejä.

Emme oikaiseet nurmikon poikki, kuten yleensä tänä viikonpäivänä. Kotona mietimme miksi emme nyt oikaiseet nurmikon poikki kuten normaalisti. Hetken asiaa pohdittuamme, huomasimme, että naapurin isännän poikkeuksellisesta kotonaolosta oli joku pieni viite, joka ei tavoittanut tietoisuuttamme, kun valitsimme nurmikon kiertämisen. Siis valitessamme reittiä kotiin (oikaisu nurmikon kautta tai ei), emme tienneet että tiesimme naapurin isännän olevan kotona.

Illalla kotona keskustellessa selvisi, että naapuriin oli tullut kylään kaukainen sukulainen Amerikasta. Ennen keskustelua emme tienneet, että emme tienneet kyseisestä sukulaisvierailusta.

Avainsanat: tieto, luulo, asenne, usko, intuitio, myynti, tiedostaminen, uskomus, epäluulo, epäusko, asenne


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini