Blogin arkisto

Faabelimoraali

Share |

Perjantai 14.8.2009 klo 11.07 - Pauli Vuorio


Faabeli on vertauskuvallinen tarina, usein eläinsatu, jossa eläimille tai kasveille on annettu inhimillisiä piirteitä. Usein faabeli on myös moraalisen opetuksen sisältävä tarina.

Tässä yksi: Afrikan savannilla gaselli aamulla herätessään on syvästi tietoinen siitä, että sen pitää sinä päivänä juosta nopeammin kuin nopeinkin leijona, pysyäkseen hengissä. Leijonalle puolestaan riittää, että juoksee hiukan nopeammin kuin hitain gaselli ja murua rinnan alle riittää.

Joku väittää, että markkinatalous ja maailma toimivat faabelimoraalin mukaan. Välillä mennään taaksepäin asioissa ja yhteiskuntien rakentamisessa. Mutta missä on se päivä, jota ennen kaikki oli hyvin ja jonka jälkeen ihan kaikki on mennyt pieleen? Valittajien mielestä kaikki menee aina huonompaan suuntaan.

Oikeastaan faabelimoraali antaa ymmärtää, että moraalia ei ole. Oikea satu taas päättyy aina moraalisesti oikein. Ei ole myöskään mitenkään varmasti selvää, että esimerkiksi itsekkyys, röyhkeys tai muu meidän moraalisesti arveluttavana pitämämme asia antaisi sellaisenaan automaattisesti ja eittämättä etua, vaikka se jossain tapauksissa näyttäisi niin olevan ainakin lyhyellä tähtäimellä.

 

Käsite

Faabelimoraali

Satumoraali

Maailman olemus

Maailma on vaarallinen ja armoton

maailma on suopea

Itsekkyys

Järkevää

Epäitsekkyyttä ihaillaan

Oikeus

Heikko ei voi toivoa oikeutta

Oikeus voittaa

Hyvyys

Hyvyys palkitaan harvoin

Hyvyys palkitaan

Kuolema

Kuolleet pysyvät kuolleina

Haudan takaa voi palata elämään

Rakkaus

Rakkaus tekee heikoksi ja hölmöksi

Rakkaus vahvistaa

Pahuus

Pahuus on arkipäiväistä ja avointa

Pahuus naamioituu ja piiloutuu

 

Miten on?

Pauli Vuorio

Avainsanat: Pauli Vuorio, asenne, negatiivisuus, moraari, faabeli, markkinatalous


Kommentit

14.8.2009 12.27  Realisti

Itse olen havainnut, että olettaessani maailman toimivan faabelimoraalin säännöillä, olen saanut huomattavasti satumoraalia paikkansapitävämpiä ennusteita siitä miten asiat kehittyvät.

Ero on huomattava. Jokainen voi kokeilla itse.

14.8.2009 14.25  XXX

Nimenomaan lyhyellä tähtäimellä faabeluimoraali toimii. Pitemmällä tähtäimellä se ei toimi ollenkaan. Lama-aikana sen huomaa erityisen hyvin. Jokainen irtisanominen ja lomautus on jopa katastrofi heille, joita se asia koskettaa. Mutta vaikeuksista selvitään, ja oarhaimmillaan kriisi poikii paljonkin hyvää.

Nopeimmat syövät hitaat pitää paikkansa, mutta kyllä markkinataloudessakin jylläävät kaiken aikaa ns. kovien arvojen ja dollarinkiiltojen ohella myös perusinhimillinen tarve tehdä oikein, toimia moraalisesti hyväksyttävällä tavalla. Esimerkkinä vaikkapa ympäristöasiat, työyhteisön hyvinvointi jne.

Yhä enemmän näkee ihmisiä, jotka eivät halua olla mukana moraalisesti arveluttavalla tavalla toimivien ja ihmistä syövien yritysten kanssa.

Eikä tarvitse kuin silloin tällöin kuulla päivän hyvä uutinen esim. yhteisöllisestä työyhteisöstä tai sinnikkäistä, toimintaansa uskovista yrittäjistä, niin alkaa uskoa, että ripaus inhimillisyyttä mahtuu kovaan markkinatalouteen edes joskus, edes vähän.

14.8.2009 14.54  PPP

Kukas sen moraalisesti oikean tavan sitten päättää? Meidän moraalihan on rakentunut kristinuskosta, mutta muutakin on olemassa. Yhtä moraalisesti oikein voi olla tehdä toisin kun taas toisen mielestä ihan toisella tavalla.

15.8.2009 23.18  Hevimies

Heh ei nyt varmaan kristinuskosta rakennu kenenkään moraali. Kotona se on kasvatettu. Muutenhan kaikki ateistit olisivat moraalittomia. Kristinusko on levinnyt vertavuodattamalla ja alistamalla ihmiset kirkon tahtoon. Eiköhän ihmisillä ollut moraali ennen kristinuskoakin. Koirakin tuntee häpeää ja syyllisyyttä kun jää kiini koiruuksistaan.

btw hyvä kirjotus Pauli, tosin tuo satumoraali hieman vaihtelee. Aku Ankassa Roopen Saituus,Piheys,Itsekkyys on ihaltavia asioita kun tääs Kroisos Pennosen ökyily on halveksittavaa. Aku kerää sympatiat huonon onnensa ja kyvyttömyytensä takia ja Iines käyttää häikäilemättömästi hyväkseen molempia kilpa kosijoitaan. hehe

16.8.2009 7.17  ppp

Meillähän on ollut suurin osa "moraali" opetuksesta uskontomme vallassa erityisesti monta sataa vuotta, ennen tätä aikaa.Suurin vaikuttaja lienee siis tuo usko tai itseasiassa uskonto ja se, kuka sitä on tulkinnut ja mitä kirjassa lukee.Sieltähän länsimainen maailma on saanut vaikutteita moraaliinsa.

7.12.2009 19.24  paidaton juoksija oulu

Olet tainnut jättää ilmoittamatte tekijätiedot taulukosta. Näyttää aivan Wikipediasta plagioidulta kirjoitusvirheitä myöten (tilanne aamulla 7.12.2009) ennen Jouko Jäyhän tekemiä muokkauksia. Esimerkki faabelimoraalista?

7.12.2009 20.47  Pauli Vuorio

Jos taulukko osuudella on tekijätiedot, niin ne kyllä tosiaan ovat lähteenä Wikipedia. Jouko Jäyhästä en tiedä mitään. Alunperin taulukko on kyllä ollut käsittääkseni muuallakin.
Ilmoittamatta jättämisellä ei ole mitään tekemistä Faabeli eikä muunkaan moraalin kanssa. Ainakaan tarkoituksellisesti.

7.12.2009 20.47  Pauli Vuorio

Jos taulukko osuudella on tekijätiedot, niin ne kyllä tosiaan ovat lähteenä Wikipedia. Jouko Jäyhästä en tiedä mitään. Alunperin taulukko on kyllä ollut käsittääkseni muuallakin.
Ilmoittamatta jättämisellä ei ole mitään tekemistä Faabeli eikä muunkaan moraalin kanssa. Ainakaan tarkoituksellisesti.

9.12.2009 23.01  Jouko Jäyhä

Olen vain nöyrä WP-yhteisöhyönteinen. Sulkeudun suosioonne.

10.12.2009 11.31  Pauli Vuorio

Kiitos. Vaikea tarkistaa henkilöllisyttä yms ilman henkilökohtaista yhteydenottoa...
Tässähän esitän asian melko suppeasti, asiassa on varmasti hyvin monta kulmaa katsoa asiaa ja kullakin monia yksilöllisiä tekijöitä.
Noin yleisesti ottaen olemme jollain tavalla itsekkäitä jokaikinen ihminen.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini