Blogin arkisto

Aiotko ryhtyä yrittäjäksi? Opi siis ajattelemaan kuin yrittäjä.

Share |

Keskiviikko 21.10.2009 - Juhani Töytäri


Oletko menettänyt työpaikkasi, vaarassa menettää sen vai etkö koskaan ole ehtinyt edes saada työtä? Yhä useampi on tehnyt valintansa ryhtyä itse itsensä pomoksi, yrittäjäksi, mutta on mahdotonta menestyä yrittäjänä ellei osaa ajatella kuin yrittäjä.

Valtion leipä on edelleen kapea, mutta kukaan ei voi enää taata sen olevan pitkä. Työpaikka pankissa, osuuskaupassa tai kunnalla ei takaa enää tekijälleen 40 vuoden turvallisuuden tyyssijaa, kultakelloa ja mitalia rintapieleen. Hyvä näin, sillä kestävin turvallisuuden tunne voi tulla vain silloin kun tietää itse pystyvänsä huolehtimaan itsestään. Yrittäjä ja yrittäjän tavoin ajatteleva tekee niin.

Mikäli jatkat kaiken tekemistä niin kuin olet aina tehnyt, tulet saamaan sitä mitä olet tähänkin asti saanut. Totta, mutta jos olosuhteet ovat ratkaisevasti muuttuneet, jos työtä ei enää ole, eivät samat tavatkaan enää toimi. Ihmiset jotka menestyvät ovat ihmisiä, jotka eivät sure muuttuneita olosuhteita, vaan luovat itse itselleen suotuisat olosuhteet. 1990-luvulla heitä kutsutaan yhä useammin yrittäjiksi.

Kymppi päivässä -asenne

Onko sinulla yrittäjän asenne? Yrittäjä ajattelee lukuisissa asioissa eri tavalla kuin henkilö, jolle joku maksaa hänen työstään palkkaa. Jos olet ollut palkansaaja ja nyt ryhtynyt tai ryhtymässä yrittäjäksi, et yksinkertaisesti voi menestyä ellet muuta asennettasi... hyvin monia asioita kohtaan.

Meidät on ohjelmoitu "hankkimaan hyvä työpaikka, avioitumaan, perustamaan perhe, ottamaan velkaa ja ostamaan asunto, kesämökki, auto, muutama lemmikkieläin ja lomailemaan silloin tällöin ahkeran uurastuksen vastapainoksi ja olemaan onnellisia että saamme kaiken tämän tehdä". Tuon ohjelman läpivieminen ajaa useimmat tilanteeseen, jossa he 40 vuoden ahkeroinnin jälkeen ovat puilla paljailla.

Kuinka monen tiedät joutuvan taloudelliseen ahdinkoon välittömästi jos yhdenkin kuukauden palkka tai eläke jäisi saapumatta? Heitä on paljon. Liian paljon. He ovat tehneet ahkerasti töitä, mutta heidän toteuttamansa suunnitelma on ollut jonkun toisen laatima, ei heidän itsensä.

Tiedätkö kuinka monella on miljoona markkaa tilillään 40 vuoden uurastuksen jälkeen? Hyvin harvalla. Tiedätkö, että kymppi päivässä 8 prosentin korolla 40 vuoden ajan tuo pesämunaksi eläkepäiviä varten yli miljoonan. Kuka siihen pystyisi? Kuka tahansa.

Ei siis ole ongelmana se, etteikö meillä olisi mahdollisuus huolehtia itsestämme taloudellisesti, monet ovat vain antaneet tuon suunnitelman toisten laadittavaksi. Kymppi päivässä säästöön onnistuu kaikilta, mutta jos on pienestä pitäen oppinut tuhlaamaan ensin ja säästämään vasta sitten jos mitään jää jäljelle, ei ole ihme että mitään ei ole jäänyt jäljelle.

Ongelma ei siis ole mahdollisuuksien puuttuminen, vaan asenne, joka on luudutettu ja puudutettu olemaan ajattelematta itse omaa elämäänsä kaikilta sen osilta.

Millaista ohjelmaa pyörität?

Omat vanhempani ovat tehneet elämäntyönsä toisten palveluksessa, opettajani koulussa eivät opettaneet yrittäjyydestä ja sen vaatimista käytännön asenteista mitään. Lainaa haettaessa kysyttiin ensimmäisenä työnantajan nimeä ja jos sitä ei ollut tarjota, muuttui suhtautuminen välittömästi epäileväksi. Myös minut oli ohjelmoitu ajattelemaan tavalla, joka piti ainoana mahdollisena vaihtoehtona työn tekemistä jollekin toiselle.

Aivot ovat kuin tietokone. Ohjelma jota käytät on hyvä vain niin kauan kuin se antaa sinulle tarvitsemasi tulokset. Mikäli vaatimuksesi kasvavat, tulee sinun hankkia lisämuistia ja päivitetty ohjelma. Mikäli aivoissasi on ohjelma, joka toimii vain jos sinä ajattelet elämääsi ja tulevaisuuttasi työntekijänä, on ymmärrettävää, että koneesta tulee hyödytön, jos yhtäkkiä menetätkin tuon työn tai ryhdyt ajattelemaan elämääsi ilman toisten antamia ohjeita ja määräyksiä.

Mikäli sinun tietokoneesi on ohjelmoitu niin, että pidät itseäsi joko kyvykkäänä tai saamattomana, käyttäydyt kummassakin tapauksessa tuon ohjelmoinnin mukaisesti ja todistat sen sillä tavalla oikeaksi. Sinulla saattaa olla käsitys itsestäsi henkilönä, jolla ei ole mitään mahdollisuuksia menestyä yrittäjänä ja näin on turha edes yrittää, koska lopputulos vain todistaa sinun olleen jo alunpitäenkin oikeassa - ei siitä mitään tule.

Uusi kasetti soimaan

Toinen osuva vertaus aivoista on magnetofoni. Kun laitat kasetin sisään, toistaa magnetofoni täsmälleen juuri sen, mitä kasetille on tallennettu. Mielesi on samanlainen. Se kertoo sinulle mistä kykenet suoriutumaan ja mistä et, mitä sinun tulisi tehdä ja mitä ei. Se kertoo sinulle miten ajatella, mihin uskoa, ja jopa miten tuntea. Se kertoo sinulle milloin olla vihainen, milloin pettynyt, milloin nauraa, milloin itkeä, milloin paiskata hanskat tiskiin tai milloin kääriä hihat.

Ellet pidä siitä mitä magnetofonisi toistaa; ellet pidä siitä miten se kehottaa sinua tuntemaan ja ajattelemaan, on ainoa vaihtoehto se, että sinä laitat uuden kasetin soimaan. Tämän hetkinen äänityksesi on hyvin monen ihmisen aikaansaannos, ja jos toteat, että se ei sinua tyydytä, on ainoa vaihtoehto nauhoittaa itse itsellesi uusi kasetti.

Siltä varalta että et usko kenenkään kykenevän sinua ohjelmoimaan, on syytä ehkä todistaa, että näin on. Onko sinulla ajokortti? Vieläkö muistat ensimmäiset tunnit autokoulussa? Mietit, kuinka selvitä kahdella jalalla kolmesta polkimesta, ohjaamisesta, hallintalaitteista, muun liikenteen seuraamisesta, vaihtamisesta ja niin edelleen. Aivoissasi ei ollut kasettia, joka olisi kertonut sinulle miten autoa ajetaan. Nyt, jos sinulla on ollut kortti jo useamman vuoden, kykenet kuuntelemaan radiota, keskustelemaan toisten matkustajien kanssa, laulamaan, vilkuilemaan karttaa ja ajattelemaan täysin muita asioita. Edellä mainitut tapahtumat ovat mahdollisia vain, koska aivosi ovat ohjelmoidut tiedolla ja kokemuksella kuinka autoa ajetaan.

Älä lannistu!

Yrittäjä on henkilö, joka on kyennyt selviytymään useimmista ajatuksiinsa syötetyistä tai itse sinne syöttämistään kielteisistä ajatuksista ja uskomuksista: "tuo ei tule onnistumaan", "unohda koko juttu", "tuo on aivan päätön ajatus", "lopettaisit nuo hullutukset ja hankkisit itsellesi kunnon työtä". Suurin osa meistä on edellä mainittujen lauseiden uhreja. Hyvin harva on onnistunut lapsesta asti kasvamaan yrittäjyyden asenne päivittäin ympärillään.

Jos siis haluat kantaa itse vastuun itsestäsi, tehdä tarvittavat päätökset, ottaa riskejä, oppia epäonnistumisten kautta, seurata aikaa ja muuttua sen mukana, uskoa omaan onnistumiseesi ja kestää menestyksen mukanaan tuoman vastuun, olet ilmiselvästi yrittäjäainesta.

Osaatko ajatella kuin yrittäjä? Saatko itsesi liikkeelle ilman, että joku käskee sinua niin tekemään? Uskotko, että sinulle voisi olla varattuna aherruksen vastineeksi muutakin kuin tyhjä lompakko ja päässä nimiä keiden syy se on mielestäsi ollut? Suomi on täynnä mahdollisuuksia. Niitä on nyt enemmän kuin ehkä koskaan ennen, sillä liian pitkä aika on kulunut siitä kun niitä on täysipainoisesti hyödynnetty.

Älä anna niiden ihmisten lannistaa sinua, jotka eivät koskaan ole päivääkään vastanneet itse kaikesta tekemisestään, sillä he eivät edes itse tiedä, että he eivät tiedä. Käytä hyväksesi kaikki tarjolla oleva koulutus, mutta sitä ennen - opi ajattelemaan kuin yrittäjä ja ainoa keneltä sen voit oppia - on toinen yrittäjä.

Juhani Töytäri

Avainsanat: Juhani Töytäri, yrittäjä, yrittäminen, asenne, asenteet


Kommentit

21.10.2009 22:41  Toni

Todellä hyvää tekstiä.

22.10.2009 12:25  Ahti Pontinen

Kyllä näin on. Neuvojia riittää, jotka ovat vain seuranneet sivusta.

23.10.2009 7:56  Älä luovuta

Hyvä idea ei toimi, jos ei ole kunnon toteutusta, hyvälläkään idealla ei ole mitään merkitystä.Asenne jota Töytäri kuvaa on harvalla, koska suurin osa luovuttaa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini