Blogin arkisto

Terveyden kauppiaat

Share |

Perjantai 23.10.2009 - Petteri Pietikäinen, Jari Turunen


Mikä tekee ihmisen sairaaksi? Bakteerit ja virukset? Solumuutokset, hormonaaliset häiriöt tai kontrolloimaton viinanhimo? Tähän joukkoon voi lisätä terveyden kaupustelijat. He luovat ensin jonkin terveysuhan ja tarjoavat sitten helpotuksen tähän uhkaan.

Terveyden kaupustelijat väittävät, ettemme saavuta terveyttä ilman heidän lääke- tai terapiatuotteitaan. Tai jos olemmekin nyt suhteellisen terveitä, riskit ja vaarat ovat alati uhkaamassa meitä elintapojemme, painoindeksimme, luukudoksemme tiheyden, perinnöllisen rasituksemme tai lapsuudenkokemustemme seurauksena. Siksi meidän tulisi olla huolestuneita ja sijoittaa aikaa ja rahaa terveys- ja hyvinvointituotteisiin myös ennalta ehkäisevästi.

Terveyden kaupittelijat ovat lääketeollisuuden edustajia, terveysalan ammattilaisia ja yrittäjiä sekä terapeutteja ja lääkäreitä, jotka toimivat samanlaisella logiikalla kuin luterilainen kirkko aikoinaan. Siinä missä kirkko ensin uhkaili ihmisiä helvetin tulella ja tarjosi sitten syntisille uskonnollista tukea itse aiheuttamaansa hätään, luovat terveyden kaupustelijat ensin hätätilan, johon he sitten itse tarjoavat apua tuotteillaan ja palveluillaan.

Uudempia lääketeollisuuden sponsoroimia terveysuhkia ovat miesten vaihdevuodet, naisten seksuaalitoiminnan häiriö, kuukautisia edeltävä masennus, osteoporoosi, levottomat jalat ja kaksisuuntainen mielialahäiriö tyyppi II. Nämä uhat eivät ole sairauksia perinteisessä mielessä, sillä niiden ns. oirekuvat ovat kohtuullisen lieviä ja tulkinnanvaraisia. Terveyden kaupustelijoiden tavoitteena on kohdistaa huomio sellaisiin oireisiin, joita ei aikaisemmin pidetty merkittävinä, ja myydä lääkkeitä ja tarjota terapiaa terveille. Syy tähän on ilmeinen: terveitä on (ainakin toistaiseksi) paljon enemmän kuin sairaita. Jos terveet saadaan huolestumaan ja syömään lääkkeitä uhkakuvia luomalla, on terveysteollisuudella periaatteessa rajattomat markkinat.

Petteri Pietikäinen
Jari Turunen
Pietikäinen on aate- ja oppihistorian dosentti Helsingin yliopistossa, Turunen apulaisylilääkäri ja kuntoutuslääkäri Vervessä.

Avainsanat: terveys, lääkkeet, lääketeollisuus, Petteri Pietikäinen, Jari Turunen


Kommentit

23.10.2009 13:38  Jarmo "Mister" Suomi

Työnteko on suurin terveysuhkamme. Onnellisimmaksi olen havainnut henkilöt jotka eivät työelämässä ole mukana: heillä ei juuri ole suorituspaineita eivätkä joudu mukauttamaan luonnolista kehonsa rytmiä tiettyä aikataulua vastaavaksi. Myönnettäköön että nämä henkilöt hyvin usein myös "stressaavat" mielessään suuriksikin ongelmiksi kasvatetuista asioista kuten toimeentulotukilapun viemisestä sosiaalitoimen laatikkoon oikeana ajankohtana, vaikka Sampo-pankin edellisen kuukauden tiliote ei vielä olekaan saapunut (tämä on kaavakkeen mukana oltava). Mutta kukapa elämäänsä täysin tyytväinen olisi? Työtä tekemättömän kuitenkin katson ilakoivan eniten, kunnes varmastikin tulevaisuudessa koittavat etuisuuksien kevennykset heidät tästä nautinnosta erottaa.

23.10.2009 13:48  Mut kun entäs

Hienoo Jarmo! Eikö kuitenkin ole myös niin, että siellä joukossa on paljon sairaita, eli ovat siitä stressaantuneita tai alkoholisteja tai kaikenlaista. Ja eläkeläisillä vasta kiire onkin...

23.10.2009 13:59  Jarmo "Mister" Suomi

No omassa ympäristössäni en juuri ole sairautta nähnyt. Kielteisimpänä puolena olen pitänyt omituista halua omituisille yhdistystoiminnoille ja ylenpalttiselle mihinkään realiteetteihin perustuville maailmanparantamisille. Eläkeläisiä noista ei taida olla kukaan, eivätkä lakisääteisessä eläkeiässäkään. Kun Kaari Utrio taannoin puhui, enemmän tai vähemmän tosissaan, tästä tietyssä iässä kansalaisille jaettavasta "unipilleristä" jonka kansalainen voisi oman harkintansa mukaan käyttää, muutama tuttavani oli kovin viehtynyt ajatukseen (niin minäkin): ongelmamme on ylenpalttinen joutavanpäiväinen työnteko vs. jonnijoutava oleskelu, kuolo koittaa kuitenkin, karrikoidusti ilmaistuna. Itse olen aina välttänyt erilaisia järjestöjä enkä niihin ole kuulunut ellei se ole erikseen ja selkeästi palvellut tarkoitusperiäni. Tällainen "unipillerijärjestö" joka sellaisen saattamista ihmispolojen ulottuville ajaisi, sen nokkamiehenä olisin hetimiten valmis toimimaan.

23.10.2009 14:23  ???

Kuulutkohan Jarmo marninaaliryhmään, jotka vaan ovat samassa kimpussa? Millä prosentilla arvelet olevan samanlaisia ihmisiä?

23.10.2009 14:34  Jarmo "Mister" Suomi

Sitähän en toki voi tietää kuinka suuri osa väestä mielipiteen jakaa. Tietenkin olen kuullut paljonkin valittamista siitä miten pieni työttömyyskorvaus on jne. Itse olen kuitenkin ko. rahalla ynnä muilla päälle tulevilla etuisuuksilla elänyt hyvin täysipainoista elämää matkustellen ulkomaillakin silloin kun niin olen tahtonut. Hyvin ja huonosti finanssiasioitaan hoitavia toki on jokaisessa ryhmässä: ystäväni toimiessa hyväpalkkaisessa työssä ohjelmistosuunnittelijana, hän kuukausiitain lainaili minulta työttömyyskorvauksistani toimeentuloonsa :)

23.10.2009 17:45  Hyvä idea

Liikenisikö sulta sijoituslainaa?

24.10.2009 4:22  Jarmo "Mister" Suomi

Tietenkin, jos ei tarvitse rahaa liikutella. Äänitystekniikkaa on, samaten teatteripuvustusta, tällä hetkellä myös kilo erittäin kypsynyttä valkohomejuustoa, ne kaikki lienevät asioita jotka voi sijoittaa jonnekin. Lähipiirin mukaan eritoten viimeksi mainittu olisi suotavaa sijoittaa muualle kuin jääkaappiimme ASAP!


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini