Blogin arkisto

Tehoja oikeuteen

Share |

Keskiviikko 4.11.2009 - Kari Uoti, Oikeustieteen tohtori, MBA


Lappeenrannan teknillisen yliopiston tuotantotalousihmiset kävivät säätämässä Helsingin hovioikeutta. Tuomioistuin pystyi työn järkeistämisellä ja suunnittelulla tehostamaan toimintaansa oleellisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa käsittelyaikojen lyhentämistä.

Avainsanat: Kari Uoti, johtaminen, johtamistaito, johtaja, tuomioistuin, oikeudenkäynti


Kommentit

4.11.2009 11:37  Heikki Ikonen

Ihan kiintoisa ajatus nimenomaan hallinnolliselta kannalta. Tämä tietysti edellyttää, että oikeuden halllintojohtajan ei tarvitsisi eikä olisi oikeuttakaan puuttua itse juridisiin päätöksiin, ainoastaan johtaa oikeusistuimien operatiivista toimintaa.

Ministerit eli ministeriöiden johtajat eivät useinkaan ole alalle koulutettuja. Valtiovarainministereinä on toiminut opettajia ja kirvesmiehiä, pääministereinä ilmiselvästi päättömiä ihmisiä. TOSIN juuri oikeusministerin edellytettään olevan nimenomaan juristi. Mutta onko tämä hallinnonala sitten niin erityinen ja pyhä tältä kannalta?

Hallinnon tehokkuus on hyvinvointi- ja oikeusvaltion keskeisiä perusteita ihan yhtä lailla kuin yksityisen sektorin tuottavuus.

Raikkaita ja epäsovinnaisia ajatusmalleja kaivataan, niin oikeuslaitokseen kuin yleensä julkiselle sektorille. Poliitikothan eivät tunnetusti niitä hanakasti viljele, jos sellaiseen nyt päänsä sisässäkään kykenevät. Niinpä rohkeita keskustelunavauksia kaivataan muualta.

Uotin ehdotus on tutkimisen arvoinen.

yst Heikki Ikonen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini