Blogin arkisto

Työsuhdeturvaan mallia Tanskasta

Share |

Torstai 18.3.2010 klo 15:33 - Heikki Ikonen


Ahtaajien lakko on nostanut työtaistelujen etulinjaan työsuhdeturvan. Työntekijät haluavat työnantajan kustantavan reippaan korvauksen irtosanomisen yhteydessä. Ahtaajien mukaan kyse on periaatteesta ja pikkurahasta. Työnantajat taas pelkäävät, että myönnytys johtaa yleiseen malliin, koska ahtaajien jälkeen sitä vaativat kaikki jonkin asteen työtaisteluun kykenevät.

Avainsanat: työsuhdeturva, lakko, irtisanominen, irtisanomiskorvaus, sosiaaliturva, työttömyys, työllistäminen, työttömyysturva, julkinen talous, työnantajan velvoitteet


Kommentit

19.3.2010 11:51  Pontius

Kun tällaisena hetkenä pieni ammattikunta kaappaa koko Suomen vangikseen, on kyse edesvastuuttomasta toiminnasta. Se lakko pitäisi lopettaa. Taskan malli on hyvä.

19.3.2010 12:45  Tanska rules

Joo Tanskassa ei tartte tapella kuka kustannukset maksaa kun lasku menee tasapuolisesti duunareille ja firmoille. Työtön ei joudu pulaan mutta on pakotettu menemään töihin jos sellaista vaan löytyy. Ja tuolla systeemillä varmaan löytyy paremmin kuin meikäläisellä.

Miksi juuri firmojen pitäisi kustantaa korkea työttömyysturva yhtä lailla se kuuluu duunareille. Tanskalaiset on oikealla linjalla semmoista on oikea yhteisvastuu, ei se että kaikki kulut tungetaan toisten niskaan siis firmojen.

19.3.2010 15:01  Pete

Vuoden liksa irtisanomisajalta ilman velvoitteita on sellainen vaatimus, että se vetää yrittäjän hiljaiseksi - jos on palkanut väkeä.

19.3.2010 18:37  Jj

Kyse on maasta joka on valovuosia meistä edellä henkisesti oli sitten jotkut asiat niin tai näin. Vaikka sitten kuten kettu sanoi pihlajanmarjoista onkin samantapainen sanonta, jotain mätää tanskanmaalla

19.3.2010 23:45  sana vaan

En rakasta veroja mutta kuulostaa järkimeiningiltä Tanskassa. Kalliiksi tulevat tämmöset lakot ainakin, tuskin tanskalaisille oma systeemi kalliimmaksi. Jos ovat koitelleet pitkään niin kaipa tietävät. Tällä menolla Suomi on tiedätte kyllä missä...

20.3.2010 9:27  Ahti Pontinen

http://www.yrittajalinja.fi/blog/2009/8/18/14

21.3.2010 11:53  Heikki Ikonen

Kiitos kommenteista.

Monet suomalaiset poliitikot tuntevat
Tanskan mallin, mutta innostus siihen on vähäistä. Perusteeksi kerrotaan yleensä mallin kalleus. Näin sanoi aikanaan minulle mm Tarja Filatov, joka oli työministeri keskustelumme aikaan.

Todellinen kynnys lienee se, että Suomessa kaikki haluavat tunkea työvoimapoliittiset kustannukset neuvottelupöydän toiselle puolelle. Sen vuoksi konsensusta asiasta on vaikea saavuttaa, joskaan mahdotonta se ei lähtökohtaisesti ole. Ongelma on urheilukieltä lainaten henkisellä puolella.

yst. Heikki Ikonen


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini