Blogin arkisto

Puukaupan opetus

Share |

Keskiviikko 23.6.2010 - Heikki Ikonen


Metsäteollisuudella menee vaihteeksi hyvin: kysyntä kasvaa, kannattavuus paranee, halventunut euro vauhdittaa vientiä. Hyvä markkinatilanne heijastuu raakapuun hintaan, ja sahat laulavat pöheiköissä.

Avainsanat: Heikki Ikonen, metsäteollisuus, raakapuun hinta, puukauppa, tuotantokustannukset, markkinatilanne, myyntilama


Kommentit

23.6.2010 10.27  muista asiakas

Harva metsänomistaja ostaa ja hoitaa metsää ilokseen. Tavoitteena on myydä puuta. Metsäteollisuuden haihtumista ne isännät ei halua. Pitää olla asiakas, jos haluaa käydä kauppaa. Ei isännät voi puuta säilöä sinne maailman tappiin tai käy kalliiksi.

23.6.2010 15.14  niim mutta

joo mutta hintaa ei voi asiakas silti sanella ei tosin myyjäkää normaalisti. molempien pitää olla tyytyväisiä. ei kukaan myy alihintaan ellei ole pakko.

30.6.2010 11.16  Heikki Ikonen

Kiitos kommenteista.

Metsänomistajat toki tarvitsevat asiakkaan, jolle puu myydä. Kuten teollisuus tarvitsea alihankkijan, joka toimittaa heille raaka-ainetta. Mutta ainoa tapa saada heidän kauppasuhteensa toimimaan on löytää kunakin hetkenä molempia tyydyttävä hintataso, jonka sisällä kaupat syntyvät. Sen hintatason pitäisi taata molemmille kannattava liiketoiminta.

Voi syntyä tilanne, jossa Suomessa metsä kasvatus- ja korjauskustannukset ovat kerta kaikkiaan niin korkeat verrattuna muihin metsäisiin maihin, että puun hinta omistajille kannattavalla tasolla nousee niin korkeaksi, että teollisuus siirtyy pysyvästi muualle. Sillähän teollisuus pelotteleekin omistajia. Mutta ei omistajienkaan kannata myydä jatkuvasti tappiolla. Se merkitsee metsänkasvatuksen loppua, ja samalla teollisuudenkin.

Ainoa kestävä ratkaisu on kohentaa metsäntuotannon ja korjauksen kustannustehokkuutta niin paljon, että puuta on mahdillista mydä kannattavasti hintaan, joka pitää teollisuuden Suomessa ja kannattavana. Jos siihen ei keinoja löydy, ala siirtyä väkisin muistojen kirjoihin.

Siihen en sinänsä usko, koska tuotantoteknologian kehitys menee aina eteenpäin ja mahdollistaa aina paremman kustannustehokkuuden; mutta synkemmät mahdollisuudet ovat aina olemassa.

Sen vuoksi niin metsäsektorilla kuin kaikilla muillakin on keskityttävä jatkuvaan kehitykseen, joka takaa alan kaikille toimijoille kannattavan bisneksen - kaikille sopivissa hintahaarukoissa. Siihen kansantalouden toiminta nojaa.

yst. Heikki Ikonen

30.6.2010 13.09  Pete

Näin se on. Pakolla ei kukaan osta, eikä myy, eikä nyrkkipelillä liiketoimintaa saa kannattavaksi kuin mafia. Jokaisen täytyy hyöytä, silloin kauppa kannattaa kaikille. Siinä yritystoiminnan tarkoitus.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini