Blogin arkisto

Turistina turistien kanssa kotikaupungissa

Share |

Maanantai 21.3.2011 - Paula Toukonen


Meillä kävi saksalaisia vieraita. Oli mukavaa katsella omaa kotikaupunkiaan vaihteeksi turistin silmin. Toki valitsimme kauneimmat kulmat, joita näytimme: Pyynikin, Finlaysonin alueen, Tallipihan, Pispalan ja Tammerkosken rannat.

Vieraamme olivat tyytyväisiä. Kehuivat, että kaikki heidän tapaamansa ihmiset olivat ystävällisiä, ja arvelivat, että on täällä varmasti hyvä asua. Se oli mukavaa kuultavaa, riippumatta siitä, miten Suomesta itse joskus talven pimeinä tunteina mietimme.

Kun pakkanen paukkui yli 10 asteen, löytyi avantouintirannasta onneksi yksi ”hullu suomalainen”, joka pulahti uimaan ilman saunaa. – Totta kai saa ottaa valokuvan, rouva lupasi.

Pikkupuodissa myyjä tarjoutui ystävällisesti selostamaan suklaan ainesosia englanniksi. Toisen liikkeen rouva kertoi, että ystäväni ostama pipo oli jo ainakin seitsemäs Saksaan tänä talvena matkannut hänen kutomansa. Ja pipon villa oli peräisin lampaalta, jonka kotipaikka on Nokia. Hauska sattuma, kyllähän Nokian kaikki tuntevat, mutta että se tuottaa villaakin.

Museon virkailija laskeskeli pyytämättä, millaisilla pääsymaksuilla me kaksi perhettä pääsisimme sisään edullisimmin. Pizzerian pizza maistui hyvältä.

Matkalle sattui vielä päivälehden toimittaja tekemään mielipidetiedustelua. Paluumatkalle seuraavana päivänä vieraat saivat mukaansa tuoreen lehtileikkeen, jossa heidän 8-kuukautinen poikansa killistelee vaunuistaan, pohtien Nokian kohtaloa.

Vierailu meni siis aivan putkeen. Sää oli kylmä, kuten olimme varoitelleet, mutta ihmiset olivat ystävällisiä - toisin kuin olimme varoitelleet.

Saksalaiset, ainakin useimmat, tulevat kaiketi hakemaan täältä jonkinlaista rauhaa tai erilaista eksotiikkaa. Sitä meillä on tarjolla. Ja vaikka saksalaiset hallitsevat kohteliaisuussäännöt, he eivät tyydy huonoon palveluun.

Turistin kanssa liikkuessa huomaa, miten jokainen kohdattu ihminen luo Suomi-kuvaa, huonoa tai hyvää. Onneksi ei tarvinnut hävetä.
Ehkä pitäisi itsekin alkaa uskoa siihen, että meillä on matkailijoille mielenkiintoista tarjottavaa. Ja että suomalaiset osaavat palvella ja olla jopa ystävällisiä.

Avainsanat: Paula Toukonen, turisti, Tampere, palvelu


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini