Blogin arkisto

Voiko vaalituloksen ennustaa sienisaaliista?

Share |

Maanantai 11.4.2011 - Juho Rahkonen


Nobel-kirjailija Günter Grass kertoo kirjassaan Minun vuosisatani, kuinka hän onnistui ennustamaan Saksan vaalituloksen sienisaaliistaan! Ihan näin kaukaa haettuihin ennusteisiin meidän ei sentään tarvitse tyytyä.

Näin vaalien alla meiltä mielipidetutkijoilta kysytään usein ennustetta siitä, kuinka paljon puolueet tulevat saamaan ääniä. Näihin kyselyihin täytyy vastata rehellisesti: me emme tiedä varmasti. 

Moderneilla tilastotieteellisillä menetelmillä, joita Taloustutkimuksessa kehitetään jatkuvasti, saadaan varsin kattava kuva siitä, mikä on puolueiden kannatusjakauma tutkimuksen tekohetkellä. Satunnaisotantamme vastaa suomalaista aikuisväestöä otoksen koosta riippuen noin 1-3 prosenttiyksikön tarkkuudella.

Puolueiden kannatusmittauksissa käytettävien korjauskertoimien ansiosta tulokset ovat käytännössä vieläkin tarkempia kuin mitä pelkkä virhemarginaali antaa ymmärtää. Virhemarginaalihan kuvastaa vain otantasattuman aiheuttamaa riskiä sille, että otokseen on sattumalta valikoitunut liikaa tai liian vähän joidenkin puolueiden kannattajia. Tätä vinoutuman mahdollisuutta torjutaan kysymällä vastaajilta kontrollikysymys: ”Mitä puoluetta äänestitte viime vaaleissa?”

Otetaan esimerkki: Aineistossa on 15 prosenttia niitä, jotka ilmoittavat äänestäneensä puoluetta X viime vaaleissa. Vaalitilastoista kuitenkin nähdään, että puolueen X todellinen ääniosuus oli 16 prosenttia. Näin puolue X saa aineistossa korjauskertoimen 16/15=1,06. Tämä tilastollinen manööveri, joka tehdään jokaiselle puolueelle samalla tavalla, parantaa olennaisesti kannatusarvioiden tarkkuutta.

Kaiken tämän vaivan jälkeen herää varmasti kysymys: miten niin me emme tiedä etukäteen vaalitulosta? Eivät kai valtavien tilastomassojen päällä istuvat tutkijat voi jäädä toiseksi sienimetsässä kyykkivälle kirjailijalle? Syy tietämättömyyteemme on yksinkertaisesti se, että mielipiteet voivat vielä muuttua ennen vaaleja. Moni tekee lopullisen päätöksensä vasta äänestyskopissa, eivätkä mitkään mielipidetutkimukset pysty tavoittamaan ennakolta tällaista käyttäytymistä.

Puolueiden kannatusmittaukset ja muut mielipidetutkimukset antavat arvokasta tietoa, jonka avulla äänestäjät voivat tehdä ratkaisujaan. Tutkimukset ovat yksi tiedonlähde muiden joukossa, ja ne lisäävät demokratian avoimuutta. Noin viidesosa äänestäjistä on kuitenkin liikkuvia, ja he voivat vielä muuttaa mieltään moneen kertaan ennen vaaleja. Liikkuvat äänestäjät ratkaisevat vaalien tuloksen, ja se tekee tästä työstä äärimmäisen jännittävää.

Juho Rahkonen

Kirjoittaja on yhteiskuntatieteiden tohtori ja poliittisiin mielipidetutkimuksiin erikoistunut Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö. www.taloustutkimus.fi

Avainsanat: Juho Rahkonen, vaalit, mielipidetiedustelu, äänestäjät, puolue


Kommentit

11.4.2011 9.59  Hevimies

Ennustaminen on moni tuhat vuotista bullshittiä kuten uskonnotkin. Jotenkin huvittavaa että vielä 2000 luvulla niillä on jotain uutisarvoa.

11.4.2011 11.42  Matemaattista todennäköisyyttä

Ennustaminen ja todenäköisyysarvot jos on otettu riittävä otanta ovat kyllä täysin eri asiaa.

Me kaikki muuten ennustamme tietyssä mielessä. MItä tapahtuu huomenna tai miten pystyn laskuni maksamaan jne...

aina voi tapahtua mitä tahansa. Ehkä. Sekin on kyllä ennustamista.

11.4.2011 12.53  Hevimies

Hmm ehkä ennemminkin se on todennäköisyyden arviointia, kun se tehdään tiedon pohjalta eikä kärpässienen lakin asennosta.

11.4.2011 13.19  Matemaattista todennäköisyyttä

Juuri näin.
Aina ei tosin tiedä kumpaa se kullakin henkilöllä on ellei oikein ota selville juurta jaksain.

18.4.2011 11.15  Mitäs nyt?

Persut jyrää. Voitti sekä vaaleissa, että
gallupit!!

18.4.2011 16.27  Jee jee

Ei muuta, kuin menoo ja meininkiä, hikeä, verta ja kyyneliä.

19.4.2011 7.43  Hevimies

Persu ilmiö tulee katomaan 4v sisällä kun ihmiset huomaa ettei mitään suurta muutosta mihinkään tapahdu. Soinilla on vielä takki kääntämättä monen muunkin asian kuin EU:n suhteen.

19.4.2011 9.48  Muutosta kuitenkin

Voi olla, mutta välttämättä ei katoa kuitenkaan vanhojen puolueiden kolmen koplan äänihäviö.

19.4.2011 9.49  Muutosta kuitenkin

Koko politiikka on muuten ihan kaikilla kompromisseja ja ns. takinkääntöä. On typerää luulla, että on jotain absoluuttista muuttumatonta asiaa, joka ei muuttuisi kun aika ja asiat muuttuvat.

19.4.2011 14.01  Hevimies

Perust menee kiltisti kokoomuksen apupuolueeksi hallitukseen, koska niillä ei ole varaa jäädä hallituksesta pois.

19.4.2011 14.30  Lyödäänkö vetoa?

Miten tuokin määritellään ja mitä lyöt vetoa?

29.4.2011 15.13  Mouhu

Niin, katso tämä, klikka otsikkoa siis

29.4.2011 15.17  PP

Täytyy todeta, että mielipidehän on tämäkin. Kyllä ei oikein hienosti ala tämä perussuomalaisten taival Argadianmäellä. Ketkään kansanedustajat eivät saa julkisuuteen suustaan päästää tuollaisia törkyjä. Tämäntyyppinen mielipiteiden esittäminen vie maatamme väärään suuntaan, ja on näin ollen vaarallinen vaihtoehto.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini