Blogin arkisto

Voisiko julkisuudesta tehdä ammatin?

Share |

Maanantai 25.4.2011 - Paula Toukonen


Joidenkin tutkimusten mukaan julkkis on nuorten suosituin ammattitoive. Mitä julkkis tekee? On julkisuudessa, lehtien palstoilla, keskustelupalstoilla, tv:ssä - kaikkialla missä tapahtuu. Lähtökohtaisesti kai julkkiksen ei tarvitse tehdä muuta. Ei silti, työstä tuo varmaan käy.

Voiko julkisuudella sitten elää? Monet elävät sillä aika laihasti, ainakin verotietojen perusteella. Tositv-tähti ei olekaan kovin mielenkiintoinen tosielämässä. Toki toimittajille tyyppi on varmaan helppo haastateltava, aloitteleva julkkis kun työntää naamansa joka kameraan ja mikrofoniin.

Heti kättelyyn tarvitsee tarkentaa. Minä rakastan julkkiksia. Luen mielelläni naistenlehtiä ja iltapäivälehtiä. Olen joskus työni puolesta päässyt tapaamaan julkkiksia - hurmaavia, valovoimaisia ja taitavia. Suurimman vaikutuksen ovat tehneet ne, jotka ovat osanneet vaikuttaa aivan tavallisilta, luontevilta, vaatimattomilta mutta silti viisailta. Aivan kuin välillemme olisi hetkeksi syntynyt mystinen yhteys. Olen ollut myyty ja kirjoittanut säkenöivän jutun. Sitä varmaan julkisuuden henkilökin on toivonut. Toimittajalle jos kenelle kannattaa olla ystävällinen.

Mutta. Nuo edellä mainitut ovat olleet laulajia, näyttelijöitä, kirjailijoita, ministereitä, ylipäänsä ihmisiä jotka ovat osanneet hyvin jotakin. Julkisuus on vain pakollinen osa heidän ammattiaan.

Kun alussa puhuin julkkiksesta, tarkoitin tyyppiä, joka ei osaa mitään kovin hyvin, mutta joka jonkin pienipalkkaisen tylsän työn sijasta päättää valita työpaikakseen julkisuuden. Wannabe-julkkis ei ehkä tiedä, että julkisuus ei ole kovin varma työnantaja. Se on hajallaan, ja jatkuvaa työsopimusta on vaikea tehdä. Toki ruokaa ja juomaa saa ja juhliin pääsee. Nuorena kuntokin kestää.

Aikamoista yritteliäisyyttä julkisuuteen pyrkiminen toki vaatii. Kuinka ollakaan, monella julkkiksella on yritys, joka tarjoaa esimerkiksi juontajapalveluita, tanssityttöjä, neuvontapalveluita, yms. Miksei voisi rehellisesti laittaa toimialakseen julkisuus ja siellä pysyminen?

Eräiden pariskuntien avioliitto- ja avioerosotkut ovat täyttäneet iltapäivä- ja viikkolehtien sivuja kuukausikaupalla.
Mietin vaan, ihan teoreettisesti tietenkin, että jos yksi lehti maksaa komeat häät ja kuvista yksinoikeudella, ja toinen lehti maksaa kuullakseen parin viikon päästä väistämättä seuraavasta aviokriisistä ja erohakemuksesta. Sitten tulee sovittelumatka kaukaisille saarille, mistä seuraa väistämättä uusi kriisi.
Jos siis voisi pyörittää tällaista suunnitelmallista liiketoimintaa, niin voisiko julkisuus olla sellainen työpaikka, jolla julkkis pystyy pitämään itsensä ja perheensä hengissä?

Yksi yrittäjä totesi minulle hiljattain, että nykynuoret ovat kyllä fiksuja, mutta eivät halua enää tehdä raskasta työtä, vaan kaverit ja kesäfestivaalit ovat tärkeämpiä.
Mutta jos nyt joku nuori ehdottomasti haluaa julkkikseksi, niin kannattaa ehkä siinä sivussa opiskella kunnon ammatti. Pääsee sitten sinne kesäfestivaaleille vaikka valokuvaamaan, organisoimaan tai juttuja kirjoittamaan. Vanha kansa sanoo, että se mikä laulaen tulee, se viheltäen menee. Mutta jos ei osaa edes laulaa, ei paljon tulekaan.

Ensi syksynä ja keväänä on jälleen oppilaitoksissa yhteishaut, ja peruutuspaikkojakin voi kysellä, suosittelen!

Avainsanat: Paula Toukonen, julkisuus, julkkis, yhteishaku,


Kommentit

26.4.2011 9:18  BB-Tool

Monet kansandustajat ovat tehneet.

29.4.2011 10:07  Hevimies

No Nykänen nyt on ammatti juoppo, aika hyvin näyttää pärjäävän julkisuudessa kun törttöilee. Ihmiset tykkää maksaa siitä kun aika miehet örveltää.

kumma kun tuo villitys ei ole levinnyt live esityksiin. halvalla pääsis kantaräkälään oikein livenä seuraa kun spurgut örveltää ja jos meno näyttää vähän vaisulta niin eikun tärpättiä tarjoamaan niin kyllä se mopedi aina juopolla käsistä lähtee.

29.4.2011 11:16  Matti on pop

Matissa on jotain, jota ei monissa ole


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini