Blogin arkisto

Terveisiä konkurssista

Share |

Maanantai 13.6.2011 - Kari Hannunen


Nostamme muutamia aikaisemmin sivustollamme julkaistuja kirjoituksia uudelleen kommentoitaviksi niiden ajankohtaisen teeman takia. Osallistu keskusteluun ja ota kantaa!

Kävin jouluna konkurssissa. Eli Kreikassa, Ateenassa. En huomannut mitään. Konkurssista nimittäin. Maa, tai ainakin pääkaupunki Ateena, vaikutti täysin normaalilta paikkakunnalta. Lämmintä oli parikymmentä astetta ja julkinen liikenne lakossa joka toinen päivä kuten yleensäkin.

Ihmiset olivat iloisia, palvelualttiita ja hintataso lähenteli Suomen tasoa. Parthenonia korjattiin edelleen kuten parikymmentä vuotta sitten, jolloin olin paikalla edellisen kerran. Kulkukoirat juoksentelivat edelleen kaduilla ja vanhankaupungin eli Plakan ravintoloitsijat haalivat niukkaa turistivirtaa tavernoihinsa - aivan kuten ennenkin. Meno oli leppoisaa, kiireetöntä - edes joulu ei stressannut väkeä, ainakaan samassa määrin kuin Suomessa. Mitä ihmettä, näyttääkö konkurssiin menneessä maassa tällaiselta?

Ai jaha, että Kreikka ei vielä olekaan täydellisessä konkurssissa, vaan vasta menossa konkurssiin. Ja että sekin voidaan vielä nipinnapin välttää, jos massia löytyy tarpeeksi. Ja paljonko on tarpeeksi, sitähän ei tiedä edes Olli Rehn tai ei ainakaan sano.

Vaikka kreikkalaiset ovatkin peukaloineet kansantalouden tilitietojaan, tiedämme, että tänä vuonna maan bruttokansantuote pienenee kolmisen prosenttia. Suomessa se kasvaa saman verran.

Työttömyysprosentti Kreikassa nousee 15:een ja valtion velka 150:een prosenttiin BKT:stä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että maksaakseen velkansa kreikkalaisten olisi työskenneltävä puolitoista vuotta ilmaiseksi ja koko puolentoista vuoden tuotanto, jokainen viljan jyvä tai pusero tai Ouzo-viinapullo olisi annettava ilmaiseksi velkojille. Keitä he sitten ovatkin.

Käsittävätköhän kreikkalaiset tilanteensa? Todennäköisesti eivät, koska ainoa tapa, jolla he reagoivat EU:n madonlukuihin, on paiskata katukivi viraston akkunasta läpi: ”Siitäs saitte”.

Ateenan joulukuun lopun katukuva vahvistaa käsitystä kreikkalaisesta itsetietoisuudesta: ”Me helleenit olemme länsimaisen sivistyksen kehto, me olemme kasvattaneet Aristoteleen ja Pythagoraan, me olemme selvinneet niin turkkilais- kuin natsimiehityksestä ja panneet viralta sotilasjuntan. Luuletteko todella, että joku EU voi meitä määräillä, kalimera!”

Ja vaikka ei edellistä lausetta kukaan ääneen sanokaan, niin juuri niinhän se on: kreikkalaiset säilyttävät elämäntyylinsä täsmälleen sellaisena kuin se on tähänkin asti ollut: kuumat kesät, lämpimät talvet ja saarten valkoiset kylät - kuka tällaisessa paratiisissa jaksaisi ruveta stressaamaan jonkun Angela Merkelin tai Olli Rehnin madonlukujen takia.

Eli kuten Pythagoras totesi: ”Viisainta maailmassa ovat numerot.” Ja kreikkalaiset jos ketkään ovat tietoisia tästä antiikin direktiivistä: Akropoliksen juurella haiskahtaa vahvasti velkasaneeraukselta.

Kari Hannunen
Päätoimittaja, Tampereen Yritysviesti -lehti
www.yritysviesti.com

Avainsanat: Kari Hannunen, talouskriisi, velkasaneeraus, tukipaketti, valtionvelka, bruttokansantuote, kansantalous, Kreikka-kriisi


Kommentit

8.2.2011 15.57  P.A

Vaikka kreikan valtio menis konkkkaan, ei silti välttämättä kreikkalaiset. Sitä ei moni käsitä.

Myös suhtautuminen asioihin on erilaista, kuin täällä Suomessa. Aurinkoa on enemmän. Ja mahtitausta koko kulttuurilla, jossa ei jokaista muutosta tehdä kohtalonkysymykseksi, jossa ryvetään loppuelämä.

9.2.2011 8.57  Hevimies

Ne tietää että ne voi loisia rauhassa, eurossa kun ovat niin länsivaltiot joutuvat pitämään heidän pankkeja pystyssä

10.2.2011 10.56  KKK

Suomessa on varmasti vähintään yhtäpaljon loisia.

14.6.2011 8.49  Hevimies

Kreikassa on 12 miljoonaa pummia ja Suomessa vain 5 miljoonaa ihmistä.

14.6.2011 9.07  Ei olla Suomessa parempia.

On Suomesakin pummeja. Eikä me Suomessa olla yhtään sen parempia kuin monissa muissakaan maissa. Moni asia on niin, että ei ole tietoa vaan luulemme asioita. Asiat voi tehdä toisinkin, Kreikka on Suomi 80- luvullla tietyllä tapaa, mutta toisaalta Kreikkkalaisilla on hyvin pitkä kluuttuurihistoria, eikä alemmuuden tunteita. Kaikki ei ole aina siltä miltä näyttää.

14.6.2011 11.19  Hevimies

Paljos Kreikka anto meille rahaa 90 luvun laman aikana?

14.6.2011 11.34  Kaikki minkä tekee, sen edestään löytää. AINA.

Maailma on muuttunut. Elintaso on noussut.Suurelta osin koko maailman velkakuplalla. Kuten meidän täytyy olla solidaarisia muille niin myös Kreikalle.
Jos solidaarisia täytyy olla. Muu on rasismia.
Eri asia, jos ei rakenneta oma heimo muille ei mitään tai hyvä veli systeemejä.
Nykyisessä maailmassa ei pelkiltään mikään maa tule yksinään toimeen, eikä samalla tavalla kuin 1980- 1990 luvulla, ellei sitten elintasoa lasketa roimasti. Jos sittenkään.

Koston kierre on aina myös huono. Jos ajatellaan ettei se oo meille anattanut ei hommasta tuu yhtään mitään.

Jos haluu saada, on pakko antaa.

Se tulee takaisin. Jotkut ei ymmärrä sitä, koska se ei tuu välttämättä edes meidän aikana.

Kaikki minkä tekee, sen edestään löytää. AINA.

Pitäiskö Kiinalaisten tehdä meitä halvemmalla töitä koko maailman loppuun asti? Miksi? Pitäiskä meillä olla maailmanloppuun asti parempi elintaso kuin Keniassa? Miksi?


Maailma muuttu aina. Rooman valta kaatui ja Usankin maailmanvalta tulee kaatumaan ja senkin jälkeen kaikki muuttuu.

14.6.2011 13.50  Hevimies

No hoh hoh, kaikille sama palkka, samatyö,sama asunto, samat vaatteet, sama puoliso...................... Eikun ei kaikille suomalaisille vaan kaikille muille, suomalaistenhan tulee kadehtia toisiaan ja antaa kaikki omaisuutensa muille kansoille.

Eriarvoisuus on luonnonlaki.

Markkinatalous määrittää mikä on minkäkin arvoista, Kiinalaiset tekee paskaa, miksi siitä täytyisi maksaa platinaa?

Lainaaminen on eriasia kuin antaminen, ei huvita pätkääkään maksella muiden maiden velkoja, kun omiakin on 180MRD?.

14.6.2011 14.47  Jee Jee

Ei kaikki mitä Kiinalaiset tekee ole paskaa. Ei Suomalaiset tuotteet kaikissa rymissä mitenkään parhaita ole.

Tietenki n arvon mukaan. Mikään arvo ei kuitenkaan ole, eikä pysyvä asia, että Suomalaisten eli ntaso täytyy olla korkeammalla kuin jonkun muun.

Vain jos sen ansaitsee.

14.6.2011 16.00  Suomalaisesta työstä

Suomalaisen työn ja tuotteissa ja palveluissa on se vaikeus, että laatu ei ole hintatasomme edellyttämällä tavalla parempaa, vaan pitää pystyä myymään samaa tavaraa kuin muutkin, mutta korkeammalla hinnalla.
Kuinka todennäköisenä pidätte pärjäämistämme niissä tuotteissa, joita muuallakin maailmassa tuotetaan?

Kysynkin vain, että kestääkö taloutemme ja työn hinnoittelumme tällaista järjestelmää, jossa kaiken rahan yhteiskuntaan tuottaa 1/3 tai ehkäpä vain 1/4 kansalaisista? Loput ovat vain kevyin mielin mukana hillumassa.

Mistä revimme sen lisäarvon, joka saa ihmiset ostamaan nimenomaan suomalaisen tuotteen?
Emmehän me itsekään, puheistamme huolimatta, osta suomalaista, vaan hinnan perusteella halvempaa ulkomaista tavaraa. Miksi siis muu maailma olisi halukkaampaa ostamaan aikaansaannoksiamme näillä hinnoilla?

Missä oikeastaan oikeasti on erot Kreikkaan, kun oikein syvällisesti ja rehellisesti ajatellaan?

15.6.2011 10.48  Hevimies

Nimenomaan sen saa mitä ansaitsee, Suomalaiset on kovalla työllä ansainneet oman elintasonsa. Ei sitä pidä aurinkoranoilla löhöileville jaella.

15.6.2011 22.42  AP

Nykyinen sukupolviko ja kaikki? Jos menneistä sukupolvista puhutaan, niin siinä tapauksessa kreikkalaiset ovat ansainneet vaikka mitä, koska koko länsimaisen sivistyksen lähde on antiiikin Kreikka.

16.6.2011 11.42  TL

Olemmeko yhtään viisaampia itsekään. Tässä heikkenevässä Nokialandiassa ollaan ajautumassa valmisteverojen korotuksen tielle joka ei todennäköisesti tuo verotuloja ennakoitavissa olevia määriä. Odotettavissa on vaan lisäyksiä matkustajatuontiin ja tankkausreissujen lisääntymiseen lähialueille. Tämäkin voidaan toki kieltääkin mutta, siinä tapauksessa putoaa loputkin EU jäsenyyden perusteista. Alkon osalta ei ole esimerkiksi kuultu viime aikoina myynnin kehittymisestä ja loputkin henkihieveriin alistetuista tupakoitsijoista verotetaan kuoliaaksi autoilijoista ja hammaspeikkojen ystävistä puhumattakaan. Maamme tarvitsee todella kipeästi todellista suurremonttia eikä tällaisia näennäisnäpertelyjä sixpackin tyyliin. On lisäksi outoa ettei esimerkiksi velkamaat myy kultaansa pois velkoja maksaakseen, tässäkin taitaa olla vaan kansainvälinen kiristys heidän osanaan ettei ao aine menetä liikaa arvoaan.Joka tapauksessa Suomikin lainaa ehdottomasti liikaa ja luottaa talouskasvun tuovan kykyä maksaa ne pois mitä on syytä epäillä suuresti. Itselläni ei kuitenkaan ole hallussani mitään poppakonstia asioihin mutta on se vaan niin ettei ole tavinnut luopua vanhoista hyvistä asioistahädänkään hetkellä.

16.6.2011 19.36  Hevimies

15.6.2011 22:42 AP

Noh noh eivät Kreikkalaiset ole kaikkea keksineet, esim. Roomalaiset keksi viemärit, Egyptiläiset rakensivat pyramiidit ennen kuin phytagoraa oli edes keksitty, paprys kääreet ja lääketiede on myös lähtöisin egyptistä. Egyptiläiset osasivat jopa varastoida sähköä saviruukuissa, mutta eivät osanneet hyödyntää sitä.

16.6.2011 20.07  AP

Mitäs Suomalaiset sitten on antanut maailmalle?

17.6.2011 9.47  Hevimies

No Ruotsin puolesta vuodettiin verta venäjää vastaan. Linux käyttöjärjestelmä joka on maailman historian suurin lahja koko IT maailmalle (100% ilmainen, myös kaupallisessa käytössä). Ei huonosti alle 100vuotta itsenäiselle 5 miljoonan ihmisen kansalle. Tietysti metalli ja hevimiehille Suomalainen musiikki on valtava lahja.
Olemme kirkkaasti metallin kärkimaa koko maailmassa.

17.6.2011 12.58  AP

Aika naurettavia saavutuksia verrattuna sivistyksen lähteisiin.
Mitään noistakaan ei edes olis olemassa ilman sivistyksen lähteitä. IT- maailmaa ei olis olemassa ja Linux nyt ei ole pelastanut mitään, koko linuxia ei olis olemassa jos ei olis tietokoneita ja nettiä.

Huh Huh.

17.6.2011 14.55  Hevimies

Juu ja jos apinat ei olis keksiny käyttää kiviä ja keppejä työkaluina niin kreikkalaisilla ei olis ollu eväitä keksiä yhtään mitään.

Suurin osa maailman servereistä ja viihde elektroniikasta pyörii linuxilla. Että ihan turha dissata. Pyörää ei voi keksiä uudestaan, mutta uusia käyttötapoja hyödyntää pyörää voi.

17.6.2011 16.04  AP

Pyörisi ilmankin. Linux on hyvä juttu, mutta ei nyt ihan samassa sarjassa todellakaan maailmanhistoriassa.

Joka tapauksessa tilanne on se, että jos Suomi olis Kreikan asemassa ja asemat päinvastoin Suomalaisista myös ne, jotka vaativat nyt ettei pidä tukea milään tavalla ja ikinä jne... vaatisivat kovaan ääneen kreikkaa tukemaan meitä.
On suorastaan absurdia kuvitella, että siellä kaikki kreikkalaiset vaan lojuu aurinkorannoilla. Taitaa Suomalaisia lojua suhteessa paljon enemmän.
Suomalaiset ovat lievästi sanottuna juntteja monin tavoin yhteistyössä muiden kanssa ja muiden ymmärtämisessä ja se näkyy toiminnassa.

Venäjän merkitys on suuri. Sitä eivät voi kieltää edes ne, jotka ovat ryssävihaajia.
Suomen ja Ruotsin merkitys koko maailman ja euroopankin historiaan on verrattain pieni. Ellei nyt sitten keksimällä keksi jotain perhosen siipi teorioita.

Pitäiskö muuten Egyptiä tukea, kun ne ovat siellä paljon merkittävämmäsdsä asemassa maailmanhistoriassa, siis heidän esivanhemmat? Vai onko kyseessä vain ohitus asiasta?

Jos sen saa mitä ansaitsee, niin Suomi on ilmeisesti ansainnut sen, että meidän päättäjät päättää mitä ikinä päättääkään ja silloinhan on turha valittaa kenenkään yhtään mistään. Tämä pätee myös jokaisen ihmisen yksityiseen elämään kun jokainen saa mitä ansaitsee.

Jos muuten kyrsii, niin jokainen saa mitä ansaitsee.

17.6.2011 17.15  Hevimies

No eipä ole kukaan tehnyt Linuxille varteen otettavaa kilpailijaa.

Kreikka on EU:n jäsen kusettamalla, ne valehteli talous asiansa ja sen takia saivat jäsenyytensä. Pitääkö mielestäsi kusettajia tukea?

Jos kusetan sulta satasen niin vippaatko vielä tonnin sen jälkeen?

Suomen työttömyysprosentti on huomattavasti pienempi kuin kreikan että mihin perustat väitteesi että suomalaiset lojuu enemmän kuin Kreikkalaiset?

Maiden taloudellinen tilannekkin kertoo jotain aivan muuta, kuin sitä että suomessa lojutaan enemmän kuin kreikassa.

Suomen merkitys IT ja mobiili teknologian kehittäjänä maailmalla on todella suuri.

Joillakin suomalaisilla tuntuu olevan ihmeellinen alemmuus kompleksi että suomi ja suomalaiset ei olis saaneet mitään aikaiseksi ja aidan toisella puolella on ruoho aina vihreämpää joka tontilla.

Jos Kreikka ei olisi Eurossa niin kukaan ei niitä tukis. Esim Ruotsia ei kiinosta Kreikan ongelmat pätkääkään koska ovat edelleen kruunussa.

Ei voi ajatella niin että jonkun muutaman antiikin kreikan äijän takia koko maailma on ikuisesti velkaa kreikalle. Sieltä ei koko itsenäisen Suomen aikana ole tullu yhtään mitään merkittävää.

Tossa on vähän kreikkalaista metallia, kun tökkäät mun nimeä. Jos haluut oppia lisää kreikkalaista kulttuuria.

17.6.2011 20.14  AP

No ei ne kaikki miljoonat Kreikan kansalaiset kusettajia ole

19.6.2011 11.19  Hevimies

No eipä niille kreikan kansalaisille rahaa työnnetä vaan valtiolle.

19.6.2011 14.55  AP

Valtio muodostuu kansalaisista, vaikkei sitä valtion rahaa ihan tasapuolisesti jaetakaan.
Sisäpuolelta kaikki valtion raha taas tulee kansalaisilta.

22.6.2011 10.09  AP

Lienee aika selvä, että Kreikka ajautuu tavalla tai toisella konkurssiin tai velkoja ei makseta. Tämä ei kuitenkaan ole kaikkien kreikkalaisten syy, eikä ole kovin solidaarista sulkea jotain kansaa pois. Ne, jotka haluavat, että kreikka kärsiköön kaikki seuraukset itse huutavat omassa maassaan aina yhteisen solidaarisuuden perään, ainakin jos asia koskettaa heitä itseään. Tämä on kaksinaismoralismia jos mikä. Lisäksi on kornia, edes kuvitella etteikö asia joka tapauksessa kosketa meitäkin.

22.6.2011 15.17  Hevimies

Jaa millon on Suomessa huudettu yleisen solidaarisuuden perään???

22.6.2011 15.56  AP

Jokaikinen huutaa kun on omista asioista kyse. Työttömät, ,että työttömille. Ammattiliitot, että heillle. Kotiäidit, että heille ja samaan lauseeseen on yhdistetty nuo sanat, että kaikille solidaarisuutta, eikä vain toisille.
Kukaan ei halua jäädä ilman vaikka kakille ei voi olla kaikkea, eikä ole sitä ansainneetkaan.

Poliitikoista suurin osa elättelee myös yleisen solidaarisuuden harhaa.

23.6.2011 11.46  Hevimies

Juu no se varmaankin johtuu siitä että kaikki jotka veroja maksaa haluavat rahoilleen vastinetta.

EU:n nettomaksajatkin haluavat vastinetta rahalleen, ja kun eivät saa sitä niin maksuhalut vähenee.

23.6.2011 12.19  AP

Kaikki haluaa omalle ryhmälleen edut, muista ei väliä. Veroille kyllä tulee vastinetta.

24.6.2011 11.15  Hevimies

Aivan ja mitä järkeä on luoda ryhmien välille konflikteja olemalla yhteisessä valuutassa?

24.6.2011 12.55  Suomi on pudonnut vasta puusta

Yhteinen valuutta on kyllä paitsi kätevä, kun ei tarvitse rahanvaihtoa sekä pitää vakautta yllä. Menisi vielä epävakaammin ilman yhteistä valuuttaa. Yhteinen valuutta ei ole ongelma vaan se, miten päätetään siihen liittyvistä asioista korporaatioissa.

Suomi on edelleen junttila yhteistyössä eri ryhmien välillä.

25.6.2011 0.01  Jansku

Vuonna 1999, kun asia oli ensimmäistä kertaa esillä, Kreikkaa ei hyväksytty mukaan euroon, kun talous oli ilmiselvästi kuralla. Vuonna 2001 muut perustajamaat sitten teeskentelivät uskovansa Kreikan hallituksen uusia lukuja, jotta "demokratian kehto" saataisiin euroalueeseen.

27.6.2011 11.14  Hevimies

Yhteinene valuutta on kaunis ajatus, joka ei toimi koska se sitoo kaikki valuutassa olevat maat sosialisoimaan toisiaan.

27.6.2011 12.01  AP

Yhteinen valuutta riippuu ihan ketkä on mukana. Yhtä hyvin voi väittää, että Suomen markka sosialisoi kaikki Suomalaiset sosialisoimaan toisiaan.
Mitään ei tietenkään saa ilmaiseksi.

27.6.2011 12.56  Hevimies

Asetelma on aina sama oli mukana ketä tahansa, joku on aina se joka vetää rekeä ja joku on se joka siinä istuu.

Euro on siinä mielessä perverssi juttu verrattuna vaikkapa usa:n dollarin että kaikilla euro mailla on oma bkt ja omat velat kun taas usa:ssa kaikilla osavaltioilla on yhteinen bkt ja valtion velka.

27.6.2011 13.58  AP

Tuo on kyllä totta.

28.6.2011 12.19  AP

Vielä sen verran, että nyt ollaan eurossa ja sen mukaan on elettävä. Jossittelut ei auta vaan täytyy ajatella mitä saeurauksia on nyt tehdään niin tai mitä seurauksia, jos tehdään näin.

28.6.2011 12.32  Hevimies

Niin tai sitte eurosta on lähdettävä, kyllä Ruotsikin on kruunullaan pärjännyt.

30.6.2011 6.41  Lukekaa tämä

Taloussanomat
29.6.2011

Esimerkiksi ministeriöiden lähetit ovat Kreikassa saaneet 290 euron kuukausittaisen lisäpalkkion - asiakirjojen kantamisesta, kertoo saksalainen Handelsblatt -sanomalehti.

Monissa Kreikan virastoissa virkailijat ovat saaneet lisäpalkkion kopiokoneen tai tietokoneen käytöstä. Julkishallinnon virkamiehet saavat myös bonusta siitä, jos ovat töissä oikeaan aikaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että heidän pitäisi olla työpaikalla ajoissa.

Ateenan valtio-omisteisen bussilaitoksen työntekijöitä kannustetaan saapumaan täsmällisesti töihin 310 euron ylimääräisellä kuukausipalkkiolla. Heille maksetaan palkkaa myös kodin ja työpaikan väliseen matkaan kuluvasta ajasta.

Julkishallinnon kirjanpitäjät taas saavat lisäpalkkaa, ettei heidän tarvitse maksaa itse, jos kassasta puuttuu rahaa.

Handelsblattin mukaan erikoisimmat edut löytyvät kuitenkin Kreikan valtion rautatieyhtiöstä OSE:sta. Noin neljäsosa junahenkilökunnasta saa 420 euron kuukausipalkkion käsien pesusta.

Veturikuljettajat taas saavat jopa 7000 euron kuukausipalkkansa päälle ylimääräisen palkkion jokaisesta ajetusta kilometristä. Lisäksi heidän vapaapäivänsä eivät ole vain 24- vaan 28-tuntisia.

Valtiollisen vakuutusrahaston IKA:n hammaslääkärit saavat erityistukea työmatkojen takia, vaikka he eivät koskaan lähtisi vastaanotolta.

Useiden mainittujen palkkioiden perumista harkitaan tai ne on jo lopetettu.

30.6.2011 9.42  Hevimies

Just

Seittemän tonnia veturinkuljettamisesta + bonukset, kyllä sosialistit osaa tovereille jakaa. Vieläkö AP oot sitä mieltä että meiän tulee syytää noille mulkuille rahaa?

30.6.2011 14.57  AP

Katsokaa nyt kuitenkin mikä on keskipalkka ja kaikki ammatit ja vertailkaa Suomeen, sitten voi katsoa hieman netraalimmin ja todellisemmin tilannetta. Kreikassa on ylilyöntejä. Paljon.
Suomessakin on kuitenkin, eikö vaan?

Kaikkihan ei ooo kreikkassakaan esim. veturinkuljettajia.

Rahaa ei pidä syytää minnekään.

30.6.2011 15.16  Hevimies

Juu ei, onhan sielä ministeriön lähettejä jotka saa 290? bonusta paperin kantamisesta, 320? jaetaan bussikuskeille kun tulevat aikataulun mukaisesti töihin, nopeista oikeusjuttujen ratkaisuista maksetaan bonuksia, valtionvirkamiehille bonuksia jos tulevat suurinpiirtein ajoissa töihin......

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2011063013973150_ul.shtml

30.6.2011 15.32  AP

Joo ja Suomessa on pultsareita, onko siis kaikki Suomalaiset pultsareita?

Tottakai on tullut selville, että systeemi on mätä / systeemissä on mätää, mutta kuinka suuri osa kaikista kreikkalaisista siis on laiskempia ja huijareita kuin Suomalaisista?

Karpo sais aikaiseksi Suomesta samantyyppisen jutun. Sisältö vaan painottuis eri asioihin.

30.6.2011 16.25  Hevimies

No en tiiä ootko kreikassa käyny mut se työtahti sielä on todella verkkaista ja keskellä päivää vietetään siestaa.

30.6.2011 16.57  AP

Ja ollaan sit kiinni töissä enemmän kuin kahdeksasta neljään tekijät Suomessa?

Ehkäpä kuumemmassa täytyy tehdä jotain toisin?

Oletko käynyt tehtaissa?

30.6.2011 20.33  Hevimies

Suomessa on ollu tällä viikkolla ihan yhtä kuumaa kun Kreikassa. Eipä näy lorvintaa, palveluakin saa heti minne tahansa meneekin.
Suomessa olen käyny useissa tehtaissa, kreikassa vaan yhessä pontikka tehtaassa joka oli turisti rysän kiertoajelun kohde.

1.7.2011 3.09  Pentti

Suomi on kyllä huonon palvelun tai palvelemattomuuden ihmemaa. Mistä kummasta olet saanut palvelua?

1.7.2011 9.18  Hevimies

No viimeks eilen sain alkossa todella hyvää ja ystävällistä palvelua kun kävin hakemassa pari erikoisolutta. Alkuviikosta sain hyvä palvelua Lahtisen purkamolla kun kävin autoa näyttää. Tänään saan varmaan taas hyvää palvelua kun käyn alkavan loman kunniaksi lounaalla, eväiden syönnin sijaan.

1.7.2011 14.22  AP

Uskompa, että palveluntaso on myös omista ennakkodotuksista lähtöisin. Toisinaan taas ei. asiakaskin voi provosoida käyttäytymään huonosti. Ei tietenkään pidä provosoitua jos provosoidaan, varsinkaan palvelussa.
Emme kuitenkaan anna "pisteitä" ihan samoin kriteerein. Emme myöskään ole aina kovin itsekriittisiä sen s vihaamme suhteen jos vihaamme vaikka kreikkalaisia tai meillä on jokin käsitys, niin ennakkokäsityksillä on tapana toteutua. Ruokimme niitä tiedotttamattomasti. Esim. kehonkieli viestii asioita, vaikka emme tahtoisikaan tai muut asiat.
Iloisella mielellä saa iloista palvelua. Naama norsunvitulla taas saa huonompaa palvelua.

Aika pieni tuo otanta on Kreikkalista, joita on kuitenkin miljoonia.

Kaikkiin niitä mahtuu kaikenlaisia ihmisiä.

1.7.2011 21.10  Hevimies

Asia on juuri niin kyllä sitä pääassiallisesti saa hyvää palvelua kaikkialla kun itse käyttäytyy hyvin

5.7.2011 22.36  Mitäs tästä sanotte?

Ihmisten, myös poliitikkojen, on helpompi uskoa tarinoita kuin tosiasioita, arvelee kolumnisti Jouko Marttila Ykkösaamun kirjoituksessaan. ( YLE )
Antiikin Kreikan mytologia on täynnä taruja ja taruolentoja. Ihmisen ja härän verenhimoinen risteytys Minotaurus on yksi niistä. Minotaurus teljettiin labyrinttiin Kreetalla, joka hallitsi aikoinaan Ateenaa. Ateena vapautui Kreetan vallasta vasta, kun Minotaurus saatiin tapettua.
Ateenaa ja koko Kreikan itsenäisyyttä uhkaa uusi Minotaurus.
Kreikkalaisten mielestä se on EU:n, IMF:n ja kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden muodostama risteytys, joka meinaa kuristaa maan talouden hengiltä. Syy omaan heikkouteen löytyy aina niin helposti muualta kuin peilistä.
Jos kreikkalaiset ovat kovia kertomaan tarinoita, niin aika moni on myös valmis niihin uskomaan.
Mennäänpä pikakelauksella puolitoista vuotta taaksepäin. Tammikuussa 2010 Kreikan talousongelmat nousivat ensimmäistä kertaa näkyvästi kansainvälisen median otsikoihin. Pääministeri Giorgios Papandreou julisti, että Kreikan ongelmat ovat kotikutoisia, eikä maa tarvitse, eikä tule pyytämään ulkopuolista apua. EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet säesti ja vakuutti, että Kreikka vastaa itse omista budjettiongelmistaan.
Kesti vain muutama kuukausi, kun EU ja IMF sopivat Kreikalle myönnettävästä 110 miljardin euron lainapaketista. Sen piti riittää kaikissa oloissa. Kreikan hallitus lupasi silloin pistää talouden kuntoon. Vuosi on kulunut, puheet ovat samanlaiset ja piikki on yhä auki.
Surkea taloudenpito, epämääräinen tilastointi ja keinottelu ovat olleet tiedossa koko Kreikan EU-jäsenyyden. Jälkiviisaat talouspäättäjät sanovat nyt, että Kreikkaa ei olisi pitänyt koskaan ottaa mukaan euroon. Siitä huolimatta Kreikka yritetään pitää mukana hinnalla millä hyvänsä.
Uudella säästöohjelmalla talous pitäisi saada nousuun, vaikka kreikkalainen tehokkuus kuuluu samaan mytologiaan Minotauruksen kanssa. Olen osallistunut kreikkalaisten isännöimiin kansainvälisiin kokouksiin. Päivän mittaiset kokoukset alkavat puoli kymmeneltä tai kymmeneltä, ensin juodaan tunti kahvia, sitten ihmetellään esityslistaa ja lähdetään kahden tunnin lounaalle. Normaalien ruokajuomien, kahvin ja konjakin jälkeen palataan työmaalle ja ruvetaan sopimaan seuraavaa kokouspäivää.
Kreikassa suurlähettiläänä vuosia ollut Ole Norrback on sanonut sen ääneen parissakin eri haastattelussa: Kreikan järjestelmä on mätä, korruptio rehottaa, eikä oikeusjärjestelmä toimi.
Miksi EU-päättäjät uskovat ennemmin tarinoita kuin tosiasioita ja luottavat siihen, että Kreikka hoitaa asiansa? Tarina ja lupaukset kiehtovat lukuja enemmän.
James Montier on kirjoittanut hauskan kirjan nimeltään "The Little Book of Behavioral Investing". Siinä hän käy läpi yleisimpiä psykologisia syitä, jotka johdattavat ihmisen usein epäloogisiin päätöksiin. Hyvä tarina voittaa aina tosiasiat, vaikka luvut tai muut todisteet olisivat kuinka vahvoja. Tämä pätee niin arkielämän pienissä asioissa kuin suurissa taloudellisissa päätöksissä.
Yksi esimerkki löytyy lääketieteestä. Koehenkilöt jaettiin ensin eri ryhmiin. Osalle kerrottiin, että tietty lääke tehosi 90-prosenttisesti eli lähes aina tauti parani. Toiset saivat kuulla, että lääke auttoi vain 30 prosenttia potilaista.
Näihin lukuihin liitettiin myönteinen ja kielteinen tarina. Myönteisessä versiossa potilas, sanotaan vaikka Pekka, sai lääkettä ja parani täysin. Kielteisessä versiossa lääke ei tehonnut, vaan Pekka menetti näkönsä ja halvaantui.
Koeryhmille esitettiin luvut ja tarinat rinnakkain ja kysyttiin kuinka valmiita he olisivat ottamaan lääkettä, jos heillä todettaisiin sama tauti kuin Pekalla. Kun 90 prosentin hoitotulokseen lisättiin myönteinen tarina - lähes kaikki halusivat ottaa lääkettä. Kun samaan tulokseen liitettiin kielteinen tarina, halukkaita oli enää 39 prosenttia. Ikävä tarina peitti alleen tosiasian, eli sen että, lääke todella tehosi hyvin.
Entä miten kävi, kun heikkoon hoitotulokseen lisättiin myönteisen tarina? Peräti 78 prosenttia ilmoitti ottavansa lääkettä. Kun siihen liitettiin kielteinen tarina, lääkekuurille halukkaat hävisivät lähes kokonaan.
Hyvä tarina toimii siis tehokkaammin kuin tilastollinen totuus. Miten tämä liittyy Kreikkaan? Kreikan pääministeri ja valtiovarainministeri ovat varmasti hyviä tarinankertojia, koska he onnistuvat pumppaamaan maahan jatkuvasti lisää rahaa, vaikka kaikki luvut osoittavat maan olevan konkurssissa.
Kreikan parlamentti on nyt hyväksynyt uuden säästöohjelman. Siitä riittää positiivista tarinaa kerrottavaksi - ainakin hetkeksi. Säästöjen toteuttaminen on kokonaan toinen juttu.
Tästä muistuu mieleen eräs uutinen, joka koski Kreikan tupakkalakia. Tupakoinnin ravintoloissa kieltävä laki säädettiin maassa jo kolmatta kertaa, koska kaksi aiempaa yritystä oli epäonnistunut. Lakia ei noudatettu, eikä sitä valvottu. Toimittaja kysyi ateenalaiselta baarimikolta uskooko hän lain toteutuvan kolmannella kerralla. Mies nauroi ja totesi, että kaikkihan tietävät, että kreikkalaisten on erittäin vaikea noudattaa lakeja.
Säästöohjelman toteuttaminen ja valtion omaisuuden yksityistäminen etenevät hitaasti. Jos luvattua edistystä ei tapahdu, Kreikka on umpikujassa. Ilman tukea valtio ei selviä edes lainojen koroista saati virkamiesten tai armeijan palkoista.
Sanotaan, että armeija marssii vatsallaan. Jos sille tulee nälkä, niin vuoden 1967 sotilasvallankaappaus Kreikassa ei yhtäkkiä tunnukaan enää niin kaukaiselta kuvajaiselta. Siinä on yksi ikävä tarina, jolla voi vaikuttaa päätöksentekoon, pelata uhkapeliä ja kiristää apua taas seuraavalla kierroksella.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini