Blogin arkisto

Italian tilanne on vaikea, muttei toivoton

Share |

Maanantai 8.8.2011 klo 10:02 - Heikki Ikonen


Rahamarkkinoilla koettiin viime viikolla pahin paniikki sitten syksyn 2008, kun markkinat käänsivät katseensa Italiaan, jonka korot nousivat rysäyksellä samaan aikaan kun pörssit rotkahtivat. Italia on ollut jo kauan euroalueen suuri huolen aihe, vaikka huomio on kiinnittynyt tähän asti Kreikkaan. Italian valtion velka-aste on 120 prosenttia bruttokansantuotteesta. Kreikan suhdeluku on vain jonkin verran korkeampi, ja Italia on euroalueen kolmanneksi suurin talous.

Avainsanat: Heikki Ikonen, rahamarkkinat, pörssi, euro, talouskriisi, Italia


Kommentit

8.8.2011 15:10  Cosa Nostra Berlusconi

Mafiahan sielä Italiassa vie 1/3 ja Bercusconin jengi toisen 1/3. Vai onko yhtä ja samaa?

10.8.2011 17:47  JK

Korruptio pitäisi saada kuriin välimeren maissa, ja harmaa talous, mistä valtio verot ottaa jos ne jyllää. Ei sinne hyödytä kaataa eu-rahaa jos eivät pistä taloaan kuntoon.

11.8.2011 9:40  Hevimies

Harmaata taloutta on joka maassa, euro vaan on täysin toimimaton valuutta. Ei se niin voi mennä että voitot pidetään itsellä mutta tappiota jaetaan muille.

11.8.2011 10:21  AP

Euro ei sinällään ole mikään syy sille, että voitot pidetään itsellä ja tappiot jaetaan muille.
Myös ilman euroa näin, mutta yleensä kansallisesti. Myös lajemmin näin voidaan tehdä. Näinhän on tehty imperiumeissa aikanaan järjestelmällisesti, kun on ollut siirtomaita. Asia ei siis ole milään tavalla uusi. Myös yksilön toimintana tämä on lisääntynyt. Puhun nyt Suomesta ja ihan tavallisista ihmisistä, enkä miljonääreistä tai pankinjohtajista.
Tosin ilmaisu voitot pidetään itsellä mutta tappiota jaetaan muille antaa jokaiselle oman merkityksensä. Esim. sosialistit käyttävät usein tätä ilmaisua totaalisesti täysin väärin omien tarkoitusperiensä takia täysin tarkoitushakuisesti ja sokeasti.
Se on ilman oman näkemyksen ketomista ja perusteluja heittoa puskista.

11.8.2011 11:04  Hevimies

Juu no sosialistit nyt sanoo yhtä ja tekee toista.
Suomelle tilanne on kuitenkin varsin epäedullinen.
Koska niin kauan kun ollaan eurossa ollaan riippuvaisia muiden euromaiden talouden hoidosta joka nyt ei näytä kauheen hyvältä. Tarttis ottaa pikaseen oma valuutta takas, kyllä toi ruottikin kruunullaan pärjää eikä niilläkään mitään öljy tuloja ole.

11.8.2011 11:41  AP

Vaikka ei oltaisi eurossa, oltaisiin myös riippuvaisia muiden maiden ja kokonaisien maanosien taloudenhoidosta.
Ihan kuin ennen euroa ja vielä voimakkaamminkin. Tänä päivänä ei ole kuin ennenmuinoin, etteikö vaikka Kiinan asiat vaikuttaisi jos jotain järisyttävää on.
Mikään maa ei pärjää yksin taloudellisesti, jos muutoinkaan.
Ruotsilla on erilainen mentaliteetti ja talous, jossa on oikeaa itsetuntoa ja uskallusta. Siihen verrattuna Suomi on pudonnut vasta puusta, olemme liian paljon muutaman ison asian varassa.

11.8.2011 12:36  Hevimies

Toki muiden maiden talous vaikuttaa maailman markkinatalouteen ja sitäkautta vientiimme. Mutta ei meiän sentään niille tarvi rahaa jakaa jos olemme euron ulkopuolella. Ruottalaiset älys jäädä euron ulkopuolelle kun tiesivät joutuvansa maksajan rooliin, jossa Suomi näyttää viihtyvän.

11.8.2011 12:49  Heikki Ikonen

Euromailla on kyllä edessä päätös, miten yhteisvaluutan jäsenmaiden talouskontrollia pidetään yllä. Vakausrahastot ja eurobondit eivät sinänsä ole ratkaisu, ellei talouspoliittista koordinointia kyetä lisäämään siihen mittaan, että jotkut eivät joudu koko ajan maksajan asemaan toisten eläessä kuin pellossa. Tilapäiset ongelmat ovat toinen asia.

Tai sitten euro hajoaa. Kyllä se realistinen vaihtoehto on, vaikken siihen vielä usko.

yst. Heikki Ikonen

18.8.2011 10:21  Mikko / Halvin Pikavippi

En kyllä itsekään euron hajoamiseen jaksa uskoa, niin iso juttu se olisi että kyllä se yritetään välttää viimeiseen asti..

18.8.2011 10:55  Hevimies

No on niitä isoja juttuja hajonnu ennenkin kuten Neuvostoliitto.

18.8.2011 12:11  Tosi on

Ja Rooma ja Egyptin faaraohallitsijoiden valta. Mikään ei ole ikuista. EU on kaukana näistä. Yhdysvallatkin hajoaa joskus.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini