Blogin arkisto

Kun ihminen oli kaupan

Share |

Maanantai 5.9.2011 - Pekka Masonen


Nostamme muutamia aikaisemmin sivustollamme julkaistuja kirjoituksia uudelleen kommentoitaviksi niiden ajankohtaisen teeman tai muun syyn takia. Osallistu keskusteluun ja ota kantaa!

 

Atlantin orjakaupan myötä ainakin 11 miljoonaa afrikkalaista päätyi Uuteen maailmaan. Orjia tarvittiin työvoimaksi Karibian meren saarilla sijaitseville sokeriruokoviljelmille. Espanjalaisten valloittajien levittämät taudit olivat tuhonneet saarten alkuperäisväestön. Aluksi plantaaseilla oli turvauduttu eurooppalaisiin siirtolaisiin, mutta he eivät sopeutuneet trooppisiin olosuhteisiin.

Afrikkalaisiin päädyttiin, koska Afrikka oli lähellä ja siellä harjoitettiin paikallista orjakauppaa, johon eurooppalaiset saattoivat osallistua. Afrikkalaisia ei viety orjiksi sen takia, että eurooppalaiset olisivat vihanneet heitä. Paikallista orjakauppaa harjoitettiin myös Intian valtamerellä ja Kaakkois-Aasiassa, mutta purjelaivoilla ei voitu kuljettaa ihmisiä pitkiä matkoja.

Ongelma ei ollut niinkään etäisyys vaan aika. Mitä kauemmin merellä viivyttiin, sitä suurempi oli ruumaan sullottujen matkustajien kuolleisuus - olivatpa he orjia, rangaistusvankeja tai matkalippunsa maksaneita siirtolaisia. Atlantin ylittäneillä orjalaivoilla kuolleisuus oli vähintään 10 prosenttia. Vasta höyrylaivat mahdollistivat siirtolaisuuden Aasiasta Amerikkaan ja Euroopasta Australiaan.

Orjakauppiaat eivät olleet hirviöitä. Sijoittajille orjakauppa edusti pelkkiä numeroita, siinä missä mikä tahansa liiketoiminta. Orjakauppa houkutteli, sillä se tarjosi mahdollisuuden nopeisiin voittoihin, vaikka riskit olivat myös suuret. Omatunto oli helppo vaientaa, kun liiketoiminnan kauhistuttavaa todellisuutta ei tarvinnut kohdata henkilökohtaisesti.

Atlantin orjakaupan huippu sijoittui 1700-luvulle. Samaan aikaan voimistui myös sen arvostelu. Äänekkäimmin orjakauppaa vastustivat protestanttiset herätysliikkeet, jotka tuomitsivat sen epäkristillisenä. Rinnalleen he saivat valistuksen filosofit, jotka paheksuivat orjakauppaa epäinhimillisenä.

Orjakauppaa vastustettiin myös käytännöllisistä syistä. Orjuuden pelättiin leviävän siirtomaista Eurooppaan ja heikentävän palkkatyöläisten asemaa, kun työnantajat omaksuisivat plantaasinomistajien arvomaailman.

Historiallisesti orjakaupan vastainen liike on tärkeä, sillä monet kansalaisvaikuttamisen moderneista muodoista syntyivät sen yhteydessä. Yksi on boikotti, joka on yhä tehokas painostuskeino. Edistääkseen asiaansa orjakaupan vastustajat kehottivat kannattajiaan olemaan ostamatta orjatyöllä tuotettua sokeria, kahvia ja rommia.

Kampanja päättyi, kun Ison-Britannian parlamentti kielsi orjakaupan vuonna 1807. Mitään kansantaloudellista romahdusta ei seurannut. Päätöksellä oli merkitystä, sillä yli puolet orjista oli ylittänyt Atlantin brittiläisillä aluksilla.

Vuonna 1815 Euroopan suurvallat sopivat Wienin kongressin yhteydessä lopettavansa orjakaupan. Salakuljetus jatkui siihen asti, kunnes orjuus kumottiin. Ensimmäisenä orjuuden kielsi siirtomaissaan Iso-Britannia 1833, Ranska 1848 ja Alankomaat 1863. Viimeisenä orjuuden kielsi Uudessa maailmassa Brasilia vuonna 1888.

Orjakaupan vastustajien saavuttama voitto on hämmästyttävä, sillä he kamppailivat liiketoimintaa kohtaan, joka oli aikanaan laillista ja yleisesti hyväksyttyä sekä valtiontalouden kannalta hyödyllistä. Orjakauppaa ei siis kielletty sen takia, että orjatyö olisi muuttunut kannattamattomaksi. Jos orjakauppaa ei olisi kielletty, myös orjuus olisi epäilemättä säilynyt paljon pitempään; kenties nykypäiviin asti.

Orjakauppa kiellettiin, koska kansalaisten asenteet sitä kohtaan muuttuivat. Vaikka raha ei haise, tapa hankkia rahaa voi haista - kuten orjalaivojen tulo haistettiin jo ennen kuin ne saapuivat satamaan. Tässä mielessä orjakaupan vastainen liike tarjoaa mielenkiintoisen yhtymäkohdan ajankohtaiseen keskusteluun globalisaation sekä ilmastonmuutoksen haasteista.

Pekka Masonen

Avainsanat: Pekka Masonen, orjakauppa, orjakauppias, orjalaiva, asenteet


Kommentit

14.7.2009 12.37  Orjuus elää ja voi hyvin

Orjakauppa elää ja voi hyvin Suomessa.

Orjuuden määritelmä "Ihminen pakotetaan väkivallalla, muulla rangaistuksella tai näiden uhalla työhön" toteutuu, kun terveitä, työkykyisiä ja -haluisia ihmisiä potkitaan karenssilla ja tulojen menetyksellä uhkaamalla palkattomiin töihin.

Nykypäivän semantiikassa kun työtä ei kutsuta työksi, kierretään samalla kaikki työsuhteeseen liittyvät ydinasiat, kuten esimerkiksi palkka.

Kun palkallisen työtä tekevän vieressä työtön tekee tulojen menetyksellä uhkaamalla samoja asioita samalla tavalla samalla työajalla, mutta ei saa siitä palkkaa, kyseessä on orjuus vaikka sitä kuinka kutsutaan sopeutukseksi, kuntoutukseksi, harjoitteluksi tai vaikka väkerrykseksi.

Valtiovallan näkökulmasta asiahan on helppoa; kun työtä tehdään eri nimikkeellä kuin työ, siiihen voi huoletta lakata soveltamasta työhön liittyviä säännöksiä ja lakipykäliä.

Mitähän muuten perustuslakityöryhmä saa aikaiseksi uudistustyössään ? Kun viime laman jäljiltä 90-luvun lopussa työttömyysongelma oli perustuslain vastainen ("kansalaisilla oikeus työhön"), se ratkaistatiin poistamalla ko. kohta perustuslaista.

Kätevää.

Mitähän työstä sanotaan seuraavassa versiossa ? Sanotaanko esimerkiksi suoraan, että kansalaisilla on oikeus, suorastaan velvollisuus palkattomiin p***njauhantoihin vaikka kuinka vituttaisi ?

14.7.2009 19.03  ?

Mikähän on esimerkki sellaisesta palkattomasta työstä, johon pakotetaan Suomessa?

16.7.2009 0.31  Hevimies

"14.7.2009 19:03 ?

Mikähän on esimerkki sellaisesta palkattomasta työstä, johon pakotetaan Suomessa?"

Työkkärin järjestämät tukityöllistämis projektit. Joissa työtön pakotetaan töihin tai työttömyys korvaukset katkeaa. Tämä on työtä nälkäpalkalla (350e/kk), joka on täysin rinnastettavissa orjatyöhön. Tarja Filatov sai tämän aikaan edellisessä hallituksessa. Nyt se on kovaa vauhtia teurastamassa vähäosaisia YLE verolla.

16.7.2009 18.01  ?

Eikös tuo ole vähemmän kuin työttömyyspäiväraha, onkohan asia noin?
Mitenkähän hyvin nää tekee töitä?

17.7.2009 15.14  Mietipä

"Eikös tuo ole vähemmän kuin työttömyyspäiväraha, onkohan asia noin?
Mitenkähän hyvin nää tekee töitä? "

Kuinka hyvin tekisit itse ?

17.7.2009 16.28  Bietu

Se on samanverran kun kelan työttömyyskorvaus jos ei ole ansiosidonnaisella.

Jos välttämättä haluu riskeerata yrityksensä maineen ottamalla vittuuntuneen työkkäriorjan hommiin niin siitä vaan.

17.7.2009 21.35  Jaa-a ?

"Vittuuntunut työkkäriorja" on aika mielenkiintoinen termi, mutta käytännössä näin.

Eikö kenellekään tule mieleen palkata näitä ja maksaa työstä sama palkka kuin muillekin ?

Voisi olla hieman vähemmän vittuuntunut ja vähemmän työkkäriorja sen jälkeen. Vittuntuneet työkkäriorjat ovat vittuuntuneita yleensä siksi, etteivät he saa rahaa työstään., john pitää mennä tai korvaukset lähtevät.

Saattaisi se kohtaanto-ongelma ratketa näinkin yksinkertaisella tavalla. Varsinkin kun monessa kaverissa ei ole mitään muuta vikaa kuin työttömyys, joka sekin tuntuu olevan aivan riittävän paha rikos itsessään monessa paikassa.

Kyllä kai sen pöllömpikin ymmärtää, että motivaatiota, osaamista ja halua ilmestyy kummasti kun palkkaakin tulee. Etenkin yrittäjän pitäisi tämä ymmärtää. Taitaa se yrittäjälläkin olla melko keskeinen motivaattori tuo raha ?

17.7.2009 21.41  HÄ?

Miks pitäisi maksaa saman verran kuin muillekin, jos ei ole samaa ammattitaitoa ja kokemusta kuin muilla?Eiks riitä vähä vähemmän, mutta enemmän kuin työkkäriorja raha? Vai eikö muu kelpaa?

17.7.2009 21.43  HÄ?

Eikös siinä kumminkin ole myös jotain sellaista, että aika kauan saa olla työttömänä, ennen kuin "pakotetaan" töihin. Ja kieltäytynytkin monesta työstä?

17.7.2009 22.37  Miten niin ?

"Miks pitäisi maksaa saman verran kuin muillekin, jos ei ole samaa ammattitaitoa ja kokemusta kuin muilla?Eiks riitä vähä vähemmän, mutta enemmän kuin työkkäriorja raha? Vai eikö muu kelpaa?"


Mistä tulee automaattisesti ajatus, että työttömällä ei ole ammattitaitoa ?

Työttömällä ei ole TÖITÄ. Korjaan PALKALLISIA töitä. Muita kyllä tarjotaan jatkuvasti.

Pitäisikö muuten työttömälle automaattisesti saada maksaa vähemmän kuin muille, vaikka ammattitaito olisi kuinka hyvä ? Siksi että sai työttömänä vähemmän ?

17.7.2009 22.43  HÄ?

Pitäisikö kaikille maksaa ihan saman verran työkokemuksesta taidoista ja ahkeruudesta ja lpopputuloksesta riippumatta??? Ei kauan työttömällä voi olla sama odotusarvo näihin?

Ainakaan työttömällä ei ole ammattitaitoa saada töitä? Joku pääsee töihin joku ei.

18.7.2009 0.30  Miten niin ?

"Pitäisikö kaikille maksaa ihan saman verran työkokemuksesta taidoista ja ahkeruudesta ja lpopputuloksesta riippumatta??? Ei kauan työttömällä voi olla sama odotusarvo näihin?

Ainakaan työttömällä ei ole ammattitaitoa saada töitä? Joku pääsee töihin joku ei. "


Eipä suinkaan. Mutta miksi sinä oletat että työttömän ammattitaito on automaattisesti huonompi ? Kyseessä on TYÖTÖN, ei vammainen.

Sitä paitsi, kun näet elämää tarpeeksi, huomaat, että ammattitaito ei ole useinkaan se tärkein kriteeri työllistymisessä. Edes suorittavassa työssä.

18.7.2009 10.58  Ahti Pontinen

Ehkä asenne ratkaisee.Sekin on kyllä taito.

18.7.2009 13.34  Hevimies

"Ainakaan työttömällä ei ole ammattitaitoa saada töitä? Joku pääsee töihin joku ei."

Heh voi kiesus mikä pässi. Ite olen ollut usean yrityksen palveluksessa erillaisissa tehtävissä. Olen myös ollut useasti työttömänä, kuten nytkin ja olen ollut myös pitkäänkin työttömänä. Väitätkö siis että joku Erkki 40v joka on ollu ikänsä kunnalla hommissa kun kaveri järkkäsi suojatyöpaikan. On jotenkin ammattitaitoisempi työnhakija kuin meikä, joka ei suhteilla ole yhtään työpaikkaa saanut?

18.7.2009 21.24  HÄ?

Suhteilla on merkitystä.
Jos on kuitenkin työttömänä vaikka vuosia on vikaa kyllä myös työttömässä. Pitäis kouluttautua, vaihtaa alaa tai tehdä jotain muuta kuin sitä samaa jolla ei töihin pääse. Ainakaan odottamalla ei asiat siinäkään hommassa etene.
Ei voi edellyttää, että yhteiskunta tai järjestelmä tai jokin ulkopuolinen taho tulee ja antaa sen työpaikan

19.7.2009 3.13  Hevimies

No eipä niitä hommia terveyden huollon ulkopuolella pahemmin ole johon suoraan koulunpenkiltä pääsee. Kyllä realiteetti on se että Suomen työvoima reservi on täynnä ammattilaisia alasta riippumatta. Suomi on kohta täynnä työttömiä kaikkien alojen moniosaajia, kun tärvätään yhteiskunnan rahat ylikoulutukseen.

19.7.2009 10.31  HÄ?

Niimpä kuitenkin toiset pääsee töihin samalta alalta ilman suhteita ja toiset ei pääse. Aina ei ole kyse pelkästään olosuhteista.Kyllä töitä löytyy jos on valmis sille alalle, jossa niitä on, eikä niin päin, että odottaa että vapautuu. Toisaalta on myös niin, että keskustellaan väärästä asiasta, työpaikka pitäisi itse tehdä eikä odottaa että saa sen joltain.Palkkatyö on aina orjaduunia, otsikon mukaisesti, siinä myy oman työpanoksensa toiselle.
Se, että Suomi on kohta täynnä työttömiä KAIKKIEN alojen moniosaajia on ihan paskapuhetta.

19.7.2009 11.44  tms

ei kaikilla ole edellytyksiä alkaa yrittäjiksi.

19.7.2009 12.33  Ahti Pontinen

Jokainen on oman elämänsä yrittäjä

19.7.2009 23.55  Hevimies

Toki ymmärrät sarkasmin KAIKKIEN alojen moniosaajista. Mutta jo se että joku on pätevä tekemään viittä eri työtä ja on töitä vailla niin uudelleen koulutukseen vaan. Se on suorastaan naurettavaa resurssien käyttöä. Palkkatyö ei ole koskaan orjatyötä koska olet itse myynyt itsesi hinnalla jonka itse hyväksyt. Reilu kauppa siis. Mutta olet osa yhteiskuntaa halusit tai et, joudut noudattamaan yhteiskunnan sääntöjä sulla ei ole vapautta elää kuin eläin. Jos yhteiskunta riistää sut tekemään töitä hinnalla millä et itseäsi ole valmis myymään yhteiskunta varastaa sinulta. Kuten Ahti hyvin tuossa totesi, jokainen on oman elämänsä yrittäjä. Mulle on ihan sama mitä muut ajattelee, hullu paljon vaivaa näkee viisas pääsee vähemmällä.

20.7.2009 9.01  HÄ?

Jos haluat vain tietyn alan töitä ja sen jotain auktorisoitua palkkaa etkä saa niin voi voi. Vaikka sulla oliskin koulutusta viiteen asiaan, niin se ei ole totta mikäli ne kaikki suuntautuvat samalle pääalalle.
Silloin ei ole kyse moniosaajasta. Ja pikemminkin monipuolisesta alansa osaajasta.
Koulutus, jota työttömille tarjotaan ja johon heidät "pakotetaan" ei takaa ammattiosaamista työssä.Näistä pakkokoulutuksista ja pakkotöistä on kyllä keinoja välttyä.Moniosaajan luulisi niitä osaavan? Täytyy myös olla aika pitkällä, että "pakko"töihin joutuu?
Jonkun täytyy tehdä ne muut hommat joita toiset ei tee. Ei ole ihan sama.

21.7.2009 13.10  Ihmettelijä

On se kumma kuinka työttömien työhaluttomuus ja kyvyttömyys aina lisääntyy laman aikana ja sitten näitä töihinpääsemiskyvyttömiä pitää kouluttaa "uusille urille" ja laittaa rangaistukseksi palkattomiin harjoitteluihin karenssilla uhkaamalla.


Luulisi melkein, että olisi palkallisista töistä puutetta ?

21.7.2009 15.41  Ihmettelijä 2

Itse ihmmettelen samaa. Tästä kun jotain mainitsee niin, heti saa kimpuunsa kommentin, että syyllistetään. Ei se niin mene. Kuitenkin itse on saanut töitä ilman ammattikoulutustakin kun on ottanut niitä töitä mitä on. Ja tämä oli vedellisen laman aikana.
Tuntuu siltä, että insinööri ei ole valmis ottamaan täysin toisenlaista esimerkisi fyysistä työtä vastaan, vaikka palkkakin olisi kohtuullinen ja terveydenhoitaja ottaa vastaan vain sen alan töitä jne...
Tästä sitten kiertoilmaisuja käytetään, että ei sovi mulle ja on huono palkka ja täytyyhän sitä saada oman alan töitä ja se on paskaduunia ja vaikka mitä. Vaikka ei olisi tottakaan.
Toinen mistä sitten kommentoidaan on, että kun on 250 000 työtöntä, niin ei ole kaikille töitä. Mitä sitten? Kyse on sinusta.
Käännä kiviä, niin töitä löytyy. Työnhaku täytyy tehdä niin, että se on työtä.Ihmettely ei auta.

23.7.2009 20.17  Insinööri

Nyt kun niin sopivasti oli tuo insinööri otettu tässä esiin, niin kannanpa korteni kekoon ja kopioinpa joskus aiemmin kirjoittamani kommentin tähän:


"Kun nuorena olin töitä vailla, ei pienellä paikkakunnalla ollut tarjota töitä kuin sahalla, jokunen kaupan McJobi sekä siivoojan ja maatalouslomittajan hommia.

Ei kelvannut.

Sen sijaan luin itseni kiitettävillä papereilla insinööriksi ja työmaailmassa ura sitten nousi jyrkällä kulmakerroimella, palkat nousivat ja optioitakin saatiin.

Nyt olen työttömänä, eikä edelleenkään muuten kelpaa kotipalvelun, sahan, maatalouslomittajan tai siivoojan hommat.

Muuta sen sijaan on kehitteillä."


Ja muuta onkin sitten kehitetty tuon jälkeen. Ihmettelijä 2:lle ja muille tiedoksi, etten muuten aio mihinkään paskaduuniin mennä koskaan jatkossakaan.

Ja turha noista on täällä paskaa jauhaa, itsekin suositte paskahommia vain silloin kun jonkuin toisen niistä pitäisi tehdä, ei itse.

24.7.2009 7.42  Yrittäjä

Reilut 30 vuotta tuotannollisen toiminnan työnantajana ovat opettaneet, että ammattikoulutus johtaa ammattitaitoon, nimellisesti, mutta ei välttämättä osaamiseen.

Ammattitaito, koulutuksen kautta hankittu, tuo mukanaan vaateita palkan tasosta. Silti tämä ammattilainen kykenee helposti tekemään monta kertaa kalliimpia tuotteita valmistuskustannusten osalta kuin osaaja. Ja on siitä ylpeä, ...kele.

Normaalit liike-elämän kilpailusyyt karsivat automaattisesti liian kalliksi tulevat tuotteet pois markkinoilta. Ja siis myös niihin liittyvän työn.

Olen itse kouluttanut kymmeniä ihmisiä tuotannollisiin tehtäviin, jotka edellyttävät korkeaa osaamista. Henkilöistä, joilla ei ole alaan liittyvää ammattikoulutusta, tulee nopeimmin ja parhaimpia osaajia. Pisimmät työsuhteet ovat yli 25 vuotisia.

Taloudellisesti kannattavimpia työntekijöitä ei valitettavasti ole löytynyt yhtään tuosta ammattilaisten joukosta. Vähiten oman palkkansa tienaamiseen kykeneviä kylläkin.
Näiltä osin on meillä selviö, että osaajat ja itseään jatkuvasti kehittävät pitävät parhaiten yrityksen ja työpaikkansa pystyssä. Ja saavat suurimmat vuositulot.

Pitäköön yhteiskunta vastahankaiset pakkokoulutettavat ammattilaisensa ja orjansa. Kuka niitä haluaa työpaikalleen ilmapiiriä rikkomaan.
Meillä on silti edelleen täystyöllisyys ja olisi runsaasti töitä tarjolla mutta ei osaajiksi halukkaita. Hupaisaa !

24.7.2009 14.28  Sitä saa mitä tilaa

"Pitäköön yhteiskunta vastahankaiset pakkokoulutettavat ammattilaisensa ja orjansa. Kuka niitä haluaa työpaikalleen ilmapiiriä rikkomaan.
Meillä on silti edelleen täystyöllisyys ja olisi runsaasti töitä tarjolla mutta ei osaajiksi halukkaita. Hupaisaa ! "

Ehei ! Mitä minä olen huomannut, niin ihmisestä tuilee pakkokoulutettava ja vastahakoinen silloin kun se tehdään nykypäivän tapaan ilman palkkaa ja todennäköisin tulos on se, että lopussa 20 koulutettavasta 1 saa määräaikaisen pestin, jos tarvetta edes enää on.

Sen sijaan kohtuupalkallisiin hommiin on pyrkijöitä ollut aina jonoksi saakka, sitä pätevämpää, mitä paremmat palkat eikä yhtään ole tarvinnut ruoskan kanssa jonoon ajaa. Kun aikaan otin ihmisiä paljonkin töihin, ennätys oli yli 200 hakijaa yhtä insinöörin paikkaa kohti. Tämä 5 vuotta sitten, tänä päivänä "työvoimapulasta" johtuen luku olisi paljon suuurempi.

Haettiin min. 5-7 vuoden työkokemusta ja luonnollisesti kovia meriittejä ja todisteita menestyneistä caseista. Löytyi hyviä ihmisiä niin, että suorastaan harmitti, ettei kaikkia voinut ottaa. Parinkymmenen vuoden kokemuksella, kovalla koulutuksella ja kiistattomilla näytöillä.

No, me maksoimme kieltämättä kohtuullisen hyvin. Työvoimapula on lähinnä niillä, joiden liikeidea on siksi kehno, että kate on revittävä joka palkkasentistä tinkimällä.

Vaikka kuinka jeesustellaan, ettei se palkka aina tärkeä ole eikä raha motivoi, niin tutkimukset osoittavat, että toimitusjohtajatasolla rahan merkitys on iso ja siitä alaspäin mennessä se vain suurenee koko ajan kunnes alimmaisia paskahommia ei tehdä MINKÄÄN MUUN vuoksi kuin rahasta.

Saat siis juuri niin hyviä tekijöitä kun olet niihin valmis sijoittamaan.

Rutinaa kuuluu lähinnä niiltä, joiden vaatimustason ja palkanmaksun välillä on huomattava epäsuhta. Joitakin typeriä "alipalkattuja ammattilaisia" saattaa löytyä, muuta älä odota, että niitä kävelee jatkuvasti ovesta sisään. Päin vastoin ne ovat sen oven takana missä saa parhaimmat palkat.

Laitapa "ammattilaista hakiessasi" palkaksi 500 kuussa - pääset taas valittamaan tyävoimapulaa ja siitä kuinka kaikki muut kuin sinä itse ovat laiskoja ja työtävieroksuvia luusereita.

Laita 5000 - saat oven taakse jonon mistä valkata.

24.7.2009 15.12  Tasa-arvolässytystä

Kaikilla ei ole,eikä tule samanlaisia taitoja, ihmisen tasa-arvoisuus ei käytänössä voi toteutua

6.8.2009 16.27  Jaska

Jaa ettei ihminen ole kaupan ? On toki ja halvalla menee:

http://www.taloussanomat.fi/tyo-ja-koulutus/2009/08/05/tasta-tyontekija-500-eurolla/200917652/139?pos=14

6.8.2009 16.43  OSTA

Kaikkihan kaupan on

24.12.2010 5.02  supra shoes

Thank you for sharing your stuff on blog.It is doubtless that we have similar interests.Something are very helpful to me.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini