Blogin arkisto

Hajoaako euro?

Share |

Keskiviikko 14.9.2011 - Heikki Ikonen


Euroalueen velkakriisi uhkaa jo yhteisvaluutan olemassaoloa, arvioi aikakauslehti Economist. Euro voisi hajota niin, että Kreikan kaltaiset heikot maat toteavat yhteisvaluutassa pysymisen käyvän kalliimmaksi kuin siitä eroamisen. Devalvaatio on normaali lääke talouskriiseissä, mutta euron jäsenillä ei ole siihen mahdollisuutta.

Kuuri olisi armoton, koska se johtaisi pankkien konkursseihin ja entistä pahempiin sisäisiin levottomuuksiin. Kansalaiset yrittäisivät saada rahansa maasta ulos, mutta vain jotkut siinä onnistuisivat. Muiden säästöt devalvoituisivat raskaasti, eli suuri osa niistä sulaisi taivaalle. Mutta ennen pitkää devalvoitunut valuutta vetäisi niiden taloudet kasvuun.

Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, raha, euro, euroalue, EU, velkakriisi, talouskriisi, pankkikriisi, velkajärjestely


Kommentit

14.9.2011 14:43  kallista kaikki

Puhutaan paljon vahvojen maiden omasta eurosta vaan taitaisi olla kallis valuutta. Olisi siinä vientipuljuilla nielemistä. Ei taida olla halpaa ratkaisua tässä sopassa.

14.9.2011 16:09  PAV

Elämä on.
Mielestäni on täysin spekulatiivista miten asiat olisivat, jos olisi tehty aikanaan toisin, ettei oltaisikan eurossa.

15.9.2011 11:22  VK

Hyvinhän euron kanssa on präjätty tähän asti. Nyt on se totinen paikka, eli paljonko lysti maksaa kunnes kriisi on ohi. En kaipaa markkaa takaisin, mutta euroon pitää saada paremmat systeemit valuutan suojelemiseksi. Jotain tommosta ku Stigliz ehdottaa. Ei pidä mennä kriiseihin housut kintussa vaan ennakoida. Tää joidenkin euromaiden tuhlaus oli tiedossa ajat sitte jo vaan ei puututtu. Ei toista kertaa samaa virhettä kiitos. Tai sitte mennään siihen markkaan takasi.

15.9.2011 11:31  Hevimies

Ei se vaan tule toimimaan niin kauan kuin mailla on oma bkt. Jos nyt vaikka tehtäis super vahva euro parin talousmaan kanssa ja potkittais muut jonnekkin liiraliigaan, niin 10v päästä joku talousmaa kyykkää ja muut potkii sen liiraliigaan.

Yhteinen bkt muuttaisi kaiken ei tarvis enää miettiä että kuka tukee ja ketä. Mutta se tuskin koskaan tulee tapahtumaan joten parempi ois ottaa markka takas ja alkaa luomaan omaa tulevaisuutta itsenäisesti.

16.9.2011 10:42  Hajoo

Bruttokansantuote on bullshittiä monelta osin!

16.9.2011 10:45  Eurooppalaisten luulot ovat liian kovat

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/09/16/lagarde-varoitti-kreikka-voi-jaada-ilman-lainaa/201113156/12

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde varoittaa, että IMF voi pidättäytyä maksamasta Kreikalle omaa osuuttaan seuraavasta kahdeksan miljardin euron lainaerästä


Euro tuskin katoaa tai hajoaa. Ellei haoamiseksi katsota useoiden maiden "lähtemistä" pois eurosta.
Eurolla on pelattu liikaa. Se on ihan liian vahva Usan Dollariin nähden.

17.9.2011 20:48  Erilaisia euroja?

Brittiläinen talousasiantuntija David Marsh ennustaa, että euroa hajoaa kohta kahtia. Hän uskoo, että joidenkin maiden velkakriisin vuoksi yhteinen valuutta ei kestä enää kauan paineita. Rahaliitto voi hajota kahteen erilliseen leiriin, lähinnä Etelä-Euroopan maiden käyttämään halvempaan euroon ja kalliimpaan euroon, jota käyttävät Saksan ja Suomen kaltaiset, alhaisen inflaation maat.

19.9.2011 11:18  plus miinus

Jos jäädään siihen yläeuroon, niin sen kurssi tulee olemaan korkea. Inflaatiolle hyvä, viennille paha.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini