Blogin arkisto

Hurmoshenkeä vakavien aiheiden parissa

Share |

Keskiviikko 5.10.2011 - Heikki Ikonen


nordicbusinessforum3.jpg

Suomen yrittäjäyhteisön järjestämä Tuottava vastuullisuus -seminaari Jyväskylän paviljongissa keräsi kunnioitettavat 1800 vierasta.

Kaksipäiväisen tapahtuman tunnelma oli kauttaaltaan innostunut. Pääpuhujan, Nobel-palkitun Yhdysvaltojen entisen varapresidentin Al Goren esityksen päätteeksi tunnelma kohosi kattoon kuin rockfestivaalissa. Spontaaneja aplodeja saivat osakseen muutkin luennoitsijat, vaikka moni heistä keskittyi tiukasti asiaan yleisöä kummemmin kosiskelematta.

Osalle luennoitsijoista lavadraama tosin oli esityksen keskeinen elementti. Tehokkaimmin sen toi esiin maailman parhaiden motivaatiokouluttajien joukkoon luettu Les Brown. Häneen jos kehen osuu suomalainen sanonta "puhuu kuin pastori".  Todella vaikeista oloista lähteneen Brownin esitystavassa välkkyi liki uskonnollinen hurmos, kun hän kannusti kuulijoitaan muuttamaan elämänsä samalla määrätietoisuudella ja sitkeydellä kuin hän itse aikoinaan. Ilmapiiri toikin mieleen herätyskokouksen, kun yleisö toisti Brownin perässä tämän rukousta muistuttavia iskeviä teesejä.

Kuulijagallupin perusteella vaikutuksen teki myös Yhdysvaltojen Suomen suurlähettiläs Bruce Orecek, joka visioi painavaa asiaa fossiilisten polttoaineiden jälkeisestä maailmasta. Kehonrakennuksen raskaassa sarjassa menestynyt jätti on monumentaalinen ilmestys. Ekologisen tietoisuuden ja vaihtoehtoisten energiamuotojen kannattajia on pilkattu viherpiipertäjiksi, mutta pakastearkun kokoiseen ja jyhkeästi esiintyvään suurlähettilääseen vähättelevä ilmaus istuu harvinaisen huonosti.

nordicbusinessforum2.jpg

Eettiset normit jo väistämätön osa liiketoimintaa

Nuoria järjestäjiä ei voi syyttää ainakaan rohkeuden puutteesta, sillä seminaarin teemaa lähestyttiin pääosin yritysten yhteiskunnallisen vastuun näkökulmasta. Perinteisestihän sitä ei pidetä voittoa tavoittelevan liiketoiminnan ydinalueena, mieluumminkin rasitteena. Seminaarin viesti kuitenkin oli, että vastuunkanto yhteisistä ongelmista voi olla hyvää bisnestä. Aihetta tarkasteltiin etenkin ympäristökysymysten ja ilmastomuutoksen kannalta.

Osa puhujista piti vastuullisuutta jopa välttämättömänä osana liiketoimintaa, koska nykymaailmassa yritykset ovat jatkuvan julkisen tarkkailun kohteena. Rikkaiden maiden kuluttajat osaavat äänestää lompakollaan, ja he seuraavat tarkasti monia tietolähteitä, joista nettiaikakaudella ei ole pulaa. Vastuuttomien yritysten maine tärveltyy nopeasti - ja sitä helpommin, mitä suuremmasta yrityksestä on kyse.

Vaikkapa lapsityövoiman käyttö tuottaa äkkiä ikävää julkisuutta ja kuluttajaboikotin. Kansainvälisten suuryritysten kohdalla siihen voi riittää jo alihankkijoiden toiminta. Suuret yhtiöt tekevätkin nykyisin yhteistyötä erilaisten kansalaisjärjestöjen kanssa, koska se helpottaa eettisten reunaehtojen ja yhtiön julkisen statuksen vaalimista.

Järjestäjät olivat silminnähden tyytyväisiä tapahtumaansa; heitä edustanut yrittäjä Hans-Peter Siefen joutui jopa pidättelemään kyyneleitä lavaosuudessaan. Siefen lupasi vastaavan tilaisuuden jo ensi vuodeksi, aiheenaan kasvu. Yleisön reaktioiden perusteella väkeä ei tule siitäkään tapahtumasta puuttumaan.

Heikki Ikonen
Kuvat: Nordic Business Forum

Avainsanat: Heikki Ikonen, Nordic Business Forum, Tuottava vastuullisuus, Al Gore, Les Brown, Jyväskylä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini