Blogin arkisto

Palvelua ei voi tehdä varastoon

Share |

Maanantai 14.11.2011 - Tapio Rissanen


Tämä on Tapio Rissasen Hyvä palvelu -blogisarjaa, osa 5/7.

Palvelun keskeinen osa on usein aineeton. Se tuotetaan ja kulutetaan paljolti samanaikaisesti. Tämä merkitsee silloin myös sitä, että sitä ei voi tehdä varastoon. Siitä huolimatta monen palvelun valmiuden luominen ja laadukas tuottaminen saattaa edellyttää erittäin mittavat etukäteispanostukset. Kuluttajapalveluista tästä esimerkiksi voidaan ottaa vaikka lonkan tekonivelleikkaus. Hoidon valmistelu ja leikkaustiimi ja olosuhteiden luominen ovat edellyttäneet miljoonien eurojen investointia sekä palvelun tuottajien vuosikymmenien koulutuksen.

Yhteisömarkkinoiden puolelta vastaavaksi palvelun tuottamisen vaatimasta mittavasta voimavarojen käytöstä voimme ottaa uuden lääkkeen tai hoitomenetelmän tutkimuspalvelut tai vielä kalliimpana Yhdysvaltain kansalle tuotetut turvallisuuspalvelut armeijan ja erittäin monilukuisten viranomaisten toimesta. Hintalappu on "tähtitieteellinen", lopputulos kuitenkin kyseenalainen. Mikä onkaan paljon puhuttu hinta-laatu-suhde? Paikallisesti turvallisuuspalvelua voi tuottaa paljon edullisemmin. Usein siihen riittää hyvä valaistus, "rikkinäinenkin" valvontakamera tai joskus asemahallissa vilahtava poliisi.

Palvelun kuluttamisen ja tuottamisen arjessa monet palveluja tuottavat yritykset ja yhteisöt ovatkin siirtyneet aikavarausjärjestelmään palvelun parantamiseksi. Siinä asiakas varaa palvelun tuottajalta etukäteen ajan, jolloin palvelu hänelle luovutetaan. Näin menetellään paljolti tuhansilla palvelutuotealoilla mm. terveydenhoitoalalla, pankki- ja vakuutuspalveluissa, matkustamisessa, hotelleissa, ravintoloissa, kampaamoissa jne.

Sarjan aiemmat osat:
Hyvä palvelu on kuin mittatilauspuku (osa 1/7)
Hyvä palvelu on kuin mittatilauspuku (osa 2/7)
Palveluelinkeinojen paradoksi (osa 3/7)
Asiakkaan kokemus ratkaisee (osa 4/7)

Avainsanat: Tapio Rissanen, asiakaspalvelu, palvelu, työ, asenne


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini