Blogin arkisto

Kuinka eurosta erottaminen onnistuisi

Share |

Keskiviikko 23.11.2011 - Heikki Ikonen


Suomessa kuten muissakin taloutensa hyvin hoitaneissa euromaissa kansalaisten mielialat alkavat kallistua siihen, että ylivelkaantuneet ja säästökuurista kieltäytyvät maat pitäisi erottaa eurosta. Tämä koskee ennen kaikkea Kreikkaa, jossa tuore hallitus etsii hiukan epätoivon makuisestikin poliittista selkänojaa, jotta hallitus voisi täyttää luotottajien vaatimukset.

Eurosta erottamiseen on kuitenkin suuri juridistekninen este: eurosopimusta luotaessa ei otettu edes huomioon mahdollisuutta jonkun maan erottamisesta, vaikka poliittista halua siihen löytyisi. Sopimus ei siis mahdollista eurosta erottamista kuin sopimusta rikkomalla. Siitä seuraisi varmasti suuri sotku, jos erotettu ei päätöstä nielisi.

Todellisuudessa eurosta ulos savustaminen olisi kuitenkin helppoa. Jos jäsenmaa Kreikan tapaan ajautuu totaaliseen kassakriisiin, se ei voi maksaa palkkojaan, eläkkeitään ja muita maksujaan. Maa on silloin täysin ulkoisen tuen varassa, kuten Kreikka parasta aikaa.

Itsenäisen valuutan varassa oleva maa ei tällaiseen tilanteeseen voi käytännössä koskaan joutua, koska sillä on oma keskuspankki. Keskuspankki varmistaa valtion maksukyvyn missä tahansa tilanteessa pumppaamalla setelikoneesta rahaa valtion kassaan sen velkakirjoja ostamalla. Se ei ole keskuspankkien mieleen, koska valtion setelirahoitus kiihdyttää inflaatiota, mutta eivät keskuspankit anna kotivaltionsa kaatua.

Euron jäsenillä ei tätä mahdollisuutta ole – muuta kuin EKP:n suostumuksella. Ja näinhän EKP on toiminutkin: se on ostanut kriisimaiden velkakirjoja pitääkseen niiden korot siedettävänä ja estääkseen valtioiden konkurssin. Se on pitänyt euron koossa.

Jos kriisimaa itsepintaisesti kieltäytyy noudattamasta sille asetettuja ehtoja talouden tervehdyttämiseksi, euromaat ja EKP voivat tukensa lopettamalla ajaa maan pikaisesti umpikujaan. Kun muualtakaan rahaa tuskin löytyy, on maan pakko palata äkkiä omaan valuuttaan varmistaakseen toimintakykynsä keskuspankkirahoituksen kautta.

Toinen asia on, kuinka kivutonta ja poliittisesti viisasta erottaminen olisi Kreikan tai kenenkään kohdalla. On selvää, että siitä seuraisi suuria taloudellisia vaikeuksia ja poliittisia levottomuuksia. Mutta johonkinhan euromaiden on raja vedettävä. Teknisesti erottaminen kyllä onnistuu: tuen loppuessa konkurssin tehnyt jäsenmaa ei voi muuta kuin käyttää ainoaa jäljellä olevaa pelastusrengastaan eli palata omaan valuuttaan.

Heikki Ikonen

Avainsanat: Heikki Ikonen, euro, talous, euromaat, ekp, kassakriisi


Kommentit

23.11.2011 11:45  Hevimies

No eihän ketään tarvi erottaa, raha maat vaan itse eroavat niin kato käy automaattisesti, sitten vaan keskenään kehittämään uutta valuuttaa kunnes taas löytyy joku jonka mukana pito ei ole kannattavaa. Lopulta eurossa on vain yksi maa jolla on rahaa enemmän kuin muilla mailla, kansalaiset tienaavat jalkovikiviä ja maksavatplatinalla. Kiinasta lennätetään siivoojat koteihin kuparilla. viva la globalisation.

23.11.2011 12:12  ei pankkikriisiä enempää kiitos

Jos Kreikka lähtee ja tuolla tavalla kai lähtee jos lähtee niin jättää velat maksamatta. Tai kuka vaan maa jos lähtee. Sen takia ei kannata toivoa euron hajoamista, lainaraha on jo nyt tiukassa pankissa. Saadaan uus 90-luku nyt vaan koko EUseen.

23.11.2011 13:43  Turhaa, niin turhaa

Tästäkin on saatu hirvee haloo, sellainen maailmanlopun meininki. Ihan kuin syyskuun 11. päivän iskuista World Trade Centeriin. Ei siitäkään maailmanloppua tullut. Eikä monesta muustakaan asiasta. Vouhkaaminen sais loppua. Se vie aikaa ja energiaa ihmisiltä todellisilta asioilta. Jos jotain sitten tapahtuu niin tapahtuu. Turha näistä tavallisen ihmisen on kumminkaan vouhkata, siitä ei ole kuin haittaa.

23.11.2011 16:27  nenää pitemmäs

Ei nyt ihan niinkään .Tää laskusuhdanne kirpasee kaikkia yrittäjiä myös ja sen takana on nää velka ja valuuttasählingit. Ei tuu maailmanloppu mutta konkurssit ja työttömyys on ihan tarpeeks kovaa tavaraa.

23.11.2011 16:55  Turhaa, niin turhaa

Asiasta jauhaminen ei muuta asiaa yhtään mihinkään. On asioita joihin voimme enemmän vaikuttaa ja asioita joihin emme voi juurikaan vaikuttaa. Kannattaa varautua pahimpaan, mutta toimintaa kohti parempaa ei pidä silloinkaan keskeyttää. Kuka täälläkin kommentoijista pystyy asiaan vaikuttamaan ja miten? Kaikkia yrittäjiä asia ei kirpaise. Huonoina aikoina jotkut pärjäävät jopa paremmin. Esim perintätoimistot ja monet muut.
Eri asia jos ei jauha ja vain spekuloi ja voi oikeasti tehdä asialle jotain, edes omalta kohdaltaan. 99,99 prosenttia ja vähän enemmän on kuitenkin selittäjiä ja pätijöitä eikä mitään muuta.

23.11.2011 18:26  niinno

Kansalaistunnelmat vaikuttaa poliitikkoihin. Ja poliittiset päätökset tässä oleellisia on. Antaako Suomi apua vai ei ja millä ehdolla. Ei sitä yksin suomi päätä mutta osaltaan vaikuttaa.

24.11.2011 12:57  Hevimies

No varmaa on että vaikenemalla ei ainakaan vaikuta. Jos Suomi jää euroon roikkumaan on Neuvostoliiton tie edessä, bulamaista ei talousmaita tule vaikka sinne kuinka syydettäisiin rahaa.

24.11.2011 18:50  Vaihtoehtoja on ainakin periaatteessa vaikka kuinka paljon

Kaikki eivät ole samaa mieltä. Missähän lienee suurin viisaus?
Ainoa mallihan ei suinkaan ole, että EU tai edes euro säilyy juuri nykyisen kaltaisena. Vaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon. Oma valuutta Suomelle on vain yksi vaihtoehto lukuisien joukossa, eikä taida olla lyhyellä tähtäimellä kovinkaan todennäköinen vaan jopa erittäin, erittäin epätodennäköinen.

27.11.2011 16:29  keskustelulla on arvoa

En kannata euron hajoamista, mutta se on totta, että vaikenemalla ei kukaan vaikuta suuntaan tai toiseen. Keskustelulla on arvoa.

27.11.2011 18:38  ???

Kaikilla keskusteluilla? Jos onkin arvoa, niin ainakin niiden arvojen ero on kyllä mittaamattoman suuri, käydäänkö niitä pultsareiden kesken keskikaljakuppilassa vai toisessa päässä, mitä siellä sitten lieneekään. Keskuteluiden tasoerot ovat hyvin suuria ja surimmat äänessä olijat keskustelufoorumeilla eivät ole suurimpia asiaan vaikuttajia. No, tietenkin on johtajia ja harhaanjohtajia.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini