Blogin arkisto

Itseensä käpertymisen mielettömyys - tapaus Pohjois-Korea

Share |

Maanantai 16.1.2012 - Heikki Ikonen


Pohjois-Korea keräsi vaihteeksi muun maailman huomion, kun Kim Jong-il, yksi historian verisimmistä tyranneista, heitti veivinsä. Valtaistuimen perineeltä pojalta tuskin kannattaa odottaa kummempia otteita kuin isältään. Pian uutiset unohtavat taas tuon 22 miljoonan ihmisen keskitysleirin, jonka kansalaiset kitkuttavat jatkossakin nälässä ja pelossa ties minne asti.

Pohjois-Korean sisäiselle tilanteelle emme valitettavasti mitään mahda, mutta maa kannattaa pitää mielessä arkisen itsekkäistä syistä. Nyt, kun olemme taas talouskriisin keskellä, monet näkevät itseensä käpertymisen oikeaksi ratkaisuksi yhteen jos toiseen ongelmaan. Talouden sarallakin nousevat puheet kansallisesta itsekkyydestä ja itsestä huolehtimisen ensisijaisuudesta. Sen uhkaksi koetaan kansainvälinen talous eri muodossaan – siis kaupan, palvelujen ja investointien liike yli rajojen.

Pohjois-Korea antaa kuitenkin surkean muistutuksen itseensä käpertyminen riemusta. Maata on johdettu kommunistien valtaannousun jälkeen omavaraisuuden nimissä, ja tulokset ovat pahimmat mahdolliset. 1990-luvulla maassa kuoli arviolta miljoona ihmistä nälkään, koska se ei saanut enää tukea – kuten energiaa, lannoitteita ja maatalouskoneita – omaan konkurssiinsa ajautuneelta aateveljeltä Neuvostoliitolta.

Oma tuotanto ei kyennyt tukea korvaamaan, toisin kuin ideologia väitti. Tilanne ei ole noista ajoista oleellisesti kohentunut.

Toki Pohjois-Korean talouden takapajuisuuden takana on muutakin kuin eristyminen – mafiatyyliin hoidettu keskusjohtoinen komento- ja korruptiotalous on aina tuhoisa järjestelmä. Mutta sellainenkin voi pärjätä edes kohtuullisesti, jos se toimii taloudessa kansainvälisesti. Kiina ja Lähi-idän öljyvaltiot ovat diktatuureja, mutta taloudellisesti ne ovat aivan toisesta maailmasta kuin Pohjois-Korea.

Syy on pohjimmiltaan yksinkertainen – modernit teollisuusyhteiskunnat perustuvat tehokkaaseen työnjakoon. Mikään valtio ei ole resursseiltaan niin mahtava, että se voisi tuottaa kaiken itse riittävän tehokkaasti ja edullisesti.

Jos Suomen talouden rajat suljettaisiin Pohjois-Korean tapaan, jäisimme vaille suurta osaa niistä hyödykkeistä, joiden varassa elämämme pyörii. Tuotannolliset ja taidolliset resurssimme eivät mitenkään riittäisi kaikkiin tarvitsemiimme autoihin, tietokoneisiin ohjelmistoineen, lentokoneisiin, rakennuskoneisiin, maatalouskoneisiin, polttoaineisiin… Sen sijaan saamme niitä vaivatta ja kustannustehokkaasti, kun vaihdamme niitä hyödykkeisiin, joiden valmistamisessa olemme hyviä ja kustannustehokkaita.

Kansainvälinen talous perustuu järkevään työnjakoon, joka toteutuu hyödykkeiden ja palvelujen vaihdantana. Etenkin pienelle maalle se on elintärkeää. Pohjois-Korea on ideologisen typeryyden vuoksi käpertynyt itseensä jo reilut 70 vuotta. Seuraukset ovat kammottavat.

Heikki Ikonen

Avainsanat: Heikki Ikonen, Pohjois-Korea, talous, talouskriisi, nälänhätä, kommunismi, diktatuuri


Kommentit

16.1.2012 10.50  Peeti

Kauppa kannattaa, rajojen sisällä ja niiden yli. Ei sitä muuten olisi tehty kivikaudesta asti.

16.1.2012 14.31  Pieni lisäys

Kunhan muistaa myydä kalliimmalla, kuin on oma hinta!

16.1.2012 14.37  Hevimies

Eiköhän tuo länsimaisen taloudenhoito perustu täysin ylivarojensa elämiseen. Että päin persettä se on kaikkialla, tyyli vain vaihtelee.

16.1.2012 16.24  AP

Ei suinkaan ihan kaikki länsimainen hyvinvointi tai taloudenhoito ole perseestä. Kyllähän Pohjoiskorea ja sen kaltaiset ovat täysin omassa sarjassaan. Pyramimallinen tapa, jossa alimmalla tasolla olevat kuolevat joukoittain... on täällä sentäs lievästi sanoen hieman tasaisempaa, sananvapaus paljon suurempaa ja mahdollisuus muuttaa poiskin...
Länsimaiset tuotteet ja palvelut ovat vain hävinneet enevissä määrin esim aasian talouksille, jotka lähtevät alempaa,talous nousee kohisten.... länsimaisella tasolla mahdottoman isot nousut ovat nykyään melko mahdottomia, ainakin pikäaikaiset.
Säätelyä on kuitenkin aika pahasti. Neuvostoliiton aikana säätely oli vain toisenlaista. mItään vapaata markkiinataloutta lähelläkään ei olla edes käyty. Kaiken maailman yritystuet ja maataloustuet ja muut maan sisäiset tuet, maanosa tuet, muu korruptio, hyvä veli systeemit ja mafiat rehottaa, jotkut niistä on jopa laillistettu, jotkut ovat maan tapa, jotkut muutosvastarintaa, muinaisjäänteitä, osa ihan rikollista, osa tyhmyyttä. Näiden päälle on vielä byrokratia ja sosiaalituet. Rahat on tuhlattu helvetillisellä tavalla järjestelmiin, virkamieskoneistoon, paperin ( ja digitaalisesti nykyään ) ylläpitoon ja kaiken maailman systeemeihin, joka turvaa vähemmistöjen ja onnettomien oikeuksia periaatteessa. Periaatteet on näemmä tärkeempiä, kuin elävä elämä.

17.1.2012 8.58  Hevimies

Hmm eipä tää Suomen touhu kauheen vapaalta markkinataloudelta vaikuta. Yks taho ostaa samaa tuotetta kuin toinen. Toinen taho joutuu myymään sitä halukkaille, Mutta yks taho tyrkyttää sen pakolla sen kaikille.

Arvaa kuka on yks taho?

17.1.2012 17.46  ????

Yle?
Posti?
Alko?

18.1.2012 18.54  Hevimies

Yle on oikea vastaus, pistetään palkinnoksi kunnon hevi.

18.1.2012 22.25  Puupää

Verotkin on.

19.1.2012 15.57  Hevimies

Mikäs se kaupallinen taho mahtaa olla jonka kilpailua verot vääristää?

Yle taas ostaa samoja ohjelmia kuin maksukanavatkin.

19.1.2012 17.04  Yle hyvä, verot paha

Oikeastaan kaikki kaupalliset tahot.
Kuitenkin, kun yritykset keräävät palkansaajien verot, alvit ja sosialliturvamaksut jne.... maksutta, verottajan maksattaessa tästä aiheutuvat kustannukset niiden kerääjällä, niin ne tahot joissa tätä työtä tehdään eniten.

Valtio suosii ( virkamiehet ) suosivat tiettyjä kaavoja, niitä jotka ovat heidän byrokratiansa mukaan koulutettuja ja altistettuja ja kavereita. Vaikka olisi parempiua, niitä ei oteta huomioonkaan koska byrokratia on tärkeämpää ja tietyt mottipäiset säädökset...

Verotus, kun kaikki tapahtuu Suomessa vääristyy melkoisesti kun siitä verrataan siihen ettei olla Suomen verotuksen piirissä.

Että verot vääristävät kaikkea.

Tiettyjen tuotteiden hinnasta suurin osa on veroa. Esim aalat siis vääristyvät suhteessa toisiin aloihin.

Maksamme veroja tai muita lakisääteisiä maksuja kuluttaessamme 50- 90 %. Ensin nettopalkalla, josta on verot otettu maksamme tuotteita, joista menee verot....eikä tämäkään vielä riitä...

Yle taas on hyvä juttu.

19.1.2012 22.16  Hevimies

Eihän eri toimialat kilpaile keskenään, joten verot ei sinänsä vääristä alojen kilpailua.

Yle taas vääristää maksukanavien kilpailun, sillä kukaan ei halua maksaa samasta ohjelmasta kahta kertaa. Yle myös riistää ihmisen vapauden valita millä viihdyttää itseään.

Yle on hyvä juttu niille jotka haluavat maksattaa ohjelmansa niillä joita ne ei kiinnosta.

20.1.2012 10.49  Helou sixty

Yle ei vääristä maksukanavien kilpailua, koska kaikki maksukanavat maksavat yhtälailla ja koko tv katselumahdollisuus on alunperin rakennettu valtion toimesta, yhteiskunnan rahoilla ja maksuteeveet tulee tälle valmiiksi rakennetulle alustalle.
Tai siis jo aikanaan tuli.

Vai luuletko, että voit ostaa oman junan ja alkaa sillä vain maksutta ajaa vr.n raiteita ja väittää, että vr:n pitäis lopettaa sun linjaltas?

Eri asia on Ylen linjat ohjelmavalinnoissa ja monessa muussakin asiassa.

Yle maksu on käytännössä veroa, sen määrästä/ ihminen ja onko yhtä paljon voidaan keskustella paljonkin.
Vaan ei se mitään kilpailuita väärisytä sen enempää, kuin se, ettei kuka tahansa saa ryhtyä lääkäriksi.

20.1.2012 20.43  Hevimies

Ylellä ei ole enää vuosiin ollut mitään tekemistä lähetysten kanssa. YLE lähetykset on myyty halvalla sosialisten toimesta ranskalaiselle Digitalle.

Sillon vuonna nakki rakennetuilla analoogisilla lähettimillä ei enää lähetetä yhtään mitään, kaikki lähetykset on digitaalista.

Maksukanavat eivät tarvitse YLE:ä yhtään mihinkään.

Eikö läkäreiden välinen kilpailu vääristy jos kuluttajan on pakko maksaa yhdelle lääkärille kävi sielä tai ei ja toisen lääkärin luona käyminen ja maksaminen on vapaaehtoista. Palvelu molemmilla lääkäreillä on täysin identtinen.

21.1.2012 9.25  PPP

Ei kai se nyt lähetystavasta ole kiinni.
Vero mikä vero.

Mitä tulee Pohjois- Koreaan niin löytyy niitä Suomestakin sen ihalijoita. Meitä on moneen junaan. Ei ymmärretä toisiamme. Käperrymme siis itseemme, kuten Pohjois- Korea.

21.1.2012 10.08  Hevimies

Eli mikä tahansa vapaan kilpailun vääristävä toimenpide on mielestäsi oikein kun sitä vain kutsutaan veroksi?


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini