Blogin arkisto

Pörssi kielii suhdanteen kohentumisesta

Share |

Maanantai 23.1.2012 - Heikki Ikonen


Kun pörssit lähtivät syöksyyn viime elokuussa, oli selvää, että reaalitaloudessa on edessä kurja talvi. Ikäviä uutisia virtasikin kohtapuoleen niin euroalueen velkakriisistä kuin yrityspuolelta. Tulosvaroituksia tippui ja yt-neuvotteluista uutisoitiin tuon tuosta.

Rahamarkkinoilla kelkka on kääntynyt reippaasti synkän syksyn jälkeen. Lokakuusta alkanut osakemarkkinoiden nousu on kestänyt, joskin nykivästi. Pörssit ovat nousseet monessa maassa jo parikymmentä prosenttia, Suomessakin. Suomen viennille tärkeän Saksan pörssi on kuulunut euroalueen vahvimpiin.

Näin pitkä ja vahva pörssihuuma ei ole enää tekninen korjausliike, vaan takana on varmasti reaalitalouden virkistymistä. Siihen yhden syyn antaa Euroopan keskuspankin joulukuinen rahaelvytys, jossa se jakoi Euroopan pankeille 500 miljardia euroa halpaa kolmevuotista lainaa. Se ehkäisi likviditeettikriisiä, ja rahamarkkinoiden tilanteen kohentuminen on puolestaan kohentanut yleistä luottamusta.

Kun pörssit ovat nousseet yhtä soittoa jo pari kuukautta, on ennen pitkää tavallisesti edessä korjausliike alas. Jos siitä ei tule todella myrskyisä, reaalitaloudessa on tiedossa leppeämpi kevät kuin useimmat ennustajat uskaltavat odottaa. Pörssithän ennakoivat talouden liikkeitä aina kuukausia etukäteen, kun taas tilastot ja uutiset laahaavat jäljessä.

Helsingin pörssissä laskumarkkina on ollut päällä jo vuoden verran, jota kauemmin ne eivät tavallisesti kestä – kuten eivät laskusuhdanteetkaan. Tilastollisin perusteinkin pahimmat ajat alkavat olla takana, jos eivät aivan vielä, niin talven mittaan kuitenkin.

Taalaa vastaan rajusti heikentynyt eurokin puoltaa valoisampia näkymiä. Kun euro on pudonnut jo alle 1,30 taalan, tietää se vientiyrityksille hyvää vetoapua. Euron heikentyminen on eduksi euromaiden velkakriisillekin. Se antaa mahdollisuuden kohentaa kauppatasetta, joka on etenkin eteläisessä Euroopassa yleensä kuralla.

Suomen tilanne on tältäkin osin parempi, mutta vahvasti vientivetoiselle maalle halventunut valuutta on silti iloinen uutinen. Inflaatio tosin kiihtyy, mutta tilauskirjojen täyttyminen pyyhkii kyyneleet.

Heikki Ikonen

Avainsanat: Heikki Ikonen, pörssi, talous, euro, velkakriisi, yt-neuvottelut


Kommentit

23.1.2012 12:02  paljon on koettu vilua ja nälkää...

Oli aikakin, etten paremmin sano!

24.1.2012 11:26  Epi

Pörsseistä puhutaan paljon pahjaa, kateutta sanoisin, mutta kyllä ne aika tarkkaan ovat tienneet talouden käänteet viime vuosina. Hyvä jos joku niitä aktiivisesti vahtii ja asian päälle ymmärtääkin.

24.1.2012 11:33  Ottakaa selvää, ennenkuin otatte kantaa

Eniten älämölöötä pitävät ne, jotka ei tiedä yhtään mitään mikä pörssi edes on. Toiseksi eniten ne, joilla on toisen tai jopa kolmannen käden tietoa ja huhuja.Kolmanneksi eniten ne, joilla on luuloja. Neljänneksi eniten ne joilla on vähän tietoa, mutta suppeasti.

26.1.2012 14:08  MJ

nousua näyttää pukkaavan pörsseissä tälläkin viikolla


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini