Blogin arkisto

Itsensä etsimistä - ja löytämistä

Share |

Maanantai 6.2.2012 - Kari Uoti


Olen kirjoittamassa kirjaa parisuhteen kiemuroista yhdessä Henriika Maikun kanssa, nuoren terapeutin, joka parantaa sydämellä, rakkaudella, avaruudella, myötätunnolla ja viisaudella, joka ei ole hänen, vaan meidän kaikkien kunhan otamme sen vastaan.

Tähän retkeen liittyy Vedanta-tieto, vanha intialainen viisaus, joka syöksee samaan jokeen, viisaampaan elämään, joka on myös askareitteni kohteena. Siis vähän eri meininkiä kuin aikaisemmin.

Henriikan jutuista hiukan, tässä hänen blogistaan, anteeksiantamisesta, miltä maistuu:

"Ajattele jotain ihmistä, jolle koet antaneesi anteeksi hänen loukattuaan sinua. Tai ajattele ihmistä, jolle haluaisit antaa anteeksi, muttet ole vielä voinut. Tai ehkä näet mielessäsi ihmisen, jolle tuntuu mahdottomalta antaa anteeksi. Syvenny näkemään mielessäsi hänen kasvonsa ja koko olemuksensa. Kuuntele mitä kehossasi tapahtuu, millaisia ajatuksia mieleesi nousee. Tunne onko sydämesi pehmeä, avonainen ja laaja, vai tuntuuko se sulkeutuneelta ja kovalta? Jos kysyt itseltäsi, olenko antanut anteeksi tai onko anteeksianto mahdollinen, millaisen vastauksen saat. Olennaista on, että kaikki vastaukset ovat yhtä hyviä. Totuudessa voimme parantua. Niin kauan kuin väistelemme, kiemurtelemme ja esitämme muuta kuin olemme rakkaudelle ei jää tilaa. Tunne, miten sinun on mahdollista vain levätä tunteessa, aistimuksissa, omassa itsessäsi. Tunne miten tämän maailmaan mahtuu kaikki. Tunne miten voit ottaa avosylin kaiken vastaan ja päästää avosylin irti. Levätä avoimessa.

Kärsimys ei ole henkilökohtaista, vaan syvästi jaettua. Aina, jokaisessa tilanteessa näemme toisessa itsemme. Kun satutamme toista satutamme todellisuudessa itseämme. Ja jos katsomme toisen ihmisen kaikkien pelkojen, hyökkäysten ja suojakilpien alle, näemme saman rakkauden, saman pyhyyden, jota itse olemme. Kun kohtelemme toista myötätuntoisesti, annamme myötätuntoa itsellemme. Ja kun opimme suhtautumaan itseemme myötätuntoisemmin ja lempeämmin, se heijastuu välittömästi suhteessamme toisiin.

Anna mieleesi tulla jokin sellainen tilanne, jota sinun on ollut vaikea antaa itsellesi anteeksi. Huomaa ajatukset, ehkä kokonainen tarina, joka tilanteeseen liittyy. Tunne keho, hengitys, lattian kosketus jalkojen alla, tuolin kannatus ja sano itsellesi: Minä rakastan sinua. Minä annan sinulle kaiken anteeksi. Ei haittaa, vaikka se tuntuisi lapselliselta, hassulta, epäaidolta. Ei haittaa vaikket voisi tuntea sanojen vaikutusta. Sydämesi kuulee kyllä.

Anteeksianto on radikaali rakkauden tila, jossa päästämme itsemme vapaiksi. Näemme että kaikki on ja on ollut koko ajan täydellistä. Se mitä tapahtuu, tapahtuu, kuinka muuten se voisikaan olla? Kun oivallamme tunteiden ja syvemmän tietoisuuden tasolla mitä tilanne ja toinen ihminen on meille opettanut, huomaamme että olemme saaneet lahjan. Lahjan löytää rakkauden ja selkeyden itsestämme. Rakkauden, joka sulkee sisäänsä myös varjomme. Kun huomaamme, että kaikki meissä on rakastettua, voimme päästää irti uhriudestamme. Voimme sitoutua toisenlaisiin kokemuksiin ja uskomuksiin elämästä.


Anteeksiantaminen on hyvän vastaanottamista. Se on irti päästämistä katkeruudesta ja avautumista rakkauteen, runsauteen ja luovuuteen. Anteeksiantaminen ei ole ajattelun teko, se on teko, joka vapauttaa ja hoitaa sydäntä ja me tunnistamme sen heti, kun elämme sen todeksi."

Niin, siis kaikki on itsessä, hyvä, paha, rakkaus, rakkaudettomuus. Itseään voi korjata kun kääntää katseensa itseensä, ei ulos, mikään ei tule sinuun ulkoa, kaikki on jo tässä. Yksinkertaisinta olisi etsiä kaikki ulkoa, hyvät ja pahat asiat, ei ne sieltä löydy. Rakkauden harha, luulo, että tulen onnelliseksi kun saan tuon tai tuo antaa minulle jotain, on kohtalokas harha. Tämän harhan perässä liian moni juoksee eikä koskaan saa kiinni.

Olen kokeillut Henriikan metodia, matkaa, joka on jotain aivan muuta. Jos yhtään kiinnostaa, käy vilkaisemassa hänen sivuillaan hetki.org, tämä kortti kannatttaa katsoa.

Kari Uoti
Oikeustieteen tohtori, MBA

Lue lisää Kari Uotin kirjoituksia osoitteessa www.kariuoticonsulting.fi

Avainsanat: Kari Uoti, parisuhde, Henriikka Maikku, rakkaus, myötätunto, anteeksianto


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini