Blogin arkisto

Ranskan liikkumavara on pienempi kuin Hollande uhoaa

Share |

Keskiviikko 9.5.2012 - Heikki Ikonen


Ranskassa presidentiksi noussut vasemmiston Francois Hollande ajaa euromaiden budjettivajeet rajaavan vakauspaketin avaamista. Hän uhoaa hankkivansa kasvua vaikka velaksi. Kasvu on tietysti tarpeen jokaisessa maassa, mutta kuten suomalaiset tietävät 1980-luvun hullujen vuosien seurauksena, raskaasti velkavetoinen kasvu on hyvin riskialtista. Samasta syystä Kreikka on nyt syvällä nesteessä.

Kasvun tarpeesta sinänsä vallitsee yksimielisyys kautta Euroopan. Lisäksi Hollande on oikeassa siinä, että julkisen sektorin säästäminen taantumassa vain pahentaa tilannetta lyhyellä aikavälillä. Suhdannepolitiikka sinänsä on järkevää - mutta se edellyttää, että valtiontaloudella on sitä varten säästöjä tai matala velkaantumisaste. Eli noususuhdanteessa varaudutaan laskusuhdanteeseen lyhentämällä velkaa.

Ranska ei ole tehnyt ylijäämäistä budjettia 35 vuoteen. Valtion velka on yli 80 prosenttia bruttokansantuotteesta. Julkisen sektorin osuus kansantaloudessa on suurempi kuin missään euromaassa, mutta Hollande aikoo yhä kasvattaa sitä.

Se voi olla helpommin sanottu kuin tehty. Jos valtiovalta ei sitä itse ymmärrä, rahamarkkinat kyllä muistuttavat velkaantumisasteen ylettömästä kasvusta korkojen nousulla. Ranskan luottoluokitus pudotettiin jo korkeimmalta tasolta, se maksaa jo nyt melkein tuplasti korkeampaa korkoa kuin Saksa. Ranskan luottoluokitus voi pudota edelleen, ja voi korkotaso nousta ilman sitäkin.

Se tietäisi tukalia näkymiä euroalueen toipumiselle, koska Ranska on euroalueen toiseksi suurin talous. EU:n vaivalla sopimien vakausmekanismien uskottavuuskin joutuisi jälleen vaakalaudalla, sillä pelkästään Saksan, Suomen, Hollannin ja Itävallan varassa ne eivät voi seisoa. Monet eivät ole olleet vakuuttuneita vakausmekanismien toimivuudesta alun perinkään.

Hyviä mahdollisuuksia on kaksi. Ehkä Hollande on puheitaan todellisuudentajuisempi, eikä hän ala EU:n suureksi häiriköksi. Toinen vaihtoehto on, että rahamarkkinat suhtautuvat odotettua myötämielisemmin hänen elvytyslinjaansa. Siltä se vaikuttanut ainakaan vaalien jälkeisenä aamuna, sillä pörssit rojahtivat kautta maailman.

Heikki Ikonen

Avainsanat: Heikki Ikonen, talous, euro, budjettivaje, kansantalous, vakauspaketti, luottoluokitus


Kommentit

10.5.2012 13:45  huutaa saa aina

Routa porsaan kotiin ajaa. Jos ei rahaa saa markkinoilta järkihintaan, ei sitä taivaastakaan tipu. Oli pressa miten kova sossu tahansa. Sama se on Kreikassa, saa sitä uhota, mutta kun säkki on tyhjä niin ei se leukoja louskuttamalla täyty

10.5.2012 14:38  Velaks on eletty ja kulut n ollut isoja

Jumalauta, että valtiot on velkasia ihan muutamaa lukuunottamatta.

10.5.2012 14:52  kp

sossuillahan on aina valmis resepti talouden vaikeuksiin: lisää veroja ja virkamiehiä. tuppaa vaan verotettavat loppuun ennenku virkamiehet ajan pääälle

10.5.2012 15:10  AP

Juuri näin.

13.5.2012 12:53  anti mennä vaan

Kreikassa halutaan pitää vanha meno vaa maksajia ei ole jonoksi asti. Taitaa olla kreekuilla edssä lähtö takaisin drakmaan siellä se on heidän taivaansa saavat sitten olla niin maan perusteellisen sossuja


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini