Blogin arkisto

Suuret julkiset hankkeet kannattaa tehdä heikossa suhdanteessa

Share |

Maanantai 18.6.2012 - Heikki Ikonen


Tampereella pitkän taistelun kohteena olleesta Rantatien tunnelista saatiin valtuustossa lopulta päätös. En ota kantaa hankkeen puolesta tai sitä vastaan sinänsä, mutta yhtä vastustajien perustelua minun on pakko perata, koska se on taloudellisesti niin takapajuinen.

Jotkut valtuutetut vastustivat tunnelia sen vuoksi, että taloudellisesti epävarmoina aikoina ei suuriin rakennushankkeisiin pitäisi ryhtyä. Äkkipäätä ajatus on järkevä: älä kasaa pöydälle laskuja, ellei maksukyvystä ole varmuutta. Tavallisen kuluttajan ja ehkä hyvin pienen kunnankin on usein viisasta perustaa toimintastrategia tällaiselle varovaisuudelle. Jos työpaikka, verotulot ja luottohanat ovat vaarassa, suuret hankinnat sisältävät tarpeettoman riskin.

Tampereen kokoisen kaupungin kohdalla tilanne on kuitenkin oleellisesti toinen. Sellaista taantumaa ei tule, että maan toiseksi tärkeimmästä kaupungista loppuisivat verotulot, tai katoasi merkittävä osa väestöstä. Toki laskusuhdanne vaikuttaa suureenkin kaupunkiin, mutta valtaosa tamperelaisista käy lamankin aikana töissä. Taantumat kaatavat yrityksiä ja vähentävät yhteisöveroja, mutta ei maan toiseksi suurimmalta talousalueelta kovakaan laskusuhdanne syö kuin pienen osan yritystoiminnasta.

Tampereen taloutta on hoidettu niin hyvin, että sen vakavaraisuus kestää velka-asteen tilapäisen nostamisen, jos siihen on hyvä syy. Suuret infrastruktuurihankkeet ovat sellaisia, sikäli kun ne parantavat kunnan toimintakykyä, tehokkuutta ja kilpailukykyä. Jos kaupunki ei kehitä itseään, se näivettyy.

Kunnilla ja ylipäätään julkisella sektorilla on aivan toinen aikaperspektiivi kuin yksityisellä ihmisellä. Suuren ja vahvan kunnan ei tarvitse isommin murehtia suhdanteiden vaikutuksia muuten kuin sopeuttamalla niihin joustavia menojaan. Taantumat eivät kestä kuin vuoden pari. Sellaisen ajan kunta voi nostaa velkaantumistaan, kunhan lyhentää sitä tunnollisesti noususuhdanteessa.

Rantatunnelin kaltainen suuri hanke kannattaa tehdä nimenomaan huonossa suhdanteessa. Silloin sekä rahaa että urakat saa halvalla, koska niistä on vähän kilpailua. Korkeasuhdanteessa hankkeet tulevat paljon kalliimmaksi.

Suhdannepoliittisistakin syistä suuret julkiset hankkeet pitäisi ajoittaa laskusuhdanteisiin. Heikossa suhdanteessa julkiset hankkeet tasaavat yksityisen sektorin heikkoa kysyntää, pitäen yllä taloudellista aktiviteettia, työpaikkoa ja verokertymiä – mutta kuumentamatta taloutta. Se on kaikin tavoin järkevää veronmaksajien ja koko kansantalouden kannalta. Korkeasuhdanteessa julkiset investoinnit ylikuumentavat omalta osaltaan taloutta, vaikka julkisen sektorin pitäisi tasata mahdollisuuksiensa mukaan suhdanteita.

Kaikkia suuria julkisia hankkeita ei toki voi ajoittaa laskusuhdanteisiin, koska joskus niiden tuleminen voi kestää kauan. Mutta kun laskusuhdanne on käsissä – kuten nyt –, ei vakavaraisten kuntien ja valtioiden pitäisi jarruttaa taloushuolien takia suuria hankkeitaan, päinvastoin ryhtyä niihin mahdollisimman nopeasti. Vuoden parin päästä, kun näkymät ovat taas kohentuneet, on sekä rahan että urakoitsijoiden hinnoittelu on jo reilusti noussut. Talous ja työllisyys eivät silloin kaipaa julkisista investoinneista vetoapua, toisin kuin nyt.

Heikki Ikonen

Avainsanat: Heikki ikonen, Tampere, talous, taantuma, suhdanne


Kommentit

18.6.2012 12.56  kp

Taantumassahan sitä tosisaan vetoapua kaivataan, saavat yritykset tilauksia kun niistä on muuten pulaa. Ja halvemmaksi tulee maksajallekin, jos ei rahapulaa tarvi pelätä.

18.6.2012 13.32  Pete

Investoinnit kannattaa aina tehdä taantumassa, jos kassa kestää, koskee niin yksityistä kuin julkista toimijaa. Vain tyhmä investoi huippusuhdanteessa - maksaa itsensä kipeäksi ja sitten tuskailee kohta taantumassa laskujensa ja kapenevan kassan kanssa.

18.6.2012 17.49  AP

Paitsi jos: bisnes kulkeee ja kasvaa kannattavasti tätä kautta nopeassa ajassa. Ei esim.Applet ja Roviot yms. kannata odottaa taantumia. Vauhdilla vaan muiden ohi kun ohituskaistalla on tilaa ja moottorissa voimaa.

19.6.2012 13.30  Hevimies

kun seuraava hittipeli tulee mobiililaitteille, rovio katoaa kuin pieru saharaan.

19.6.2012 14.38  AP

Entäs jos se onkin Roviolta itseltään?

19.6.2012 14.39  toni

voi käydä niinkin Roviolle, ja jos on investoinut väärään aikaan velaksi niin itkee verta. jos omalla kassalla niin kitkuttelee edes jonkun aikaa

19.6.2012 15.16  Hevimies

19.6.2012 14:38 AP

Ei vaikuta siltä että Rovio olisi keskittynyt mihinkään muuhun kuin angry birdsillä rahan pumppaamiseen, sillä ei kuuhun mennä.

Hittipelejä tulee ja menee, pc ja konsolipuolellakin. Harvoin sama valmistaja osuu kahta kertaa peräkkäin jollain uudella ja innovatiivisella. On paljon tapauksia joilla on tehty konkurssi hittipelistä huolimatta, kuten kävi aikanaan Falloutin tekijöille. Sentään aikanaa sitä pidettiin kautta-aikojen parhaana pelinä.

19.6.2012 16.05  AP

Vaikuttaa pikemminkin siltä että Rovio keskityy nimenomaan kehitystyössä juuri muuhun, kuin Angry Birdsiin. Tietenkin rahat pois Angry Birdsillä, olisi tyhmää toimia muutoin, lisäksi se tuo asiakkaita joille tarjota seuraavia tuotteita. Rovion systeemit vaikuttaa todella hyviltä ansaintalogiiikalta. Tietenkin asiat voi pilta tuhlaamalla rahat ja ottamalla ylisuuria riskejä, mutta nyt ei ole sellaisia uutisia ainakaan osunut Roviosta, päinvastoin. Kulissien takanakin voi tapahtua, mutta ainakaan ulospäin on tullut täysin eri viestiä kuin Rovion haavoittuvaisuus lyhyellä aikavälillä. Kassassa on rahaa, kasvu ei ole henkilöstökulujen ja muun osalta ylisuurta, kate on mahtava ja asiakkuuksia on ja seuraavaa tulossa. Kokonaan toinen asia on Rovion spekulatiivinen arvo. Se ei ole ehkä ollenkaan sitä mitä väitetään. Konkurssin nyt voi tehdä mikä yhtiö vaan.

20.6.2012 9.00  Pete

Peliala ei taida tarvita investointeja juuri muuten kuin henkilöstöön. Voi sitä mennä nurin sitäkin tietä, en tosin osaa sanoa Roviosta mitään kun en tunne puljua.

Mutta hyvä aikahan nyt on Rovion investoida, jos on imua firmassa, hyvää työvoimaa saa edullisesti kun kriisit ja työttömyys painavat päälle pitkin mannerta.

20.6.2012 10.50  Asiahan ei minulle kuulu, mutta

Rovio on jo muutakin kuin peliyhtiö.

20.6.2012 13.10  Hevimies

Juu se on yhden pelin kuplayhtiö. peliyhtiöillä yleensä on enemmän kuin yksi tuote ja ne keskittyvät pelien tekemiseen. Heti kun penskojen mielenkiinto angry birdsiin loppuu, katoaa rovion rahavirrat, ellei jotain uutta ja innovatiivistä pian tule.

pääsee sinne samaan laariin pizza enriquen, pensselisedän sun muiden pikasuosittujen juttujen kanssa.

20.6.2012 16.19  Asiahan ei minulle kuulu, mutta

Sanoisin, että aika vihamielinen mielipide Roviosta Hevimiehellä. Ei vaan taida tykätä Angry Burdsistä tai jokin äsrsyttää pelissä tai Roviossa. Oikeasti ei paljonkaan totuutta mukana. Esim vain lapset eivät ole Rovion kassavirran lähteenä.Mutta tällä asteella asiasta ei kannata jatkaa. Mielipide tuskin tulee muuttumaan.

Aika kauas ajauduttiin myös alkuperäisestä aiheesta.

20.6.2012 17.50  Hevimies

Jaa aikuisiako varten ne angry birds röllykät ja huvipuistot on tehty. Toki ne on isin ja äitin massit, mutta ne menee jonnekkin muualle kun pikkuväen mielenkiinto lakkaa.

Vihamielisyyttä ei ole mun kirjoituksissa roviota kohtaan, olen mäkin joskus angry birdsiä paskalla pelannut. Ihan kiva pikku peli lyhyeen pelaamiseen, ei siinä kuitenkaan mitään mullistavaa ole jota tuntikausia päivässä jauhaa.

Sitten kun tekevät Skyrimin tasoisen pelin, niin niitä voi kutsua vakavasti otettavaksi pelifirmaksi.

20.6.2012 22.52  toni

samaa mieltä Hevimiehen kanssa siitä että tuulinen ala on pelibisnes veikkaan. en paljoa itse enää pelaa mutta muistan läjän suosikkipelejä takavuosilta joita itsekin veivasin, ei ole olemassa enää mitään niistä veikkaan. jos Rovio keksii uutta niin hyvät vaan, mutta voi käydä toistekin

25.6.2012 14.21  JS

Suomen valtion poukkoilevan politiikan vuoksi Suomeen investoidaan varsin vähän ulkomaista rahaa. Tähän täytyy olla joitain syitä, miksi näin on. Suomen pitäisi asia vähitellen uskoa. Investoinneilla on useimmin kuin mualle varsin pitkä takaisinmaksuaika, eikä Suomen kohdalla voi aina tehdä edes suurin piirtein luotettavalta tuntuvia laskelmia siitä mitä investoiduille rahoille ihan varmasti tapahtuu.Suomi on kankea maa.
Takaisin aiheeseen siis.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini