Blogin arkisto

Ensin päätä lyödään Karjalan mäntyyn, jotta opitaan?

Share |

Maanantai 26.11.2012 - Juha Ahola


juhaahola.jpg"It’s nothing so practical than good theory,
- practice is still the best  teacher" – Seppo Helakorpi, dosentti

Käytäntö on paras opettaja. Teoria edellä oppiminen on haastavaa. Yleensä teoriaoppiminen edellyttää käytännön kokemusta. Löytyykö tästä empiirisiä todisteita?

Oletko neuvonut lapselle, missä järjestyksessä vaatteet kannattaa laittaa päälle? Todennäköisesti “teoriaopit” menevät kuuroille korville ja oppiminen tapahtuu vasta, kun käsineet ja kurakäsineet ovat käsissä ja pitäisi miettiä, miten nyt kaulaliinan, päähineen, kenkien ja kurahousujen laittaminen nyt onnistuu? Järkipuhe etukäteen ei auta. Entäpä ymmärtääkö lapsi, että uunin luukku on kuuma pelkän puheen perusteella? Todennäköisesti utealisuus herää päästä kokeilemaan, miltä luukku tuntuu.

Avainsanat: Juha Ahola, ihmissuhdetaidot, itsensä kehittäminen, osaaminen, perehdyttäminen, vastuu


Kommentit

26.11.2012 12:40  Pauli Vuorio

Käytäntö voittaa teoriat käytännössä aina, vaikka käytäntö osoittaisikin teorian oikeaksi.Se on todellinen tilanne ja suora lähetys ja ylivoimaisesti suurimmalle osalle tilanne, josta jää vahva "mentaali"muistijälki.
Harha saattaa tulla, kun on liian hätäinen. Otannalla, jolla ei ole mitään tekemistä tilastollisen pätevyyden kanssa voidaan ohjata väärään suuntaan itseä ja analyysiä. Muuttaa liian helposti suuntaa tai luovuttaa liian helposti.
Teorian pitää tukea käytäntöä ja käytännön pitää olla oikealla tavalla todistettua.
Esimerkiksi se, että sata myyjää ei saa kauppaa jostain tuotteesta ei todista sinällään milään tavalla, että kyseisestä tuotteesta ei saa kauppaa. Toisaalta jos huippumyyjä tekee kauppaa menestyksellisesti, se ei todista, että keskivertomyyjät saavat sitten keskimäärin X kertoimella kauppaa samasta asiasta. Muuttujia on on monta ja täytyy käyttää oikeita muuttujia kussakin tapauksessa ja mennä oikeiden suuntaviivojen mukaan.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini