Blogin arkisto

Politiikasta ja uskon asioista väittely ei johda mihinkään yleensä, koska?

Share |

Maanantai 17.12.2012 - Juha Ahola


juhaahola.jpgVakaumus on yleiskielessä varma tai vakaa käsitys jostain perusluonteisesta asiasta. Vakaumus voi viitata etenkin vaikeasti yleispäteväksi todistettavaan asiaan esim. uskonnollinen, eettinen tai poliittinen vakaumus.

Ympäristöllä on suuri merkitys vakaumuksiimme niiden syntyvaiheissa. Kulttuuri on keskeisessä asemassa ja kasvatuksen myötä vanhemmat "aivopesevät" niin uskomuksiaan kuin vakaumuksiaan lapsilleen tiedostamattaankin. Näin vakaumuksia voi syntyä ilman omaa syvällistä pohdintaa.

Vakaumuksissa on kysymys huomattavasti "kiveenhakatummilta" ajatuksilta kuin esim. mielipiteiden osalta. Olet varmaan huomannut, että ihmisten mielipiteisiin on huomattavasti helpompi vaikuttaa kuin vakaumuksiin. Mielipiteet ovat joustavampia ja ne saattavat muuttua helpostikin "paremman" tai vakuuttavamman perustelun myötä.

Mutta yritäpä muuttaa jonkun ihmisen (karkeistuksena: mitä vanhemman ihmisen, sitä vaikeampi) poliittista tai uskonnollista vakaumusta. Ei onnistu kovinkaan helposti! Jos vakaumuksenne ovat eriäviä, todennäköisesti kumpikaan ei anna periksi omista ajatuksistaan ja vaikka kuuntelisi toista niin viesti ei mene perille eli se polarisoituu. Esim. jos toinen uskoo Jumalaan ja toinen ei. Mitä siitä seuraa? Loppumaton väittely.

Vakaumukset aiheuttavat polarisaation siten, ettei avoimuutta "väärinajattelevia" kohtaan ole. Otanpa karrikoidun ja mustavalkoisen esimerkin. Jos olet poliittisesti kokoomuksen kannalla, kuunteletko aidosti, mitä vasemmistolaisilla ehdokkailla on mielessä? Onko mahdollista, että löydätkin vasemmistolaisen ajatuksista ns. parempia ajatuksia kuin jonkun kokoomuslaisen? Oletko aidosti kriittinen, mutta myös avoin, molemmille? Ihan samalla tavalla vasemmistolainen polarsoi kokoomuslaisten ajatuksia.

Välillä tuntuu tässä poliittisessa depatissa, että ihmiset seuraavat orjallisesti omaa vakaumustaan (oma ajattelu katoaa). Ollaan väkisin jonkun puolueen mielipiteiden takana, vaikka toisilla puolueilla saattaisi olla omaan ajatteluun sopivampia ajatuksia tietyiltä osin. Olisiko viisautta kuunnella poliittisiakin keskusteluita ilman sinisiä, punaisia tai vihreitä (oman puolueen) laseja päässä?

Toisaalta vakaumukset tuovat meille myös turvaa! Eettiset vakaumukset suojelevat meitä. Ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa on inhimillisyyttä ja omatunto kolkuttaa, kun kokee tehneensä väärin.

Vakaumukset ovat tärkeitä, mutta ei kannata antaa vakaumusten kaventaa omaa ajattelua yksisilmäiseksi.

Juha Ahola
Vauhtipyörä.fi

Avainsanat: Juha Ahola, hyvästä paras, jim collins, johtaminen, vastuu, yrittäminen, yritysjohtaminen


Kommentit

17.12.2012 10.08  Juha Ahola

Samaan aiheeseen liittyen luin vastikään erinomaisen artikkelin HS:stä. Suosittelen vahvasti.

Yllä kerrottua vakaumuspolarisaatiota tukee ihmisten heimoontuminen voimakkaasti.

http://www.hs.fi/tiede/Ihmisten+heimolaisuus+tappaa+ itsenäisen+ajattelun/a1305626858571?jako=cc 51350ebaabcf3cdde267346143594e

17.12.2012 10.56  Please hold

Tätähän Suomen politiikkakin on.Kukaan ei kuuntele ketään, eikä muuta mitään luuloistaan

17.12.2012 13.52  Hevimies

Politiikassa mielipiteillä ei ole paskaakaan väliä, oli ne minkä puolueen ehdotuksia hyvänsä. Mielipiteiden ainoa tarkoitus on jakaa kansaa kinastelemaan keskenään ja valitsemaan puolia. Politikkojen ainoa tarkoitus on pönkittää omaa uraa kansalaisten kustannuksella. Kreikkaan syydetään vaikka miljardi vuodessa kansalaisten varoja jos se tuo EU virkaa lähemmäs. Vain yksi asia on varmaa verot nousee oli vallankahvassa kuka tahansa sosialisti / kaappi sosialisti. Aitoa oikeistoa ei suomesta löydy.

17.12.2012 15.14  ????

Ellei Hevimiestä lasketa?

17.12.2012 22.29  Hevimies

Onko Hevimies mielestäsi puolue?

18.12.2012 9.56  ????

Kyllä. Juuri sitä tarkoitin.Olet nero.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini